Close

Az V. Bodrogi – XII. Tiszai PET Kupa eredményei

A PET Kupa Egyesület ezúttal két folyó, a Bodrog és a Tisza egy-egy szakaszának megtisztítására tett kísérletet. A korábbi évek tapasztalatai alapján rekord mennyiségű hulladékra számítottak és valóban, minden eddigi PET Kupa verseny legnagyobb zsákmányát fogták ki a petkalózok kilenc nap alatt: 17,5 tonna hulladéktól sikerült mentesíteniük a folyókat.

A Bodrog, mint a Tisza egyik mellékfolyója 52 kilométeren keresztül halad Magyarország területén. Ebből a petkalózok a Sárospatak Tokaj közötti területen több alkalommal jártak már, de a szennyezettség mértéke – és a folyamatos utánpótlás érkezése – szinte lehetetlen küldetéssé teszi a teljes megtisztítását. Idén a bodrogi és a felső-tiszai (hagyományosan több mint 1 hetes) versenyt szervező PET Kupa Egyesület összevonta. A bodrogi szakaszon ugyanannyi hulladékot gyűjtöttek össze a lelkes csapatok és önkéntesek, mint 2023-ban (több mint 11 tonnát), viszont a tiszai szakasz (Tokaj és Tiszalök közötti ártér) is hatalmas petbányákat rejtett. Így végül a tiszalöki eredményhirdetésen 17,5 tonnás eredménynek örülhettek a résztvevők, ami abszolút rekord a PET Kupa versenyek történetében.

Az ünneplésre minden okuk megvolt a petkalózoknak, hiszen a rekkenő hőségben nemcsak a napszúrás veszélyével kellett megküzdeniük, hanem a darazsak és a szúnyogok támadásaival is. A résztvevő 13 csapat mind rutinos petkalózokból állt, de sokan közülük eddig csak a rövidebb PET Kupa versenyeken mérettették meg magukat. Olyan csapat is akadt, ahol néhány veterán petkalóz mellett szinte teljesen új legénység és leányság teljesített szolgálatot.
PETákokat, a korábbi évekhez hasonlóan nemcsak a gyűjtött hulladékért lehetett kapni. A szelektíven gyűjtött zsákok idén is többet értek, de a szárazföldi sport (PETathlon) és műveltségi, valamint vízi versenyek (pl. vízi csata), valamint a PET Kupa saját házi tehetségkutatója, a PET-a-Sztár is sok extra PETákot hozott a legjobban teljesítőknek. Habár ez egy szemétszedő, folyótisztító verseny, a jó petkalóz ott segít, ahol tud, így fair play PETákokban sem volt hiány, amit a csapatok egymásnak ajánlhattak fel.
Az első helyet a címvédő – azaz Kupa őrző – Siemens Energy csapata érdemelte ki, ahol a legénységben az új emberek mellett 4 gyermek is volt. A második helyezett az Amerikalózok lett, amelyben 2 család dolgozott vállt vállnak vetve, valamint Borcsa kutya. A harmadik helyre – hatalmas küzdelmet követően – végül az Aktív Magyarország futott be.
A Bodrog–Tisza Hőse díjat minden évben az 1 főre vetített legtöbb hulladékot gyűjtő csapat kapja. Ezt a kitüntető címet idén a Siemens Energy érdemelte ki.

A PET Kupa már nemcsak a közösségről és a folyótisztításról szól. A több mint 12 év tapasztalatának és terepi munkájának köszönhetően hatalmas tudásanyag jött létre a folyók műanyagszennyezése és annak kezelése kapcsán. Ez lehetővé tette a PET Kupa kutatás-fejlesztési tevékenységének nemzetközi szintre emelését és akadémiai partnerség építését. A sok éves kutatás-fejlesztés eredményei már a gyakorlatba is átkerültek, melyeket a verseny résztvevői is megismerhettek.
Az V. Bodrogi – XII. Tiszai PET Kupa főtámogatója az Energiaügyi Minisztérium volt.

Az V. Bodrogi – XII. Tiszai PET Kupán készült videók // készítette a PET Kupa Egyesület
Tippverseny: https://www.facebook.com/petkupa/videos/1065511465145709
Az indulás: https://www.facebook.com/petkupa/videos/492667546719318
Megszedtük magunkat: https://www.facebook.com/petkupa/videos/1028942811828808
Ami a szedés után jön: https://www.facebook.com/petkupa/videos/479234881641460
A PETII egy napja: https://www.facebook.com/petkupa/videos/882481090426804
PETákolás: https://www.facebook.com/petkupa/videos/1155002889066128
PETbányák és hulladékszőnyegek: https://www.facebook.com/petkupa/videos/824645906504531
Eredményhirdetés: https://www.facebook.com/petkupa/videos/863925775295064
www.petkupa.hu
https://www.facebook.com/petkupa
https://www.instagram.com/petkupa_plastic_cup/
https://www.youtube.com/@PETKupa

Shares
scroll to top