Close

Ipoly-völgyi élőhelyfejlesztések

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DNPI) 2022. október 5-én Drégelypalánkon sajtónyilvános projektzáró rendezvényen mutatta be a Nógrád megyében, a Középső- Ipoly-völgyben megvalósított természetvédelmi fejlesztéseket.


Füri András, a DNPI igazgatója hangsúlyozta, hogy a terület ökológiai értéke elsősorban a nedves területek gazdagsága, a folyó menti vegetáció sokszínűsége, A nemzeti parki védettséget élvező terület kiemelkedő gazdagságú, védett és fokozottan védett fajokban.
A három elemből álló projekt első eleme a vízmegtartást szolgálta, amely magában foglalja vízvisszatartó és vízkormányzó műtárgyak kialakítását, élőhelyfejlesztési célú kotrást, vízszintszabályozást a projektben érintett vizes élőhelyeken (Nagy-sziget, Ipolyszögi-égerláp, Csadó-mocsár). A munkálatokkal összesen mintegy 130 hektár nagyságú terület vízellátásának javítását segítettük elő. A vízellátás javulásával hosszú távon is stabilabb életfeltételek alakulnak ki a vizes élőhelyekhez kötődő élővilág számára.

A projekt második része az ipolyvecei állattartó telep korszerűsítése, melynek új funkciók, valamint a beszerzendő gépek és eszközök segítségével biztosítva lesz a majorban telelő szürkemarha állatállomány ellátása, általuk pedig a környék értékes élőhelyeit képező gyepterületeinek a fenntartása.

A projekt harmadik része az Ipoly-híd túraútvonal fejlesztése volt annak érdekében, hogy a túraútvonalon gyalog vagy kerékpárral végighaladók megismerjék a környék élőhelyeit, és alkalmuk legyen megpihenni is. Az Ipoly árterén építettek egy új „magasleselkedőt”, amelyről akár egy egész csoport is együtt csodálhatja a szinte érintetlen, zsongó tájat. A projekt során minden évben nagy sikerrel rendezték meg a környék óvodás és iskolása gyermekei számára az „Ipoly-völgy Kincsei” című terepi természetismereti napot, ahol játékos programjainkkal hozták testközelbe a természetet.
Jelen projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósult meg, 2016 és 2022 között, összesen mintegy 623 millió Ft értékben. A projekt eredményeinek köszönhetően 925,9 hektár élőhely védettségi állapota javult.


Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a védett természeti területeink, a Natura 2000 területeink, illetve az itt található természeti értékek megőrzése érdekében az elmúlt tíz évben mintegy 85 milliárd forint összértékben valósítottak meg természetvédelmi beruházásokat a hazai nemzeti park igazgatóságok Hangsúlyozta, hogy Európában egyedülálló módon a hazai tíz nemzeti park igazgatóság működési területe lefedi egész Magyarországot, a szervezett állami természetvédelem tevékenységét pedig 1400 munkatárs segíti országszerte.Az elmúlt évtizedben 330 projekt révén mintegy 300 ezer hektáron sikerült javítani a természeti környezet állapotán.

Shares
scroll to top