Close

Kihirdették az év legjobb természetfilmjeit


A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál szeptember 11-13. között a Gödöllői Királyi Kastélyban fogadta a természetvédelem iránt érdeklődő gyermekeket és felnőtteket. A filmvetítések, koncertek, kiállítások, szemléletformáló, interaktív foglalkozások mellett bemutatkoztak nemzeti parkjaink is a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvény keretében.
A korábban Nemzetközi Természetfilm Fesztivál néven futó esemény fókuszában továbbra is a természetfilmek állnak, 6 helyszínen közel 100 filmet tekinthettek meg a látogatók.
A koronavírus járvány elleni védekezés érdekében bevezetett óvintézkedések miatt a rendezvényen egyszerre tartózkodók száma nem haladhatta meg az 500 főt, azonban még így is közel 6000 ember volt kíváncsi a három nap programjaira.
Idén közel 2200 filmet neveztek alkotóik a világ 114 országából, nehéz feladat elé állítva ezzel a két zsűrit, akik új kategóriák létrehozásáról is döntöttek, a Nemzetközi Filmszemlén 2, a Kárpát-medencei Filmszemlén pedig 1 új kategória született.

A Nemzetközi Filmszemle első helyezettjei kategóriánként:
Természetfilmek kategória:
Mesék a mókus világból (Going Nuts – Tales from the Squirrel World) – Yann Sochaczewski
Természetfilmek rövidfilm kategória (új):
Csukjás kultúra (Capuchin Culture) – Luca Antonio Marino
Dokumentumfilmek televíziós produkció és független film kategória:
Vörös lazac. Vörös hal. (Sockeye Salmon. Red Fish) – Dmitriy Shpilenok
Dokumentumfilmek rövidfilm kategória:
Naturenow (Természetmost) – Tom Mustill
Dokumentumfilmek etűd film kategória (új):
A szennyezés művészete (Art of Pollution) – Radisics Milán
Tudományos dokumentumfilmek kategória:
A gyík törvényei (Laws of the Lizard) – Neil Losin, Nathan Dappen
Útifilmek és expedíciós filmek kategória:
Az átjáró (The Passage) – Nathan Dappen
Animációs filmek kategória:
A fordulópont (The Turning Point) – Steve Cutts

A Kárpát-medencei Filmszemle első helyezettjei kategóriánként:
A Kárpát-medence természeti értékei: természetfilmek kategória:
Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában – Mosonyi Szabolcs
A Kárpát-medence természeti értékei: természetfilmek rövidfilmek kategória (új):
Kőbaltás ember 3. – Mamutvadászat Tatán – Gauder Áron
A Kárpát-medence természeti értékei: dokumentumfilmek kategória:
Vadonvilág – Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában – Lerner János
Vidéki élet, hagyományok kategória:
Sebes pisztrángok, sekély vizek – Szabó Attila
Európa Kék Szalagját, a Kárpát-medencei Filmszemle zsűrijének fődíját Mohi Sándor nyerte el Ott legbelül dal van… című filmjéért.
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai fődíját megosztva kapta Radisics Milán (A szennyezés művészete) és Tóth Zsolt Marcell (Akcióban a természet őrzői).
További nyertesek és különdíjjal jutalmazott alkotók: https://www.godollofilmfest.com/hu/filmszemle#an-n3493


A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált és a Magyar Nemzeti Parkok Hetét Áder János köztársasági elnök, a Fesztivál fővédnöke nyitotta meg. Bejelentette, hogy e két esemény a jövőben együtt kerül megrendezésre. Ezt követően meglátogatta az eseményen kiállító nemzeti parkokokat, Nemzeti Parki Termék védjegyes termelőket és a Fesztivál szakmai kiállítóit.
Elmondta, hogy a rendezvényt évről évre tartalmasabbnak, színvonalasabbnak látja és kiemelte annak fontosságát, hogy a természet megőrzésére hívja fel a gyermekek, fiatalok figyelmét. Figyelmeztetett, hogy az utóbbi évtizedekben az ember vált a legmeghatározóbb környezetátalakító tényezővé. Ugyanakkor a mi kezünkben van a jövőnk is. Mi tudjuk tönkretenni, de mi tudjuk megóvni is természeti értékeinket – és ezáltal önmagunk számára is biztosítani az egészséges, teljes értékű életet.
Hasonlóképp vélekednek a Fesztivál szervezői, akik idén az Embert választották kiemelt témának. Erre reflektáltak a Trash Art Magyarország programban bemutatott hulladékból készült szobrok és az Ember és Természet diák fotópályázat alkotásai is. Utóbbi ünnepélyes díjátadójára szeptember 13-án, a Gödöllői Városi Könyvtárban került sor. A legjobb képekből összeállított kiállítás még szeptember 20-ig ingyenesen megtekinthető!
A fotópályázat díjazott képei az alábbi linken érhetők el: https://www.godollofilmfest.com/hu/ember-es-termeszet-fotopalyazat_2020

Forrás: www.godollofilmfest.com fotók: Bognár Mária

Shares
scroll to top