Close

Nyílt levél Hatala József országos rendőrfőkapitány részére

Tisztelt Rendőrfőkapitány Úr!
Miután a magyar nők szexuális kizsákmányolásával és a lánykereskedelemmel kapcsolatos kérdéseinkre Pintér Sándor belügyminiszter úr hónapok óta nem reagál, az ezzel összefüggő kormányzati stratégiával kapcsolatos nézeteit nem osztotta meg velünk, Önhöz fordulunk abban bízva, hogy Rendőrfőkapitány Úr számára fontosabb a prostitúcióval és prostitúcióra kényszerítéssel kapcsolatos szomorú hazai helyzet megoldása.
Választ várunk a Teve utcából
 
Annak érdekében, hogy világosan láthassuk a rendőrség ezirányú erőfeszítéseit, tisztelettel kérjük Rendőrfőkapitány Urat, hogy ossza meg velünk az alábbi kérdéskörök kapcsán felmerült tapasztalatait:
Hol áll a magyar rendőrség feladatainak rangsorában az illegális prostitúció és emberkereskedelem felszámolása?
Sikeresek-e a prostitúcióra kényszerített áldozatok biztonságának garantálását célzó erőfeszítések? Szolgálnak-e a sértettek a bűnüldözés számára elegendő hasznos információval?
A rendőrség minden esetben sértettnek tekinti-e a prostitúcióval kapcsolatos büntetőeljárások során a prostituált, illetve prostituálni próbált személyeket?
Milyen képzést kapnak a rendőrök és az áldozatokkal foglalkozó más szakemberek (például igazságügyi szakértők) annak érdekében, hogy képesek legyenek a prostitúciós bűncselekmények sértettjeivel (illetve tanúival) a bűnüldözés és a prostitúcióból való végleges kikerülésük szempontjából egyaránt eredményes együttműködésre?
Látogatják-e civilruhás férfi nyomozók a sztriptízbárokat, kukkoldákat és hasonló szexipari egységeket azzal a céllal, hogy megfigyeljék, illetve próbavásárlóként fellépve bizonyítsák, történnek-e ott a Btk. 202/A. és 204-207. §-aiba ütköző vagy más bűncselekmények?
Folyt-e az elmúlt években büntetőeljárás rendőrök ellen amiatt, hogy prostituáltakat a hatósági intézkedéstől való eltekintés fejében szexuális aktusokra kihasználtak?
A rendőrök nemzetbiztonsági vagy egyéb ellenőrzése kiterjed-e annak vizsgálatára, hogy vásárolnak-e prostitúciót? Mekkora fokú kockázatnak ítélik meg, ha igen?
Hány esetben került sor prostitúcióval összefüggő törvénysértések miatt üzletek bezárására? (Vö. a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló 1999. évi LXXV. törvény 5. § (2) bekezdésével.)
Folytat-e a rendőrség olyan tevékenységet, melynek célja annak ellenőrzése, hogy a szexuális szolgáltatások reklámozása mögött minden esetben a szolgáltatásra önként vállalkozó személy áll? (Vö. Szbt. 11. §.)
 
Választ remélünk az alábbiakkal kapcsolatban is:
Évente hány esetben jár el a rendőrség prostitúcióval összefüggő szabálysértési ügyekben, s ebből hány ügy végződik elmarasztalással?
Hány esetben szüntette meg a rendőrség a védett övezetekkel kapcsolatos szabálysértési eljárást a szabálysértési törvény 9. § (1) bekezdése alapján amiatt, mert az eljárás alá vont személy nem volt tudatában annak, hogy cselekményét védett övezetben követte el? Mindezen esetek közül hány esetben járnak el prostituáltak, illetve prostitúciót vásároló vagy ezt szándékozó kliensek ellen?
A prostituáltak elleni szabálysértési eljárások során a rendőrség törekszik-e annak feltárására, hogy a prostituáltnak vannak-e a Btk. 205-207. § alapján büntetendő futtatói, valamint hogy a prostituált sérelmére követnek-e el klienseik vagy futtatóik bűncselekményeket?
Vannak-e olyan iránymutatások a rendőrök számára, melyek megkönnyítik annak értelmezését, milyen magatartásokat minősíthetnek a gyakorlatban a szexuális szolgáltatásra felajánlkozásnak, e felajánlkozás eltűrésének, a szexuális szolgáltatásra irányuló kezdeményezés elfogadásának, más személy szexuális szolgáltatás nyújtására felhívásának?
 
Azt reméljük, hogy párbeszéd tud kibontakozni az LMP és a hatóságok között, és ennek nyomán a prostitúció kapcsán el tudunk mozdulni az országszerte tapasztalt jelenlegi szomorú helyzetből. Ugyanis sajnos úgy tapasztaljuk, hogy az elmúlt években érdemben nem csökkent a magyar nők prostitúciós kizsákmányolásának mértéke. Széles társadalmi összefogásra lenne szükség a helyzet megoldása érdekében, hiszen évente több ezer nő válik hazánkban a futtatók és emberkereskedők áldozatává, főleg rossz társadalmi helyzetű fiatal lányok. A prostitúció jelenlegi törvényi szabályozásának zavarossága eközben fokozottan kiszolgáltatottá teszi a prostituáltakat a futtató bűnbandáknak.
Bízunk benne, hogy Rendőrfőkapitány Úr válaszai nyomán arról győződhetünk majd meg, hogy a hatóságok hathatós tevékenysége és együttműködése révén a jelenlegi igazságtalan, méltatlan, és senki számára sem megfelelő helyzet a társadalom minden tagja számára elfogadható megoldás irányába halad.
 
Szél Bernadett LMP-szóvivő
 
Forrás:www.lehetmas.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top