Close

A Tyrannosaurus Rex egyik legkorábbi ősét fedezték fel Brazíliában

Erythrovenator jacuiensis, így nevezték el a Brazília déli részén felfedezett új fajt, a Tyrannosaurus Rex egyik legkorábbi elődjét, amely körülbelül 230 millió évvel ezelőtt élt a dinoszauruszok korának felemelkedése alatt.

A Rex ükapja szintén ragadozó volt, de kisebb, és a theropoda nemzetség egyik legprimitívebb tagjának számított, amelyhez tartoznak a Tyrannosaurus mellett a Velociraptor néven ismert más fajok is.
A lelet Rodrigo Temp Müller brazil paleontológus munkája, aki a Santa María Szövetségi Egyetem munkatársa és nemrégiben jelent meg a Journal of South American Earth Sciences című folyóiratban.
Müller egy megkövesedett combcsontból azonosította az új fajt, amelyet 2017 nyarán fedezett fel egy vidéki ingatlanon Agudo községben, a brazil Rio Grande do Sul államban.
„Kevés fosszíliánk volt az ilyen típusú dinoszauruszokról, a többségük meglehetősen töredezett volt. Ez amit felfedeztem csak egy csont, eléggé sérült, de olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csak a theropoda nemzetségben láthatók” – magyarázta Müller az EFE spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozatában.
„És ezen a nemzetségen belül egy olyan állathoz tartozik, amelyet eddig nem ismertünk. Bár ez csak egy csont, de olyan tulajdonságokat is láthatunk, amelyeket más dinoszauruszokban nem láttunk” – magyarázta.
Az Erythrovenator jacuiensis jelentése „a Jacuí folyó vörös vadásza”. Müller ezt a nevet adta neki a kövület vöröses színe és a folyó miatt, amely a felfedezésének közelében fut.
A rokonság mértékének azonosítására szolgáló elemzésből kiderült, hogy a vörös vadász a teropodák családjának egyik dinoszaurusza lesz „a legprimitívebb a felfedezettek közül”.

Kicsi, de mozgékony ragadozó

A legkorábbi theropodák, amelyeket különösen nehéz megtalálni, mind húsevők voltak, ezért feltételezések szerint az Erythrovenator jacuiensis hússal is táplálkozott, annak ellenére, hogy eddig nem találtak fog- vagy koponyamaradványokat.
„A Rex elérte a 12 méter hosszúságot, és körülbelül 10 tonna volt. Ez a dinoszaurusz nagyon kicsi volt, körülbelül két méter hosszú volt, és nem volt több, mint 10 kilogramm” – magyarázta Müller.
„Ez nagyon érdekes, mert azt mutatja, hogy ezen híres dinoszauruszok nemzetsége, mint például a Tyrannosaurus Rex vagy a Velociraptor kis dinoszauruszok csoportjából származnak” – tette hozzá.
Kis mérete ellenére valószínűleg rendkívül mozgékony ragadozó volt, mivel a megkövesedett combcsont meglehetősen fejlett izomrögzítő szerkezettel rendelkezik.
Bár csak egy combcsont van a birtokában, hasonló állatokkal – amelyek közeli rokonaik lehetnek – végzett más vizsgálatokból és Argentínában és az Egyesült Államokban talált egyéb anyagok alapján sikerült megjelenésüket szimulálni.

A Niemeyer-lelőhely: új ősmaradványok, amelyek felfedezésre várnak

Ennek az új fajnak a felfedezése segít megérteni a csoport több millió év alatti evolúcióját, és megerősíti, hogy a dinoszauruszok keletkezése során Dél-Amerikában jelen voltak a theropodák, amelyekből kevés található.
A pontos hely, ahol Müller megtalálta ezt az új fajt, a Niemeyer-lelőhely néven ismert, utalva annak a családnak a nevére, amely birtokolja azokat a földeket, amelyek aranybányává váltak a régió paleontológusai számára.
A kutatók úgy vélik, hogy egy teljesen új lelőhely található ezen a földrajzi ponton, mivel a benne felfedezett más állatok szintén ismeretlenek voltak.
Valójában, azon a helyen találtak maradványokat, amelyek megfelelnek az emlősök rokonainak, amelyek táplálékul szolgálhattak az Erythrovenator jacuiensis számára.
A dinoszauruszok azonban ekkor meglehetősen ritkák voltak az ökoszisztémákban, a jura és a kréta korszakban (201-66 millió évvel ezelőtt) uralkodtak a Földön.
E szakasz előtt nem voltak túl reprezentatívak, és az uralmat más korai hüllők gyakorolták, amelyek végül a triász korszak végén, körülbelül 201 millió évvel ezelőtt pusztultak el.
Müller most abban reménykedik, hogy folytathatja a terepmunkát és az expedíciókat, hogy teljesebb anyagot találjon és összerakja a dinoszauruszok őseinek rejtvényét.

lanacion.com.ar

Shares
scroll to top