Close

Best of fideszes törvénygyár

Schiffer András a lista első helyére tette azt, a képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosításához benyújtott zárószavazás előtti javaslatot, amelyik átfogóan változtatta meg a villamosenergia- és a gáztörvények szabályait, valamint létrehozta a szervezett gázpiacot és gáztőzsdét.

Az eljárási és igazságszolgáltatást érintő egyéb ügyek módosításáról szóló törvényjavaslatról, amelyik többek között a védőügyvédekkel való kapcsolattartást is korlátozza, azt mondta, hogy azt egy hétfő reggel az alkotmányügyi bizottság ülésén kapták kézhez. Felhívta a figyelmet, hogy az előterjesztésről a kormány képviselője is úgy vélte, hogy abban több alkotmányellenes rendelkezés található. Hozzátette, hogy a testület kormánypárti tagjai ennek ellenére támogatták a tervezetet, amit a parlament “gyakorlatilag érdemi módosítás nélkül el is fogadott”.

Az LMP által felállított képzeletbeli dobogóra felkerült az a törvénymódosítás is, amelyikkel a kihirdetés napján változtatták meg az egy héttel korábban elfogadott termékdíj-törvényt.

Botrányosnak tartotta, hogy a “súlyos jogkorlátozásokat jelentő” büntetőeljárási törvénycsomagot pedig hajnali négy és hat óra között vitatták meg, négy képviselő jelenlétében.

Egészen elképesztőnek nevezte azt a döntést, amikor az alkotmánybírák jelölésével megbízott esti bizottság körülbelül tíz perc alatt alkalmasnak találta az öt kormánypárti és alkalmatlannak a négy ellenzéki jelöltet. Hozzátette, hogy a jelölteket csak másnap hallgatták meg, akik között egyébként ott volt az eseti bizottságot korábban vezető Balsai István is.

Schiffer András kijelentette azt is, hogy a kormánypárti képviselők a termékdíjról szóló jogszabályt “tételes törvényi előírások megszegésével tolták át a Házon”. Kitért arra is, hogy a múlt héten az alkotmányügyi bizottsághoz “a szél befújt” egy zárószavazás előtti módosító javaslatot, amely meghiúsította a dohánytermékek jövedéki adójának emelését. Hozzátette, hogy Balsai István bizottsági elnök sem tudta megmondani, hogy ki a javaslat értelmi szerzője.

Emlékeztetett rá, hogy miután az energetikai törvénycsomagot három hónapig tárgyalta a parlament, ahhoz a zárószavazás délelőttjén érkezett egy harminc oldalas módosító csomag. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a parlament még el sem fogadta az úgynevezett “hamburgeradót”, de arról már döntöttek, hogy azt a kereskedők megtérítik majd a beszállítóknak.

Végül kitért arra is, hogy a ciklus vége felé egyre többször fordult elő, hogy a törvényjavaslatok tárgyalása során a kormánypárti vezérszónok felolvasta saját szövegét, majd elhagyta az üléstermet, így nem alakulhatott ki valódi vita.

A Fidesz hét végén ismertetett választójogi elképzeléseire kitérve azt mondta: “egy árva szó nem hangzott el” a választójogi reform kidolgozására létrehozott bizottság ülésein, ezért az LMP fontolóra veszi, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a testület munkájában.

A frakcióvezető szerint ugyanis a szombati fideszes bejelentések azt mutatják, hogy a kormánypárti többség sem a saját maga által létrehozott intézményeket sem a közösen elfogadott eljárási szabályokat nem tiszteli.

MTI/lehetmas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top