Close

Ortodox pünkösd a Bazilikában

szent efrem 02

Június 11-én, vasárnap 20 órakor különleges ortodox pünkösdi koncertet rendeznek a Szent István Bazilikában. Az est programját Afrika, Ázsia és Európa szakrális zenei hagyományából állítja össze a Szent Efrém Férfikar és Palya Bea énekesnő.

Jézus mennybemenetele után az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd a Szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Az Újszövetség erre így emlékezik: „Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak”. (Apostolok cselekedetei 2, 1-4)

Pünkösd tehát a nyelvek ünnepe is egyben, így a június 11-i koncerten is tucatnyi nyelven csendülnek fel a spirituális dalok, imák, himnuszok. Az est során a világ különböző népeitől, különböző korokból hallhatunk majd dalokat, s mégis egyazon pünkösdi lelkülettel. (A pünkösdi szokásokról, ünnepi eledelekről ITT olvashat bővebben.)

Tíz éve zenélt először együtt Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar: a Harmonia terrena című, Szent Erzsébetről szóló misztériumjátékot a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be, majd magyar és német fesztiválokon is többször előadták a művet, nagy sikert aratva. Szokolay Dongó Balázs ugyancsak tíz éve találkozott először a férfikarral. Akkor kezdtek dolgozni a Bartók&folk programjukon, amely 2015-ben egy sikeres CD-ben öltött testet, a BMC kiadásában. A tekintélyes brit szaklap a Gramophone így írt róla: „A teljes lemez a népi és a műzene lebilincselő összehangzását nyújtja, amely olykor magával ragadó, máskor provokatív”. A Bartók-programot az óta itthon és külföldön is nagy sikerrel játsszák.

Palya Bea és Szokolay Dongó tíz éve állandó zenésztársak: különböző hangversenytermek, színpadok, fesztiválok, lemezek ünnepelt sztárjai. Most a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) sorozatában együtt is zenélnek. Nyolc különböző nyelven szólalnak meg a dalok, a himnuszok, az imák, amelyekhez Dongó csatlakozik csodálatos fúvós hangszereivel. Ógörög és ószláv motetták, héber zsoltár, jiddis könyörgés, latin misetétel, cseh és bolgár ballada, hindi vallásos dal – igazi pünkösdi lelkület tölti be a gyönyörű Szent István Bazilikát ezen a vasárnap estén.Ahogy már hagyománnyá vált, a közönség is be tud kapcsolódni két közös énekbe. A vallásos folklór mellett Palya Bea új dalaiból is énekel, s kiváló magyar mesterek (Dukay, Jeney, Szokolay) kompozíciói is elhangzanak. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top