Close

Kapu a Mátra kincseihez


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság új, korszerű látogató-, oktatási és kezelőközpontot hozott létre Mátrafüreden, amelyet a Mátra jellegzetes Natura 2000 jelölő madárfajai után Harkály Háznak neveztek el. Tematikusan is kapcsolódik a bemutatóhelyhez az újonnan kialakított Cincér tanösvény, a felújított és kibővített Mandula tanösvény, továbbá a Vidra Verda mozgó bemutatóhely.

A „holtfasziget” a kiállításon


A Bükki Nemzeti Park új bemutatóhelyén a Mátra élő és élettelen kincseivel ismerkedhetnek az érdeklődők. Az épületben kialakított állandó tárlat első blokkja a vulkanikus felépítésű hegység kialakulását, a földtörténetét, a vulkanizmust mutatja be. A Mátra tájtörténeti térképe az ember mátrai megjelenésétől napjainkig tartó időszakot tárja elénk. Az interaktív fal blokkjai a Mátra és tágabb környezetének élőhelyeiről és védett értékeiről tájékoztatnak, de a természetvédelem kihívásai és a természetvédelmi őrök munkája is szerepet kapnak. Könnyen kezelhető számítógépes konzol segítségével a Mátra bércei fölött repülhetünk virtuálisan, a „denevérharang” alá állva pedig a denevérek énekét hallgathatjuk meg, legalábbis az a részét, amelyet a szakértők emberi fül számára hallhatóvá tudtak konvertálni.

A „denevérharang”


A kiállítás impozáns eleme a holtfa sziget, amelyet körbejárva a stilizált korhadó fatörzshöz kötődő „farágcsáló” élőlényeket is megismerhetjük. Ezt segítik a holtfás terület szélén álló faelemek tablettjei, a kihúzható fiókban pedig a „bennük élő” fajokból látható néhány.
Két tematikus terem közül az egyik az éjszakai erdő hangjaival ismertet meg: tíz jellegzetes állat (köztük a lappantyú, a füles kuvik, az urali bagoly. a róka és az őz) hangját hallhatjuk és a holdvilágnál felbukkanó képe is látható. A földalatti élet terme a talaj szintje alá kalauzol bennünket, ahol a felszínen is élő állatok életük egy részét élik.

Magos Gábor természetvédelmi őr


Az újonnan kialakított természetismereti tanösvény, a Cincér tanösvény a Harkály Ház udvaráról indul és a Sás-tóig vezet. A könnyű sétával bejárható 3,5 kilométer hosszú tanösvény 8 állomáson mutatja be a környék erdei életközösségeit. Ráirányítja a figyelmet a holt faanyag jelentőségére, a hozzákötődő biológiai sokféleség sérülékenységére. A tanösvényvény Sás-tótól kiindulva is végigjárható.
Felújították és meghosszabbították az 1997-ben létrehozott sár-hegyi Mandula tanösvényt is, új táblákat helyeztek ki és a tartalmat is frissítették. A szintén a Harkály Háztól induló, 7 kilométer hosszú tanösvény a Sár-hegy élővilágát és természeti szépségeit mutatja be. Bejárásához 3-4 óra szükséges. A tanösvények önállóan, de előre meghirdetett időpontban, szakvezetéssel is bejárhatók.

Vidra Verda, a mozgó természetbúvár


A Vidra Verda mozgó természetbúvár a védett vizes, gyepi és erdőterületek értékeit, állatfajait hivatott megismertetni élményszerűen az iskolásokkal. A kisbusz oldalán versek, rigmusok segítik az állatok elhelyezését élőhelyükre.

Szádeczky Kornélia osztályvezető

Bognár Mária

Shares
scroll to top