Close

Ukrajna: újabb súlyos összecsapások

Újabb súlyos összecsapások törtek ki Kijevben a rohamrendőrök és a Viktor Janukovics ukrán elnök kormánya ellen tüntetők között szerdára virradóra és a nap folyamán, három tiltakozó életét vesztette, egyikük éjszaka lezuhant a Dinamo stadion árkádjának tetejéről, kettőt pedig a délelőtti zavargásokban lőttek le.

Néhány órányi viszonylagos nyugalom után szerdára virradó éjjel kezdődtek újra az összecsapások a Nyugat-barát ukrán tüntetők radikális csoportjai és a rendőrök között Kijev belvárosában. A Dinamo labdarúgóklub stadionjának bejáratánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak.

A zavargás résztvevői közül többen felmásztak a stadion bejárati árkádjának tetejére, és onnan dobálták gyújtópalackjaikkal a rendőröket. Amikor a Berkut különleges rendőri alakulat tagjai szintén feljutottak az oszlopcsarnok tetejére, két tüntető ott rekedt. Az egyikük lezuhant, és a helyi híradások szerint kórházba szállítása után belehalt súlyos sérüléseibe.

Televíziós híradások szerint a rohamrendőrök szerdán akcióba lendültek a tüntetők ellen, miután Mikola Azarov miniszterelnök előző este figyelmeztetett, hogy a hatóságok erőt fognak alkalmazni a „provokátorokkal szemben”, ha nem érnek véget a rendzavarások.

Helyszíni jelentések szerint szerda délben a rendvédelmi szervek újabb támadást intéztek, áttörték a tüntetők második védelmi vonalát is, és elkezdték bontani a második sor barikádot. A tüntetőket a parlament és a kormányépület utcájában egészen a Majdan (Függetlenség tere) közvetlen szomszédságában lévő Európai térig szorították vissza. A Berkut tagjai könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a tüntetők ellen, míg ez utóbbiak kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendvédelmi erőket.

A szerdai kormányülésen terroristáknak nevezte a rohamrendőrök ellen harcoló tiltakozókat Mikola Azarov kormányfő. „A Majdan terén demonstrálók egy része sokáig egyensúlyozott a békés tüntetések határán, majd átlépte ezt a határt és általában a keresztény erkölcsi elveket. A Majdan tüntetőinek radikális, szervezett szélsőjobboldali csoportja tömeges rendbontásokat kezdeményezett Kijev belvárosában. Felfegyverkezve és gyúlékony anyagokkal támadtak a rendvédelmi erők tagjaira, és járműveket gyújtottak fel” – fogalmazott kormánya tagjai előtt a miniszterelnök, az ukrán fővárosban kialakult helyzetet értékelve.

Eközben Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnöke az ukrán kormányt tette felelőssé a kijevi tüntetések halálos áldozataiért. „Szándékos provokáció történt. Ma a kijevi kormány a saját népére nyit tüzet válaszul az emberek követeléseire. Erre nincs mentség” – olvasható Klicsko szerdán kiadott közleményében.

***

Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője erőteljesen elítélte az ukrajnai események erőszakos eszkalációját szerda délelőtt kiadott közleményében. „Az erő alkalmazása és az erőszakhoz folyamodás nem válasz a politikai válságra. Minden erőszakcselekményt haladéktalanul be kell szüntetni és ki kell vizsgálni. A felelősöket el kell számoltatni” – szögezi le közleményében az EU külügyi főképviselője.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár rövid közleményben szintén elítélte a kijevi „drámai fejleményeket”, egyúttal rendkívüli aggodalmának adott hangot a tüntetők haláláról érkező jelentések miatt.

„Számos ukrán személy” vízumát érvénytelenítette az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége a Viktor Janukovics kormánya ellen tiltakozókkal szembeni fellépés miatt – közölte szerdán az amerikai diplomáciai képviselet.

Az orosz duma az általa szélsőségesnek nevezett ukrán ellenzéket és a nyugati politikusokat egyaránt felelőssé tette az ukrajnai belpolitikai feszültség erősödéséért szerdán elfogadott nyilatkozatában. Az orosz törvényhozók aggodalmukat fejezték ki a belpolitikai összeütközések egyre agresszívebbé válása miatt. Megengedhetetlennek nevezték a külső nyomásgyakorlást Ukrajnára, valamint azt, hogy szerintük mesterségesen erőltessék rá a szomszédos országra a társulást az Európai Unióval.

A kormányerők és a tüntetők közötti konfliktus azután mérgesedett el, hogy az ukrán parlament a múlt hét második felében több olyan jogszabályt szavazott meg rohamtempóban, kézfeltartással, amely korlátozta a gyülekezés és a szólás szabadságát, és egyértelműen azt a cél szolgálta, hogy ellehetetlenítsék, törvényen kívülre helyezzék a hatalom ellen tiltakozókat.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top