Close

Felnőtteknek is szól az első szerelem varázsáról mesélő Eleanor & Park

Budapest – Két tinédzser első szerelméről szól Rainbow Rowell Eleanor & Park című, a Scolar Kiadó gondozásában megjelent kötete, amely nemcsak ifjúsági regény: az 1986-ban játszódó történet a felnőtt korosztályt is megszólítja.

„A könyv elsősorban amiatt működik, hogy az amerikai írónő nagyon hiteles, szerethető figurákat alkotott, akik nem csak meghatározott szerepek betöltésére jöttek létre. Valódi tinédzserek, összetett személyiségek” – fejtette ki az MTI-nek Nádor Zsófia, a könyv szerkesztője. 

A Simonyi Ágnes fordításában megjelent kötet a vörös hajú, feltűnő, bő és fiús ruhákban járó, magát kövérnek tartó, különc Eleanor és a félig koreai származású, visszahúzódó Park az iskolabuszon lassan kialakuló vonzalmáról és az első szereleméről szól. A történet a nyolcvanas évek Amerikájában játszódik, de a tér és az idő szinte mindegy is: a kibontakozó érzelmek, az egymás iránti bizalom és az ezt beárnyékoló valóság, a különböző családi hátterű fiatalok problémái állnak a történet középpontjában. „Eleanorral nagyon könnyű azonosulni, hiszen sok olyan problémával küzd, amellyel a Magyarországon élő lányok is. A felnőtté válás problémáihoz viszont nem sablonos módon közelít az írónő: nem tudhatjuk például, Eleanor valóban kövér-e, mint ahogy ő azt gondolja magáról” – fejtette ki Nádor Zsófia.
A könyvben folyamatosan változik a nézőpont, Rowell egyértelműen jelzi a regényben, épp kinek a gondolatai olvashatók. Eleanor és Park egymásra és saját érzelmeikre reflektáló gondolatai betekintést engednek életükbe, az eltérő szociokulturális hátterű családok mindennapjain keresztül pedig az amerikai életformába is. A két fiatal történetében olyan, Magyarországon is meglévő problémák kerülnek előtérbe, mint a különböző etnikumok együttélése, az iskolai agresszió, a másság elfogadása, a családon belüli erőszak, valamint a lelki és fizikai terror.
A 80-as évek popkultúrájának zenei utalásaival teletűzdelt, a kazettacserélés és a hosszas telefonbeszélgetések romantikájával átitatott szerelmi történet a mai felnőtt korosztály számára is tartogat kellemes, nosztalgikus pillanatokat – vélte a szerkesztő. Talán ennek is köszönhető, hogy az ifjúsági regényeivel nemzetközi sikereket elért Rainbow Rowell legújabb kötete számtalan irodalmi elismerést bezsebelt már. 

A The New York Times a legjobb ifjúsági regények közé választotta, a Goodreads közönségszavazásán szintén 2013 legjobb ifjúsági regénye lett és ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésében is. A School Library Journal 2013-ban az év könyvének választotta, emellett megkapta a 2014-es Michael L. Printz amerikai irodalmi elismerést, amellyel a legjobb ifjúsági könyveket díjazzák.
MTI 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top