Close

Jász alkotók Budapesten

Jászsági képzőművészek munkáiból látható kiállítás a Kájoni János Ferences Ház dísztermében Budapesten.A Jász Alkotók Köréhez (JAK) tartozó művészek közül sokakat ihletett meg a varázslatos  Jászság, a tanyasi világ hangulata, a Mátra hegyvonulata és a tájra oly jellemző napraforgó is több alkotáson feltűnik.

A jászárokszállási születésű Bobák László kis kitérőt tett, és mozaikcsempéből készítette el a magyar mező, a határ legimpozánsabb nagy virágát, a napraforgót. Magyar Ari festménye a gyilkosság áldozatául esett Taczman Elek fogathajtó világbajnoknak állít emléket. 
Kiss Bertalantól két szép, különleges technikával készült kép látható. A történelmi témájú, A Verecke híres útján erőt és dinamizmust sugároz nézője felé. A jászdózsai tanyavilág ihlette Csend című alkotásáról nyugalom és szépség árad, és a Jászság atmoszférája hatja át szemlélőjét.
Molnár János két alkotása is különlegesen szép. A vegyes technikával készült Életfa a kereszténység előtti ősi magyar hitvilágot idézi. A hármas egységet – a föld alatti, a föld feletti és az égi világot- összekötő életfát a fektetett szív motívuma keretezi. Az élet párnája című grafikán együtt van jelen a jelképi és figurális ábrázolás. A felül levő ábrázolás a nőt, az asszonyt, a család összetartóját, az alul levő fordított pedig a férfit, a család fenntartóját jeleníti meg. Középen a vízfolyás motívuma, amiből az élet sarjadzik. A nyitott tulipán motívumban már ott a mag, amely az életet viszi tovább.
A fiatal generáció képviselője, a jászkíséri Czókoly Nikoletta, akinek klasszikustól eltérő ábrázolásában, színeiben a lázadás érződik. Harsány, rikító színeket használ: a jászapáti kéttornyú templom fekete alapon lila színnel, és nála a búzavirág sem kék.
A képzőművészeti tárlaton Bobák László, Borbás P. Zsuzsanna, Czókoly Nikoletta, Deli Julianna, D. Kovács Júlia, Elter Tibor, Gara Gizella, Kiss Bertalan, May Mária, Molnár János, Szalkári Rózsa, Szabari Zoltán, Terjékiné Mozsár Magda, Törökné Rusvai Mária, Pásztorné Győr Mária, Thuróczy Zoltán. alkotásai tekinthetők meg, október 26-ig.
Szöveg és kép: Bognár Mária 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top