Close

Országos összefogás a Kenyér Világnapján

A Magyar Pékszövetség a Kenyér Világnapja alkalmából idén először hirdetett  országos jótékonysági akciót, amelyhez 26 pékség és sütőipari vállalat csatlakozott az ország különböző pontjairól. Az országos összefogás eredményeként több mint 1,6 tonna adomány gyűlt össze, amely a Magyar Vöröskereszt közreműködésével jut el gyermekintézményekbe, családsegítő központokba és szociális intézményekbe.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Kenyér Világnapján tartott budapesti sajtóeseményen hangsúlyozta: a kenyér nem csupán élelmiszer, hanem az élelmezésbiztonság, a közösség és a szolidaritás szimbóluma. „Ez a nap arra emlékeztet bennünket, hogy meg kell becsülnünk mindazt, ami sokszor természetesnek tűnik. Egyetlen szelet kenyér mögött hosszú út áll: a földet művelő gazdák tudása, a molnárok szaktudása és a hajnalban kelő pékek munkája. A kenyérben benne van az otthon melege és a közösség ereje” – fogalmazott.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója elmondta, hogy a felajánlások gyermekintézményekbe, családsegítő központokba és szociális intézményekbe kerülnek, ahol valódi segítséget jelentenek a mindennapokban. 

Kardos István és Septe József  Fotó: Magyar Pékszövetség

A kenyér világnapját világszerte a svájci székhelyű Pékek Világszövetségének kezdeményezésére minden évben október 16-án, a FAO alapításának napján ünneplik.

Ez a nap a világ számos országában jelentős esemény, amelyhez különféle hagyományok és rendezvények kapcsolódnak. Németországban a „Tag des Brotes” alkalmával a pékségek nyílt napot tartanak, hagyományos sütési bemutatókkal és kóstolókkal.

Olaszországban hatalmas közös kenyeret sütnek, amelyet a főtereken osztanak szét az emberek között, erősítve a közösségi összetartozást. Franciaországban a pékek jelképes áron vagy ingyen kínálnak kenyeret gyermekeknek és időseknek, Görögországban vallási és kulturális ünnepek kapcsolódnak e naphoz, Mexikóban rekordkísérletek zajlanak, míg az Egyesült Államokban minden eladott kenyér után egy cipót adományoznak az élelmiszerbankoknak.

Fotó: Magyar Pékszövetség

A tagság jóvoltából Budapestre, valamint Ajkára, Balassagyarmatra, Egerbe, Győrbe, Kaposvárra, Kecskemétre, Monorra, Salgótarjánba és Szentendrére és Szegedre érkezett jelentős mennyiségű friss kenyér és pékáru.

Bognár Mária

Shares
scroll to top