Close

Mick Jagger sem akar független Skóciát

Igen erős ütőkártyával álltak elő a brit állam egységének hívei augusztus 4-én, két nappal a skót függetlenségi népszavazás (szeptember 18.) előtti első, hétfői tévévita után. Ugyanis még a 71 éves brit rocksztár, Mick Jagger is csatlakozott ahhoz a nyolcsoros kiáltványhoz, amely ellenzi a brit és a skót állam szétválását 307 év után.

Maradjunk együtt! (Let’s Stay Together) című felhívást már több mint 200 ismert brit személyiség írta alá. Sportolók, köztük 18 olimpiai érmes, művészek, történészek, zenészek, tudósok és kutatók is kérték a még bizonytalan félmillió skót választót, hogy nemmel szavazzon hat hét múlva. A zenei élet igazi nagyágyúi fordultak híveikhez: David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa, Mick Jagger, a Rolling Stones-ból, a Roxy Music énekese, Brian Ferry, de Cliff Richard, a hatvanas-hetvenes évek nagy kedvence és az egykori Police együttes frontembere, Sting is ellátta kézjegyével a kiáltványt. Terry Jones, az abszurd humor egyik világhírű képviselője is a kezdeményezés mellé állt, a Monty Python csoportból, akárcsak David Attenborough, a természetfilmek szintén világhírű rendezője, hogy ne is beszéljünk a fizikus Stephen Hawkingról.
A felhívás közléséig a brit, illetve a skót tudomány és kultúra képviselői messzire elkerülték a politikát, csak elvétve nyilvánultak meg pró és kontra ebben az ügyben. A skót színész, a lovaggá ütött Sir Sean Connery az elsők között vállalta az önállóság támogatását, viszont leghíresebb filmszerepe, a James Bond-filmek már brit utódja, a szintén Sir Roger Moore ellene foglalt állást. Ám Harry Potter alakjának megformálója, J. K. Rowling mindenkinél messzebb ment, és a közelmúltban egymillió fontot adott a szűkebb hazájának önállósága ellen folytatott kampányra. Nem kis meglepetésre még a londoni olimpia teniszbajnoka, az öntörvényű skót Andy Murray is az ellenzők közé számít. Annie Lennox, az egyéni hangú énekesnő is többször elárulta támogató álláspontját, de mindig hozzátette, hogy nem sokat számít az ő véleménye. Az író Irvine Welsh és a színész Alan Cumming részt vett a Skót Nemzeti Párt rendezvényein, és mindketten kérték az igen szavazatot honfitársaiktól. Ellenben a brit Manchester United sikereinek kovácsa, a skót menedzser, Sir Alex Ferguson is az ellenzők táborához húz, de nem veri nagydobra véleményét.
Az igazság pillanatában, szeptember 18-án 4,1 millió skót állampolgár szavazhat. Most a skótok 54 százaléka mond nemet a függetlenségre, de az igenek aránya emelkedőben van, és ha lassan is, de közelít az 50 százalékhoz. Viszont a felmérések alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem Alex Salmond, a skót nacionalista kormányfő nyerte a hétfő esti vitát, hanem unionista kihívója, Alistair Darling.

És miért foglalkoznak spanyol(országi) lapok is a skót népszavazással? Azért, mert szűk két hónappal később elvileg Katalóniában is megtartják az önrendelkezési népszavazást. Azért csak elvileg, mert a meghirdetett skót népszavazástól eltérően itt még javában tart az erőpróba a madridi kormány és az autonóm országrész között, hogy jogos-e a tervezett referendum vagy sem. A skót népszavazás eredménye márpedig döntő hatást fog gyakorolni a spanyolországi fejleményekre. De már nyilvánvaló tény, hogy akárcsak Skócia, Katalónia is két táborra szakadt.

 

 

SOBIESKI TAMÁS

 

(El País, La Vanguardia, ABC – Spanyolország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top