Close

Szijjártó: Nem lesznek megszorító intézkedések

Súlyos kihívás Magyarországnak az euróválság, ezért a kormány létrehozta a monitoring bizottságot a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére – mondta Szijártó Péter miniszterelnöki szóvivő csütörtökön a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

Orbán Viktor szerdán azt mondta: „teljesen nyilvánvaló, hogy egy 3 százalékos gazdasági növekedésre beállított költségvetés esetében, ahol a növekedés, úgy tudjuk, 2 százalék környékén lesz, ott az egy százalékkal alacsonyabb költségvetési növekedés miatt nyilvánvalóan keletkezik legalább 100 milliárd forintnyi hiány”. Ez egy százalékkal elmarad a tervezett növekedéstől.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy elszámolták-e magukat azt mondta: ilyen nem történt, a múltban trükköztek a költségvetési adatokkal. Hozzátette: kitartanak három fontos dolog mellett, az egyik, hogy a költségvetési hiányt 3 százalék alatt szeretnénk tartani, véghezviszik az arányos adórendszer kiteljesítését és az államadósság csökkentését is továbbra is fontosnak tartják.

Arra a kérdésre, hogy át kell-e írni az idei évi költségvetést a miniszterelnöki szóvivő azt mondta: nem gondolja, hogy egy százalékos eltérésnél hozzá kellene nyúlni a számokhoz.  És megerősítette: nem lesznek megszorító intézkedések.

Szijjártó szerint arról, hogy a 100 milliárdos lukat hogyan tömik majd be, a nemzetgazdasági fog előterjesztést tenni.  És megerősítette nem törlik el az egykulcsos adót, elkötelezett a kormány abban, hogy az arányos adórendszert kiteljesítsék.

A devizahitelesek megsegítésére létrehozott otthonvédelmi monitorig bizottságról Szijjártó Péter megjegyezte: az árfolyamgát jó döntés volt, és megegyeztek abban is, hogy a devizaadósok törlesztőrészlete 2015 után sem emelkedhet 15 százalékkal többel.
A monitoring bizottság fő feladata lesz az is, hogy kiszűrje azokat a bankokat, akik az erőfölényükkel visszaélve rá akarják hárítani a  plusz költségeket az adósokra.

hirado.hu-fidesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top