Close

Gólyavédelmi Központ nyílt Bodrogkeresztúron

Gólyavédelmi Központ nyílt Bodrogkeresztúron.  A falu egykori zsinagógájának épületében, 180 négyzetméteren várja a látogatókat az interaktív tárlat. A kiállításhoz kapcsolódóan a szabadban madárvédelmi berendezéseket felvonultató tanösvényt is kialakított a Zöld Kör.
 
Bodrogkeresztúr, a hazánkban szinte kizárólag településeken költő fehér gólyák számát illetően az egyik legnépesebb községek egyike. A lakosság lélekszáma és a lakott – azaz gólyapárok által foglalt – gólyafészkek aránya tekintetében bizonyosan a dobogó élén lévő falu Magyarországon. A 2023-ban 30 pár fehér gólyával büszkélkedő falu egyfelől amiatt kitüntetett a gólyák részéről, hogy szép számban foglalják a zömmel villanyfákon lévő fészekkereteket. Másfelől a nemzetközi és hazai csökkenést mutató tendenciák ellenére, – amelynek okait az életterük beszűkülésében kell keresni, – Keresztúron a madárbarátok nagy örömére emelkedik a létszámuk. Tavaly óta például két párral bővült a helyi populáció.
 
Ezt a falukép szempontjából is szerencsés természeti értéket felismerve alakította ki a Zöld Kör közhasznú természetvédelmi egyesület Petrovics Zoltán helyi ornitológus kezdeményezésére azt a Gólyavédelmi Központot, amely május 6-án ünnepélyes keretek között került átadásra a nagyközönség számára. A kiállítás installációját az Európai Unió Szlovákia-Magyarország Interreg Programja támogatta.


  A központ jelenlegi formájában a természet- és madárvédelmet kívánja népszerűsíteni, ennek a néplélekhez oly közel álló gólyamadárnak a középpontba helyezésével. A falu egykori zsinagógájának épületében egy 180 négyzetméter nagyságú teremben kialakított interaktív tárlat várja a látogatókat, időszaki kiállítóval és foglalkoztató sarokkal, valamint egy elsősorban gólyás mesedarabok előadására megálmodott bábszínházzal, amellyel elsősorban kisgyerekek szemléletformálását tervezik a kezdeményezők. A kiállítás udvarán egy madárvédelmi berendezésekét felvonultató tanösvény és az épület mögött egy nagyalakú fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktábla került kialakításra.
A Gólyavédelmi Központ madárvédelmi tanösvénye bármikor szabadon látogatható, kiállítása június közepéig pénteken és szombaton 10-16 óra között tekinthető meg (nyár folyamán várhatóan a hét több napján is nyitva lesz a központ). Csoportok részére ettől eltérő időpontban is előzetes bejelentkezés, illetve egyeztetés alapján megtekinthető.
A kiállítás címe:
GÓLYAVÉDELMI KÖZPONT
Bodrogkeresztúr, Kossuth utca 30-32.


 A hír és a képek forrása: Zöld Kör

Shares
scroll to top