Close

Álmodozzunk, amíg a kert szunnyad!

Legyen csak a sorház előtt néhány négyzetméterünk vagy a házat körbeölelő nagy kertünk, tudjuk, hogy soha nincs kész: ad tennivalót és örömöt bőven. Az előttünk álló néhány zord hét még elegendő a tervezgetésre. Ebben segítünk néhány ötlettel, amelyeket szakavatott mesterektol és lelkes diákoktól lestünk el a Magyar Kertépítő Versenyen.


Természetes hatású kert

A tájképi kertek legismertebb stílusa a „tájképi angol kert”. A térségre jellemző kövek és növények felhasználása mellett a természetes, laza, arányos kert dús növényvegetációval épül. A Biotó Kft. fürdőtó és dísztó alkotásainál is a tájképi irányzatot képviseli. Mottója: „Egy tó úgy nézzen ki, mintha mindig ott lett volna”. A fólia a tavon belül és azon kívül sem látszik, a tópartkialakítás is természetes hatású, a tó ökológiai rendszere pedig mesterséges szűrők nélkül is működik. A speciális összetételű halállományt nem kell etetni, a tó eltartja őket. Egy tájképi kertben is kiemelten figyelni kell arra, hogy hasonló igényű növényeket telepítsünk egymás mellé. Igaz ez mind a víz-, mind a fényigényre.
Ha a tájjelleg megengedi, érdemes néhány nagy sziklát is felhasználni a kertben. „Egy-egy jól elhelyezett szikla megfelelő növénykörnyezettel már sziklakertnek tekinthető. Gyakran használunk mohás köveket is – beszél munkájukról Szucsik Attila kertészmérnök –, így tökéletesen azt az illúziót tudjuk kelteni egy frissen elkészült tónál vagy kertrészletnél, mintha már évtizedek óta ott lenne.”

 

A cikk folytatása az A Mi Otthonunk februári számában található.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top