Close

Az EU tiltakozik a kínai őrizetbe vételek miatt

Az Európai Unió mélységes aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az elmúlt időkben Kínában nagy számban vettek őrizetbe emberi jogi aktivistákat, ügyvédeket és más értelmiségieket – az erről szóló nyilatkozatot az EU diplomáciai képviselete csütörtökön az MTI pekingi irodájába is elküldte.

    A dokumentum név szerint is megemlíti Pu Cse-csiang ügyvédet, Hu Si-kent, a Peking Egyetem előadóját, Hszü Jou-jüt, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia kutatóját, Li Ti írót és Hao Csient, a pekingi filmakadémia professzorát.
    Az Európai Unió ismét felszólította a kínai hatóságokat arra, hogy tartsák be az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, tartsák tiszteletben a kínai alkotmány által is szavatolt lelkiismereti, véleménynyilvánítási, egyesülési jogokat és engedjék szabadon azokat, akiket békés véleménynyilvánításuk miatt zártak be.
    A nyilatkozat utal arra, hogy bár az unió elismeri az elmúlt 25 évnek a kínaiak jólétében is megmutatkozó gazdasági fejlődést, bízik abban, hogy nagyobb teret engednek a közelmúlt történelmét érintő párbeszédnek és vitának, s az ügyvédek, emberi jogi aktivisták, újságírók zaklatás és beavatkozás nélkül végezhetik a munkájukat.
    Az uniós dokumentum ezzel burkoltan utalt az 1989-es diáklázadásokra, illetve azok leverésére, hiszen a szóban forgó őrizetbe vételek is minden jel szerint a közelgő 25. évfordulóval vannak összefüggésben.
    Ugyancsak csütörtökön küldte szét közleményét a Kínában dolgozó külföldi tudósítók érdekvédelmi szervezete (FCCC), aggodalmát kifejezve a Nikkei japán lap kínai asszisztensének őrizetbe vétele miatt. Hszin Csiangot állítólag „bajkeverés” miatt vitték el csaknem két hete, s azóta nem lehet vele kapcsolatba lépni.
    Az FCCC szerint Hszin „bűne”, hogy a Nikkei megbízásából interjút készített az azóta szintén fogva tartott Pu Cse-csianggal. Amennyiben így van – fogalmaz a közlemény – ezzel súlyosan sérülnének azok a kínai alapszabályok, amelyek a külföldi tudósítók munkájára vonatkoznak. Ezek szerint ugyanis bárkivel, aki hajlandó rá, interjú készíthető. A szervezet arra szólatja fel a kínai hatóságokat, hogy tárják fel bizonyítékaikat Hszi bűnösségére vonatkozóan, vagy azok hiányában engedjék őt azonnal szabadon.
    Pu Cse-csiang ismert jogvédő aktivista, ügyvéd, a szólásszabadság szószólója, a máskéntgondolkodók, írók, újságírók védelmezője, korábban a munkával történő átnevelés intézményének heves bírálója. Május elején azért vették őrizetbe, mert részt vett egy olyan összejövetelen, amelyen a kormány kritikusai kampányt hirdettek a Tienanmen téri diáklázadások hivatalos átértékelése érdekében. A 49 éves Pu maga is részese volt a 25 évvel ezelőtti eseményeknek.
    Kína szárazföldi részén továbbra is politikai tabu az egykori diáklázadások leverése, s a hatóságok minden évben felkészülnek az esetleges évfordulós megemlékezések, demonstrációk megelőzésére. Bár a kínai közvélemény nagy része számára nem ismertek, vagy feledésbe merültek az 1989. június 4-én történtek, a kínai hatóságok – ahogyan a nemzetközi sajtó is – idén fokozott figyelmet szentelnek e napnak. Ennek része, hogy időben „kivonták a forgalomból”, azokat, akikről feltételezték, hogy aktív részesei lennének a múlt felidézésének.

forrás: Trebitsch Péter/mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top