Close

Bukarest tiltja a székely autonómiát

Nemet mondott Székelyföld területi autonómiájára a román parlament, azt pedig egyenesen alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy az autonóm területen hivatalos rangot kapjon a magyar nyelv.

Többségi szavazattal elutasította a román szenátus két erdélyi magyar politikus törvénytervezetét, amely Székelyföld területi autonómiájáról szólt. A Székelyföld autonómia statútuma című jogszabálytervezetet 2005-ben terjesztette be a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két képviselője, Sógor Csaba szenátor és Becsek-Garda Dezső parlamenti képviselő. A tervezetet még abban az évben 188:16 arányban szavazta le a román képviselőház, ezért folytatta útját a szenátusba, de valójában eleddig sosem vitatták meg. A testület három szakbizottsága 2009-ben véleményezte és elutasításra javasolta a tervezetet, amely több mint tízszer volt napirenden, de mindig az utolsó helyen, így sosem került sorra.

Tegnap a sarkalatos törvénytervezet az RMDSZ jelen lévő öt szenátorának támogatását kapta meg, ketten tartózkodtak, 54-en pedig nemmel voksoltak. Fekete-Szabó András RMDSZ-es frakcióvezető szerint nem volt érdemi vita Székelyföld autonómiájáról a szenátusban. Fekete-Szabó jelenleg irreálisnak tartja a törvénytervezet megvalósulását: „kell egy politikai akarat: itt sarkalatos törvényről van szó, ezt az RMDSZ egymaga nem tudja átvinni, ehhez koalíció, partneri viszony kell a többséggel” – emelte ki a politikus.

Sógor és Becsek-Garda elképzelése szerint a történelmi Székelyföld (azaz a mai Hargita és Kovászna megye, valamint Maros megye egy része) területi autonómiával rendelkező, a román állam szuverenitását elismerő régióvá válna, amelyet közvetlenül választott önkormányzati tanács igazgatna, s a területen belül újraalakulnának a székely „székek”, és a magyar nyelv is hivatalos rangot kapna. A szenátusi szakbizottságok a többi között azért javasolták a tervezet elutasítását, mert szerintük hátrányos megkülönböztetést vezetne be a többségi állampolgárokkal szemben, a magyar nyelv hivatalossá tétele pedig sértené a román alkotmányt.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top