Close

Gyógyszer nélkül maradhatnak a krónikus betegek

Legalább 700 ezer súlyos és/vagy krónikus beteg gyógyszerellátását veszélyezteti a kormány legújabb megszorítási terve.

A nem helyettesíthető, innovatív szerek várható árcsökkentése miatt asztmás, daganatos, szív- és érrendszeri, légzőszervi, hemofíliás, szklerózis multiplexes és cukorbetegek gyógyszerei tűnhetnek el a magyar piacról – kongatta meg a vészharangot az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

Hogy nem a levegőbe beszél, azt Leitner György adatokkal támasztotta alá: egy év alatt, csak az eddigi megszorítások következtében 188 készítménnyel szűkült a magyar gyógyszerkincs. Ennyi készítmény forgalmazását szüntették be itthon a gyártók, akik 80 százalékban úgy nyilatkoztak az egyesület felmérésére, hogy ha a kormány újabb szigorításokat léptet életbe, kénytelenek lesznek további orvosságokat kivonni a magyar piacról. Amely egyébként, mint elhangzott, a tb-támogatások reálértékét tekintve immár a 80-as évek szintjére esett vissza.

A tervezett intézkedés egy-egy termék finanszírozhatóságát is veszélyezteti, ezek akár teljesen eltűnhetnek a piacról – tette hozzá Leitner György -, az orvosok így „kényszerűen” vagy drágább, vagy kevésbé korszerű szereket tudnak csak majd felírni betegeiknek. Az elnök szerint már a Széll Kálmán-terv első változatának 2013-as évre vonatkozó megtakarítási előirányzata is „teljes tévút” volt, majd megjelent a 2.0, amelynek alapján a kormányzat újabb 40 milliárdot szeretne megtakarítani a gyógyszerkasszában

Már a kiindulópont is téves, miszerint Magyarországon magas a gyógyszerfogyasztás – fogalmazott Leitner, aki hangsúlyozta: a magyarországi gyógyszerfogyasztás költsége a GDP-hez viszonyítva az uniós átlag alatt van, és európai szinten az ország a középmezőnyhöz sorolható. Arra is kitért, hogy amikor Spanyolországban bevezették a később spanyol modellnek nevezett intézkedési csomagot, ott teljesen más volt a kiindulópont, például a 65 éven felüliek ingyen kapták gyógyszereiket. Magyarországon viszont egészen más helyzetben van a gyógyszerágazat, az elmúlt időszakban már több intézkedés sújtotta a gyógyszeripar szereplőit.

Az egyesület elnöke szerint az idei gyógyszertámogatás reálértéken már így is az 1994-es szinten van, ha pedig a megtakarítási tervet megvalósítják, az visszatérést jelent a 80-as évek gyógyszerbüdzséjéhez, a „gyógyszerkasszát lényegében megfelezik”. A szakember szerint a megoldást a kormányzat és az ágazat szereplőinek aktívabb párbeszédével lehetne megtalálni, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért a tervezett intézkedésekről alkotott véleményét és javaslatait eljuttatta mások mellett Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak és Sélleiné Márki Máriának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top