Close

Anyu a példakép

„A mai fiataloknak semmi sem szent!”, mondják sokan, és hozzáteszik: „Az a baj, hogy ezeknek a gyerekeknek nincsenek példaképeik!”. Ilyen és hasonló véleményeket hallhatunk a szomszéd nénitől, a villamoson utazó bácsitól, de még a tévében nyilatkozó komoly szakértők is úgy vélik: „A fiatalok valóságshow-sztárok akarnak lenni, baj van az értékrendszerükkel.”

Tényleg ilyen szörnyű a helyzet?
Egy német közvéleménykutatás eredménye szerint nem.
A „Stern” magazin megbízásából reprezentatív felmérést végeztek 577 résztvevő közreműködésével. 14 és 29 év közötti fiatalokat kérdeztek meg arról, kiket tartanak a példaképüknek.

A vizsgálat sokak számára meglepő eredménnyel zárult:
a megkérdezettek 35 százaléka saját édesanyját jelölte meg követendő példaként. Csaknem ugyanennyien Teréz anyát nevezték meg, akit a harmadik helyre szorult édesapa követett. A sorban felbukkantak még olyan nagy személyiségek, akiket az emberiségért tett fáradozásaikért jelöltek meg: Nelson Mandela, Albert Schweizer, Mahatma Gandhi, Martin Luther King és Albert Einstein neve szerepelt a leggyakrabban. A német fiatalok közül sokan tartják követendő példának Michail Gorbacsovot is, akit Németországban általános tisztelet övez.
Hol vannak a sokat emlegetett tévé- és popsztárok, vetkőzéssel elhíresült plakátlányok és randalírozó rockerek/rapperek?

Sehol! A fiatalok túlnyomó része hosszútávon nem gondolja komolyan, hogy az övékéhez hasonló életet szeretne élni.
Egy másik, 8000 fiatal bevonásával végzett kutatás eredménye szerint a mai ifjú generáció semmi másra nem vágyik, csak nyugodt, harmonikus családi életre. A berlini fal leomlása (1990) után született gyerekek nem követnek ideológiákat – a politikusokat nem tartják sokra – hanem gyakorlatiasan gondolkodnak.
Ki hinné? – ezek a kamaszok valójában egyetértenek a saját szüleik nevelési elveivel, csupán azt kifogásolják, hogy azok túl kevés időt töltenek velük. 75 százalékuk maga is ugyanúgy akarja nevelni majd a saját gyerekeit, ahogy őket nevelték.

Nem lehetetlen, hogy egy hazai felmérés is hasonló eredményeket mutatna.
Kedves Szülők! Mikor legközelebb épp kétségbe készülnek esni kamaszkorú csemetéik borzalmas zenei ízlése vagy ruházata miatt, jusson eszükbe – mindez csak látszat!

Ahogy azt a pszichológusok – és a népi bölcsesség – régóta hangoztatja: az alma nem esik messze a fájától!
Mire a gyerekek kilábalnak a tinédzserkorból, életfelfogásuk nagyon is hasonlít a szüleikére. Tehát nem biztos, hogy Gangxta Zoleetól kell félteni őket. Inkább azon érdemes elgondolkodni néha egy-egy pillanatra, vajon tényleg jó példát mutatunk-e nekik mi magunk?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top