Close

Francia fiatalok őrizetben

faiatlparis001

Nyolc, szélsőjobboldali körökhöz tartozó férfi, köztük három kiskorú ellen indult eljárás politikusok és muzulmán vallási helyek elleni merénylettervek miatt Párizsban. A négy napig tartó kihallgatás után szombaton este emeltek vádat ellenük terrorista bűnszövetkezet szervezésének gyanúja miatt. A 21 éves főszervezőt még nyáron őrizetbe vették, terrorcselekményekkel kapcsolatos bűnszövetkezet szervezésének vádjával, ő az alapítója ugyanis a az OAS (Organisation de l’armée secrete – A Titkos hadsereg szervezete) nevű csoportnak. A 17 és 29 év közötti társait pedig kedden vették őrizetbe Marseille-ben és a Párizshoz közeli Seine-Saint-Denis településen. 

A csoport vezetőjét június 28-án vették őrizetbe Taracon településen. Júliusban vádat emeltek ellene, miután a közösségi oldalakon azzal fenyegetőzött, hogy migránsokat és dzsihadistákat fog megtámadni. Logan Alexandre Nisin korábban az Action Francaise nevű, királyságpárti szélsőséges szervezet tagja volt, amely a dél-franciaországi Marseille és Aix-en-Provence környékén szervezett provokatív akciókat. Logan ellen az eljárást az aix-en-provence-i ügyészség és a helyi csendőrség indította meg nyáron a férfi internetes tevékenysége alapján, az ügyet azonban a nyomozás előrehaladtával átvette a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege. Az ideológiailag a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik norvég terroristához és tömeggyilkoshoz közelálló és őt a Facebookon dicsőítő Logan-nál több fegyvert is találtak, és az is kiderült, rendszeresen járt lőgyakorlatokra. A nyomozás megállapította, hogy „céljai elérése érdekében bűnszövetkezetet kívánt szervezni”. 
 A kedden őrizetbe vett emberek közül kettőt a héten szabad engedtek a hatóságok, köztük Nisin anyját. A többi nyolc gyanúsított ellen az a vád, hogy Nisin vezetésével erőszakos cselekményeket akartak végrehajtani, de az ügyészség szerint ezeknek „nem voltak még pontos körvonalai”. 
    A csoport potenciális célpontjai között szerepeltek „mecsetek, észak-afrikai vagy fekete bőrű emberek, antifasiszta aktivisták, valamint politikusok”, név szerint Christophe Castaner kormányszóvivő és Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője, volt elnökjelölt is. A csoport fegyvereket akart beszerezni és paramilitáris gyakorlatokat tervezett szervezni. A tagok közül volt, aki már lőgyakorlatokra járt. A csoport vállalkozókat is ki akart rabolni azért, hogy a szervezetet és a fegyverbeszerzéseket finanszírozni tudja. „Anélkül, hogy tagadnánk a tényeket, inkább provokációról volt szó, miután sem az anyagi eszközök, sem az akarat nem volt meg, hogy tényleges merénylettervek szülessenek” – mondta Eric Bourlion, a fő gyanúsított ügyvédje, aki szerint az internetes bejegyzések mögött inkább „egy 21 éves kölyök azon szándéka rejlik, hogy hírverést csináljon”. 
 Az Action Francaise csütörtökön elhatárolódott volt tagjától, és attól, hogy a nevét egy „ultrajobboldali terrorkísérlettel” hozták összefüggésbe. „Hat hónapja nincs semmilyen kapcsolata (Logan Alexandre Nisinnak) az Action Francaise-zel, sem az aktivistákkal” – mondta Francois Bel-Ker, a szélsőséges csoport vezetője, aki szerint Nisin „zavart elméjű” ás „magányos farkas”.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top