Close

Ifjúsági PET Kupa – kenuból és kerékpárról

A PET Kupa idei harmadik folyótakarító versenye 2023. július 1-6. között zajlott a Tisza-tavon. Különlegességét az adta, hogy az induló csapatokat – a PET Kupa történetében először – lelkes középiskolások alkották. Az ország minden területéről, valamint Kárpátaljáról és Erdélyből érkezett, középiskolásokból álló 10 csapat 5 nap alatt több mint 3,2 tonna hulladéktól mentesítette a folyóparti területeket – kenuból és kerékpárról.

Az Ifjúsági PET Kupa ott kezdődött, ahol a IV. Tisza-tavi PET Kupa júniusban véget ért. Így a Tisza-tavat érintő versenyek hulladékmérlege – csak 2023-ban – már 9,7 tonnánál jár. És még nincs vége a nyárnak! Az Ifjúsági PET Kupa (IPK) egy különleges Tisza-tavi vízitúra, ahol a természet szépségeinek megismerése, a közösségi élmények és játékok egy folyótisztító akcióban érnek össze.

A 2013-ban indult Tiszai PET Kupa szervezője, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület sok évnyi folyótakarításban szerzett rutinjával vágott bele az IPK megrendezésébe. A PET Kupa önkéntesei, közismertebb nevükön a „petkalózok” eddig összesen több mint 320 tonna szennyező anyagot távolítottak el a Tiszából és mellékfolyóiból. Ennek az óriási mennyiségnek mintegy 60%-a a gondos szelektálásnak köszönhetően visszakerült az anyagkörforgásba.


A csapatok a Dinnyéshát-Kisköre közötti szakaszt tisztították meg – nemcsak kenuból, hanem kerékpárról is! Sőt, az utolsó napon alsóbb vizekre merészkedtek és kipróbálták a zsilipelést is. Az összegyűlt hulladékot a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjába szállították, ahol a csapatok – a több PETák reményében – szétválogatták őket. A hulladék útja innen három irányba folytatódhat: a kommunális, erősen szennyezett anyagok lerakóra, az újrahasznosíthatásra alkalmasak (PET-palackok, fém, üveg) a PET Kupa hulladékfeldolgozó és -hasznosító partnereihez kerültek, míg kisebbik hányada (HDPE, LDPE, kupakok) a PET Kupa saját termékfejlesztési kísérleteihez lesz felhasználva, alapanyagként. A fizikailag is megterhelő napok filmvetítéssel, ismeretterjesztő előadásokkal zárultak. A legtöbb PETákot szerző csapat állhatott a dobogó tetejére, amit nemcsak hulladékgyűjtéssel, hanem a napi kvízek helyes kitöltésével, az ügyességi versenyekben való jó teljesítménnyel, közösségi média aktivitással és más csapatoktól kapott fair play PETákokkal lehetett kiérdemelni.


A PET Kupát a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola elszánt csapata vihette haza, akik 4745 PETákot szereztek. A második helyezett a kőbányai Szent László Gimnázium csapata lett, 4205 PETákkal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az ungvári Drugeth Gimnázium csapata állhatott fel 3685 PETákos teljesítményükkel.

További csapatok:
Polietilén-tereftalát (Jedlik Ányos Gimnázium),
Tamási Áron Gimnázium,
Aranyos Szeglet Waldorf Gimnázium,
Kémcsövesek (Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium)
Vízipókok (Németh László Líceum, Nagybánya)
Perspektivikusan Ebonizált Terek (Teleki Blanka Gimnázium)
Friedrich Schiffer (Friedrich Schiller Gimnázium)

A szemétszedés hatékonyságát magyar nyelvű hulladéktérképező mobil applikáció és online tiszai hulladéktérkép is segítette.. A PET Kupa főtámogatója az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság, valamint Tiszanána-Dinnyéshát Önkormányzata voltak. 
A hír és a fotók forrása: www.termeszetfilm.hu www.petkupa.hu

Shares
scroll to top