Close

Gyurcsány: meg kell teremteni a kormányzóképes baloldalt

Budapest, 2015. október 22. Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ismerteti Sokak Magyarországa című röpiratát a DK alapításának negyedik évfordulóján tartott budapesti rendezvényen 2015. október 22-én. MTI Fotó: Marjai János

Újra kell teremteni a jövő Magyarországának vízióját hordozó, kormányzóképes, demokratikus, polgári magyar baloldalt – hangoztatta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke csütörtökön Budapesten, pártja alapításának negyedik évfordulóján, ismertetve Sokak Magyarországa című röpiratát.

 

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarországon az igazi választóvonal 2010 tavasza óta nem a bal- és a jobboldal, hanem az európai polgári demokráciát követők és „a keleties önkény” között választani akarók között van. Akik magukat demokrataként határozzák meg, azoknak ebben a küzdelemben össze kell fogniuk, „aki demokrata, az velünk tart”, függetlenül attól, milyen pártszínezetűnek vallja magát.
A demokratáknak először azt kellene megbeszélniük, hogy mi lehet a kudarc oka – folytatta, hozzátéve: aki ezt nem érti, az soha nem lesz képes arra, hogy újra Magyarországot vezesse és egy, a mainál jobb, élhetőbb országot teremtsen. Az ország drámai konfliktusának nevezte, hogy a rendszerváltozás történelmi értékelése nem találkozik a hétköznapi értékeléssel.
A 2006-2010 közötti kormányzati ciklus tanulsága, hogy a jólét nem építhető hitelekre, mert ha az ötven százalékos béremelést vagy a 13. havi nyugdíjat nem a saját teljesítmény alapozza meg, akkor az a jövő felélése – jelentette ki.
Szavai szerint a baloldal azt mondja magáról, érti a holnap hívó szavát, de sokan nem képesek megérteni: ami tegnap baloldali volt, lehet, hogy holnap már populizmus, ami tegnap konzervatívnak számított, lehet, hogy ma a legjobb megoldás.
A DK elnöke elmondta: Orbán Viktorral hajlandó lenne kiegyezni az adókulcsokban, de abban nem, hogy Magyarország „Európához vagy Azerbajdzsánhoz tartozik-e”. „Ebben nem lesz kiegyezés, mert Magyarország történelmét nem adhatjuk el” – hangsúlyozta, hozzátéve: a hazugságot és a kompromisszumot nem szabad összekeverni, mert hazugság árán nincs béke.

Gyurcsány Ferenc szerint a ma Magyarországot uraló kormány maffiaállamot szervezett. Voltak kisstílű bűnözők Magyarországon az elmúlt 25 évben, de a maiak nem egyes cégeket lopnak el, hanem törvényesítették a lopást – mondta. A DK korrupcióval kapcsolatos beadványait mind visszautasította a Polt Péter legfőbb ügyész, a „második számú bűnöző” által vezetett ügyészség – fűzte hozzá.
Megjegyezte: a politikai elszámoltatást választásnak hívják, utána azonban a független igazságszolgáltatás kell, hogy elvégezze a dolgát, „ezért soha nem fogok engedni annak a kísértésnek, hogy újra legyenek Magyarországon elszámoltató biztosok”.
Akik a jobboldalra szavaztak, az erőre, a kormányzóképességre és a kiszámíthatóságra szavaztak, ezért a baloldalon ezt kell ismét megteremteni – emelte ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: annak van a legtöbb felelőssége „ebben az osztott demokratikus világban”, aki mögött a legtöbb szavazó áll.
Mint hozzáfűzte, a közös politikai platform megteremtésével ehhez nyújtanak segítséget a sokak Magyarországának víziójával, az együttműködés közös kereteinek megalkotásával és legvégül a közös vezetés megteremtésével. Ennek az oldalnak történelmi felelőssége van abban, hogy lesz-e Orbánnak demokratikus alternatívája, a DK érti ezt a felelősséget – jegyezte meg.
Az eseményt egy fővárosi szálloda rendezvénytermében tartották, ahol Gyurcsány Ferenc mintegy 150 fős hallgatóság előtt beszélt.

***

Fidesz: Gyurcsány Ferenc a bevándorlók Magyarországát akarja

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a bevándorlók Magyarországát akarja. A nagyobbik kormánypárt frakciója az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a DK elnökének a párt alapításának negyedik évfordulóján elmondott szavaira reagált.

A Fidesz közleményében hangsúlyozta: „a magyarok nem kérnek többet a Gyurcsány-korszakból”, pláne nem egy olyan Magyarországból, ahová – ha Gyurcsány Ferencen és a baloldalon múlik -, minden bevándorlót beengednének.
„Gyurcsány Ferenc, ahogy kormányzása alatt is tette, most is a magyar emberek érdekei ellen dolgozik. Brüsszel fizetett bábjaként a kapuk kinyitását, a bevándorlók befogadását, elosztását, Magyarország nemzeti érdekeinek feladását követeli” – olvasható a közleményben.
A Fidesz megítélése szerint a DK elnöke „a hatalom és a bevándorlók szavazatainak reményében” képes veszélyeztetni a magyar emberek biztonságát, megélhetését, munkahelyeit.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top