Close

Színes Város, színes tűzfalak

Augusztus 24-től ismét Színes Város művészeti fesztivál lesz. Az egy hónapon át tartó, alapvetően falfestésre épülő rendezvény különböző témakörökben mutatja be Budapest új arcát. A fesztivált a Színes Város Csoport, a Földművelésügyi Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Turizmus Zrt. együtt szervezi.

A Földművelésügyi Minisztérium megbízásából nyolc falfestmény készül hungarikum témában, a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készülő három fal témája pedig azt a kérdést járja körül, hogy mit gondolnak rólunk a külföldiek.
A hungarikumok ilyen újszerű bemutatása egyúttal a szeptember 23-án nyíló Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) felvezető kampányának is a része lesz.
A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára kiemelte: a fesztivál koncepciója összecseng a minisztérium azon elképzelésével, hogy a fiatalabb korosztállyal is megismertessék a történelemhez, a hagyományokhoz ezer szállal kötődő nemzeti kiválóságokat, a hungarikumokat. Ennek egyik legjobb eszköze az, ha fiatal művészek saját kifejezési módjukkal közvetítik az üzenetet.
Faragó Péter, a nemzeti marketingszervezet vezérigazgatója fő célként Budapest fiatalos, trendi arculatának bemutatását jelölte meg, hogy minél több fiatal kapjon kedvet hazánk megismeréséhez világszerte. Ehhez a hagyományos látnivalók mellett fel kell hívni a figyelmet az olyan különlegességekre is, mint a romkocsmák, a külföldiek körében egyre kedveltebb szabadulós játékok, design-túrák, kortárs zenei programok, vagy akár a színes tűzfalak.  
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint a fesztivál jól példázza, hogy egy közös ügyért miként tud összefogni az állami, az önkormányzati, az üzleti és a civil szféra. Épp az ilyen rendezvények teszik szerethetővé és izgalmassá a fővárost.
Nádudvari Noémi, a Színes Város Csoport munkatársa, a program művészeti kurátora úgy fogalmazott: a kultúra és az értékek közvetítése a képzőművészet eszközeivel a Színes Város számára misszió, amelyet egy ilyen fesztivál csak még jobban aláhúz.
Az első, „beharangozó tűzfalfestmény” a romkocsmanegyed szívében, a budapesti Kazinczy utcában, a Mika Tivadar mulatóban látható. A 130 négyzetméteres alkotást a főként fotórealisztikus műfajban, Taker művésznéven alkotó festő készítette, és két hungarikum, az ősi hagyomány, a solymászat mint élő emberi örökség és a világelső Kürt-féle adatmentés ihlette.
Bognár Mária    fotó: MT Zrt. és Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top