Close

Különben dühbe jövök

Vártam a fanyalgó könyvsznobokat, a megmondóembereket, de csöndben maradtak. Ritka ez manapság. Az emberek megszerették ezt a történetet, megértette minden korosztály, és ez volt a célja Bud Spencernek. Örültem és egyben csodálkoztam is, hogy milyen sikere lett Carlo Pedersoli könyvének, akinek a pofonjai mögött egy bölcs és pozitív ember lakik. Életrajzi könyve hazánkban is nagy sikert aratott/arat, és kiderült, hogy a sport és a filmsikerek mellett a tollforgatás is az erényei közé tartozik.

Pár nappal ezelőtt, Jakupcsek Gabriellának adott interjújában a 81 éves olasz színész úgy vélekedett, hogy az unokáival már teljesen más nyelvet beszélnek, nem egy korban születtek, ma már mások a problémák, az értékrendek. Biztos vagyok benne, ha az unokái elolvassák a „Különben dühbe jövök” című önéletrajzi könyvét, megtanulnak a nagyapjuk „nyelvén” beszélni. Carlo Pedersoli (az életrajzból kiderül, hogy miért választotta a Bud Spencer nevet) könyvében megismerhetjük a méltán híres olasz eddigi életútját, minden nehézségével és örömével együtt. Figyelt arra, hogy tévhiteket oszlasson, és, hogy mint Carlo, és ne, mint Bud szólaljon meg a papíron. Nem tagadta a gyermekkori jólétet, nem szépített, akkor sem, amikor a család tragédiáiról mesélt. Feleségét is többször megemlítette, visszaemlékezett a kezdeti nehézségekre, amikor Dél-Amerikában kellett megkeresnie a kenyérrevalót, Maria pedig otthon várta, és segítette a szűkösebb időkben is. Filmes karrierjének kezdetéről is szó esett, többször említette, hogy egyáltalán nem tekinti magát színésznek, csak úgy belecsöppent a filmezés világába, kezdetben statisztaszerepeket kapott, később viszont már ő volt a filmek húzóneve. Úgy látszik, hogy ez közelebb hozta őt és a közönséget, mintha „tanult” filmesként kezdte volna pályafutását. Az őszinte humor, az improvizálás és a Terence Hillel folytatott csapatmunka hatására a filmtörténelem egyik legnagyobb párosává váltak, igazságosztó filmjeiken nemzedékek nőttek fel, és ma már mindketten az élő legendák közé tartoznak. Bud Spencer tisztában van ezzel, Carlo Pedersoliként viszont rendkívül szerényen áll a sikereihez, és ezt a gondolkodásmódot próbálja átadni az olvasóknak is. 190 oldal garantált szórakozást és számos mosolyt kap az, aki a kezébe veszi a könyvet.

„Évekkel ezelőtt, a berlini filmfesztiválon egyszerre érkeztünk meg Jack Nicholsonnal. A hollywoodi sztárt, olyan fajsúlyos filmek főszereplőjét, mint a Száll a kakukk a fészkére vagy a Ragyogás, a közönség ovációja fogadta. Majd egyszer csak a tömeg átszaladt a másik oldalra: megérkezett Bud Spencer, és nyolc rendőr kellett, hogy féken tartsa az embereket, mire Nicholson megkérdezte az egyik riportert:

-Hát ez meg kicsoda?”

Ő Bud Spencer, a legendás pofonosztó és hagymásbab-eltüntető és egyben Carlo Pedersoli, a családcentrikus férj, nagyapa, akinek bölcsessége és gondolkodása iránymutató lehet sok ember számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top