Close

Zalai turistahívogató

„Hagyomány és innováció” elnevezés alatt tíz turisztikai csomagba rendezték a Zala megyei Lenti és környékének kínálatát, amelyek egyenként is legalább egy napra marasztalják az oda érkezőket.

A helyi termékekre, a természeti és környezeti szépségekre alapozott csomagok közül akár többet is lehet választani, amennyiben valaki több napot szán ennek a bájos vidéknek a felfedezésére.  A turisztikai csomagok kiinduló állomása általában a Lenti Termálfürdő és a gyógyító földsugárzásairól híres Szent György Energiapark, de van olyan is, amely a helyi Értékek Házából indul. A turisztikai csomagok minden eleme tavaszra készül el és lesz hozzáférhető.
A „Helyi gyógymódok nyomában” gyalogos program a fürdő és az energiapark felfedezése után a termékpiacra vezet, ahol hurmát, fügét, tulipánpaprikát vagy akár az aranyszínű koktélparadicsomra emlékeztető perui földicseresznyét is vásárolhatunk. Ezután egy hosszabb túrával a Lenti-hegyre érhetünk, ahol Baumgartenné Torma Judit saját kertjében termelt és a környező erdőben gyűjtött termékeit kóstolhatjuk illetve vásárolhatjuk meg. A túra második részében Nagy M. Katalin helyi kézműves termékein keresztül megtapasztalhatjuk, milyen sokféleképen lehet a levendulát hasznosítani, illatosításra, díszítésre felhasználni. A fáradalmakat aztán a színvonalas Lenti Termálfürdő medencéiben oldhatjuk fel.
A „Hetési örökség útja” kerékpáros program során a Kerka-vidék és a Mura-vidék találkozásánál található hetési térségre jellemző szőttesek motívumvilágát, a szövést magát ismerhetjük meg. Hácskó Imréné műhelyében 140 éves hagyományos szövőszéken dolgozik, a szövés alapanyagairól, és a már elkészített termékekről is mesél. A kosárfonás mesterségét Dulics Margit mutatja be, aki a különféle konyhai használati tárgyakon kívül bevásárló kosarakat, fáskosarakot is készít. A különleges kosarak díszítésére a főzött vesszők közé hántolatlan vesszőt fon. Az odavezető, kerékpárral megtett úton évszázados tölgyfák árnyékában haladunk, köztük egyik ún. képes fa, az oldalára erősített Márai-szoborral. A temető bejáratát egy helyi stílusú, kétszáz évnél is idősebb robusztus fa harangláb őrzi.  
A „Kerka-völgy aranyló kincsei” elnevezésű gyalogos program során a Kerka mentén élő emberek két régi hagyományos tevékenységének, a méhészkedésnek és a tökmagolajnak a készítésébe avatja be az érdeklődőket Szekeres Frigyes, aki fő termékét „Szekeres lányok tökmagolaja” néven forgalmazza. A Lenti-hegy elején egy kellemesen hűvös pincében Fülöp András borász a dombhátakon termelt szőlők nedűit kínálja. A borkóstoló után kellemes erdei sétával juthatunk vissza a kiinduló pontra.
A „Régmúlt idők ízei” kerékpáros program a Helyi Értékek Házától indul és érinti a határsáv védelmére épített magyar  „Maginot-vonal” fennmaradt és részben helyreállított szakaszát. Egy kis kitérővel megnézhetjük Páka faluban Öveges József, a legendás Kossuth díjas professzor emlékszobáját is. A Csömödéri erdei kisvasút állomásán egy igazi gőzös kisvonatot és az Ábel nevű mozdonyt nézhetjük meg.  A gyerekeket mezítlábas kisvasút várja, és turistaszálló is működik itt. A térség jellegzetes helyi termékeiből, a pörkölttortából és egy helyei gazdaság mangalica termékeiből Iklódbördőcén kaphatunk kóstolót.
A „Természet ereje, gyógynövények kincse” kerékpáros program érinti Szécsiszigetet, ahol a Szapáry család 18. században épített kastélya is található. A falu nevezetessége még a Mária Terézia uralkodása alatt épült katolikus templom. A legenda szerint ezt egy híres törökverő Szapáry gróf építtette, aki fogadalmat tett, hogy fogáságból való szabaduláskor két templomot építtet. Állítólag összecserélték a terveket, és ide a nagyobbik templom került, míg a kisebbik épült meg Lentiben. Úgy tudják, hogy falait borral kevert habarccsal falazták, hogy erősebb legyen. Eredeti barokk kialakítása ma is változatlanul megvan. Az oltár fölötti oratóriumban egyháztörténeti gyűjteményt alakítottak ki. A Kerkán egykor működött vízi malomban kiállítás emlékezik meg a hajdani molnárok életéről, de meg is szállhatunk a molnárszobákban. A földszinten Lengyelné Csondor Katalin gyógynövényekből, gyümölcsökből készült teáiból, italaiból, krémeiből vásárolhatunk.  
„A suttogó templom földjén” autóbusszal vagy személygépkocsival megtehető program a Göcsej fővárosának tekintett Novába visz. Ennek plébániakertjét „Tündérkertnek” nevezik, mivel őshonos gyümölcsfákkal van beültetve. Az itt termesztett almaféleségekből, a belőlük készült almalevekből kóstolót i s kínálnak. A Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjteményben göcseji ételekkel, étkezési szokásokkal ismerkedhetünk meg. Gutorfölde híres ménesében ma is 150 ló van.
„A Torma és a sárkánylegenda nyomában” buszos program. Tormaföldéhez egy érdekes sárkánylegenda kapcsolódik, melynek emlékét már csak a falu határában levő Turboly-pincészet „sárkány vére” borai őrzik. Ez a program egy ősbükkösben levő meghitt erdei sétákat is tartalmaz. Ezek egyike egy tanösvényen vezet, aminek végpontja egy kilátó, ahonnan teljes szépségében tárul fel a környék.
„A Zala kincsei, a kőolaj, a fa és az agyag” programlehetőség busszal járható be. Bázakerettyén az olajipar emlékeivel lehet megismerkedni. A 56 hektáros budafapusztai arborétum 232 féle tűlevelű és 88 lombos fának az élőhelye. Nyáron a helyi strandon lehet enyhülést találni.
A „Hagyományok nyomában Letenyén” buszos és csónakos túraprogramot Letenye nevezetességei képezik. Ennek részeként rafting csónakokkal tehetjük meg a Kerkaszentkirálytól Muraszemenyéig tartó utat.  
A „Látogatás a Mura menti, zalai horvátoknál” csónakos, buszos kirándulás a magyarországi horvátok területére visz el. Tótszerdahely a híres színésznő, Fedák Sári emlékét őrzi. A festői környezetű falunak horvát tradíciói vannak. Tótszentmártonban Radnai István fafaragó műhelyét tekinthetjük meg.
A „Hagyomány és Innováció” projektnek nem része, de tovább növelheti Lenti vonzerejét a fürdőfejlesztés, amelynek során a fedett részleg látvány- és élményelemekkel bővül, és a jövő év végére egy négycsillagos szálloda is megépül.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 

                      

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top