Close

Szovjetunióba hurcoltak emléknapja – Varga Mihály: a kormány vállalt kötelezettsége a jóvátétel

Budapest – A kormány vállalt kötelezettsége, hogy erkölcsi, politikai, jogi és anyagi jóvátétel illesse meg a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyar embereket – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szombaton Budapesten.

 
A kormány dolga nemcsak az, hogy emlékezzen és emlékeztessen – mondta Varga Mihály, hozzátéve: a kormány kötelessége a felelősök, a bűnösök megnevezése, az embertelen rendszer feltárása és leírása is.
A Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások szervezetének (Szorakész) a Derkovits Gyula általános iskola udvarán tartott rendezvényén Varga Mihály emlékeztetett: annak idején több mint 800 ezer magyart hurcoltak el kényszermunkára és száműztek a Gulág rabtelepeire. Mint mondta, a Szovjetunió lágereiben sokkal több magyart halt meg, minta harctereken a második világháború hat éve alatt.
Az itt elhelyezett emléktábla az igazságra, az évtizedeken át eltitkolt borzalmakra emlékezet minket, arra, hogy ezen a helyen a szovjet állambiztonság börtönében sok magyar embert kínoztak meg – mondta.
Varga Mihály szólt arról, hogy a trianoni Magyarország területén ötven gyűjtőtábor működött, ahol a foglyok „ízelítőt” kaptak a későbbi fogság megaláztatásából. 
A munkatáborba deportált embereket a remény, az otthonhoz kötő emlékek, a haza, a család, a nyugodt élet utáni vágy tartotta életben – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezeket az embereket a hazatérésük után sem a szabadság várta, hanem megbélyegzettek lettek. 
Varga Mihály azt mondta, a fájdalmas emlékeket meg kell ismernünk ahhoz, hogy honfitársaink emlékét továbbvihessük. Ezt a küldetés vállalta magára a Szorakész – fűzte hozzá.
Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke beszédében úgy fogalmazott: „az áldozat, amire ezúttal emlékezünk, a halál és a vereségek dacára is fenntartotta a nemzetet, fenntartotta Magyarországot” – fogalmazott.
Szólt arról is, hogy, a „kettős mérce használata miatt tőlünk Nyugatabbra kell elmagyaráznunk, hogy nemcsak a náci és fasiszta diktatúra volt népelnyomó, kegyetlen, az embereket eszközzé lealacsonyító, hanem a kommunista is”.
„Nem hagyjuk megismétlődni a gyalázatot” – hangoztatta emlékező beszédében Menczer Erzsébet.
A katonai tiszteletadás mellett megtartott rendezvényen jelen volt  Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, Petrusz Tibor az 1945-1956 Közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének elnöke, valamint Krasznay Béla, a Recski Szövetség országos elnöke.
 
A megjelentek néma főhajtással adóztak az elhurcoltak emléke előtt.
Az Országgyűlés 2012-ben Menczer Erzsébet határozati javaslata alapján nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává. Azért, hogy méltóképpen emlékezzenek meg arról a mintegy 800 ezer magyarról, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak több éves kényszermunkára, illetve akiket a második világháború után 5-25 évre száműztek a Gulag rabtelepeire a „magyar hatóságok hathatós közreműködésével, koholt vádak alapján”.
  
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top