Close

Turistaszállás karbonlábnyom nélkül

Megújult a Budai-hegység egyik legnépszerűbb pihenő- és szálláshelye, a Telkihez közeli Anna-lak. A férőhelyek és a vizesblokkok száma megduplázódott, az energiát pedig teljes mértékben megújuló forrásból nyeri az immár 22 főt is fogadni képes szálláshely.
A XX. század elején épült szálláshely eredetileg erdészlaknak készült és évtizedekig zárt volt a túrázók előtt. Az utóbbi évtizedekben azonban már kulcsosházként működött és nagyon népszerű az erdei kirándulók körében. A közel ötezer négyzetméteres, tölgyekkel körülvett, napfényes, csendes réten álló Anna-lak magával ragadó hangulatát többek között jól jellemzi, hogy a Fekete István-regények illusztrátora, a közismert természetfestő, Csergezán Pál szeretett alkotóhelye és kívánsága szerinti végső nyughelye is itt van, síremlékét a tisztás szélén álló fák őrzik.

Az Anna-lak mellett vezet az út a festőről elnevezett, a Budai-hegység legmagasabb pontján álló modern és merész ívű kilátóhoz, amelyből 100 kilométeres körpanorámát csodálhatunk meg. Jó időben többek között láthajuk az Alacsony-Tátra csúcsait, a Mátrát, az Esztergomi Bazilikát, a János-hegyet és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a 756 méter magas Pilis-tetőn álló a Boldog Özséb kilátót is.


Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára az átadó ünnepségen kiemelte: „A főváros környéki agglomeráció erdeinek szerepe alapvetően megváltozott a második világháború óta. A háború utáni újjáépítés időszakában sok fára volt szükség, amelyet ezekből az erdőkből vittek Budapestre, ám ma már nem az erdők gazdasági rendeltetése, hanem turisztikai, egészségvédelmi és klímavédelmi szerepe a fontos. Ezért kiemelt cél az erdők jó állapotának megőrzése. Ehhez a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást segítő aktív és fenntartható kezelésre és a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére van szükség.”
A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével újjászületett Anna-lak a korszerűsítés előtt csak 10 fő számára tudott szállást biztosítani, a fejlesztésnek köszönhetően immár négy szoba alkalmas éjszakai pihenésre, így a pótágyazással akár egy kisebb osztály – 20-22 fő – többnapos kirándulásának, környezeti nevelési programjának is helyszíne lehet. A több vendég kiszolgálása érdekében a vizesblokkok száma egyről háromra nőtt, a szobák és a konyha pedig új bútorokat kaptak. A környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartva, a ház áramellátását teljes egészében megújuló energiából, napelemek segítségével biztosítják, 2,8 kW összteljesítménnyel.
Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az Anna-lak kibővítése és felújítása a megnövekedett turisztikai igényeket szolgálja, a XXI. század követelményeire figyelve. „A megújuló energia használata nem csak az általunk követett fenntartható erdőgazdálkodásból következik és csökkenti a ház karbonlábnyomát, de reményeink szerint a jövendő vendégek figyelmét is felhívja a környezettudatosságra és a természetkárosítástól mentes, felelős erdőhasználatra. A társaság által kezelt erdők mintegy hárommillió embernek nyújtanak lehetőséget pihenésre, a szabadidő aktív eltöltésére”.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány 55 millió forintot biztosított a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programban. Ebből az összegből három turistaház újult meg: a Czibulka János Kőhegyi Menedékház, a Budakeszi Arborétum-faház és az Anna-lak. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben közösségi élményektől választott el.Öt és fél millió beoltott után a korlátozások jelentős része megszűnik, és lehetőség lesz összejövetelekre, közös kirándulásokra, amelyek egyik célpontja az Anna-lak is lehet.
Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója kiemelte: országszerte 98 turistaház újul meg az év végéig. Reményét fejezte ki, hogy a következő években azt a néhányat is felújítják, amely eddig kimaradt.


Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Shares
scroll to top