Close

184 külföldi újságírót ért támadás Egyiptomban az elmúlt három évben

Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:
Kairó – Egyiptomban 184 külföldi sajtómunkást bántalmaztak vagy akadályoztak meg munkája végzésében a 2011-es forradalom kitörése óta; a két legsúlyosabb esetben az áldozatok életüket vesztették, másokat őrizetbe vettek, megfélemlítettek, elraboltak vagy megerőszakoltak – jelentette Twitter-oldalán kedden egy helyi jogvédő csoport.

 
A Szövetség a Gondolatok és Vélemények Szabad Kinyilvánításáért (AFTE) nevű csoport tanulmánya szerint az elszenvedett atrocitások száma ugyan 2011-ben volt a legmagasabb, a külföldi újságírók számára a 2013. június 30. óta tartó időszak bizonyult a legveszélyesebbnek.
Az AFTE kutatói 2011-ben összesen 112 jogsértést jegyeztek fel. Negyvennégy külföldi újságírót ért fizikai bántalmazás, 34-et őrizetbe vettek, 11 esetben elkobozták a sértettek technikai felszerelését, két riporter pedig nemi bántalmazás ért.
A jelentés első szakasza azt a tizennyolc napot vizsgálja, amely Hoszni Mubarak három évtizeden át hatalmon lévő államfő bukásához vezetett 2011. január 25. és február 11. között. 

 
A biztonsági helyzet február 2-án kezdett rohamosan romlani; két nap alatt hetven atrocitást jegyeztek, egy amerikai újságírót megerőszakoltak. „A legsokkolóbb számomra az volt, hogy támadóim az emberiesség és az együttérzés legapróbb jelét sem mutatták, miközben ruháimat letépték, majd negyven percen át szexuálisan bántalmaztak” – idézte a dokumentum Lara Logant, a CBS amerikai tévécsatorna tudósítóját. 
Mubarak támogatói rátámadtak a CNN amerikai hírtelevízió két neves riporterére, Christiane Amanpourra és Anderson Cooperre, de támadás érte a Fox News két tudósítóját, Greg Kotot és Olaf Wiiget, illetve a Radio Canada két munkatársát, Jean-Francois Lubint és Sylvain Castagne-t is.
 
A következő, 2011. február 11. és 2012. június 30. közötti időszakban, amikor a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa kormányozta az országot három külföldi újságírót támadtak meg, hármat őrizetbe vettek, hármat pedig megerőszakoltak. Caroline Saint francia tévériporter a belügyminisztérium közelében készített riportot, amikor rátámadtak és szexuálisan bántalmazták. 

A Toronto Star kanadai napilap tudósítója, Mona Eltahawy ellen az AFTE szerint a rendőrséget támogató félkatonai szervezet, a Központi Biztonsági Erők tagjai követtek el nemi erőszakot, miután letartóztatták, amikor egy véres kimenetelű demonstrációról tudósított.
 
A tavaly július 3-án megbuktatott Mohamed Murszi iszlamista elnök vezette közigazgatás idején, 2012. június 30. és 2013. június 30. között összesen tíz, külföldi újságírót ért támadást jelentettek. Életét vesztette Andrew Butcher amerikai fotós, miközben egy összecsapást filmezett Murszi támogatói és ellenzői között Alexandriában.
 
A tanulmányban feldolgozott utolsó időszakban 61 esetet jegyeztek fel, ebből tizenhárom sértettet szexuálisan bántalmaztak, hatot bebörtönöztek, 28-at őrizetbe vettek, egy újságírót pedig agyonlőttek. A brit Sky News fotósát, Mike Deant 2013. augusztus 14-én lőtték szíven, miközben a biztonsági erők Murszi támogatóinak egy tömegtüntetését oszlatták fel az azóta hírhedté vált Rábaa el-Adavíja mecset körül.
Az egyiptomi jogvédők jelentése kiemelte az al-Dzsazíra pánarab hírtévé egy ausztrál és egy kanadai-egyiptomi munkatársának ügyét, akiket idén júniusban hét év szabadságvesztésre ítélt egy kairói bíróság. Az ítélet szerint hamis híreket terjesztettek Egyiptomról, és a Murszi mögött álló, időközben terrorcsoportnak nyilvánított és betiltott Muzulmán Testvériséget támogatták.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top