Close

Csokoládé Múzeum a mesebeli kastélyban

Árpádföldön található egy igazi kuriózum, egy csodálatos ház, ami mellett nem lehet elmenni csak úgy. Ide be kell jönni, súgja a látvány…. Magyarország legszebb csokoládé múzeumában nem csak a gyerekek érezhetik jól magukat. A Csokoládé Múzeum alapítójával, Farkas Elemérrel beszélgetünk.

–   Hogyan jött az ötlet, hogy csoki múzeumot hozzon létre?

Már 20 éve dolgoztam a szakmában, még a Nagy Lajos király útján volt az irodánk és a raktárunk, amikor kerestünk egy telephelyet. Ezt a korabeli vadászkúriát a kormányzat meghirdette, és egy árverésen megvettük. Irodának túl nagy lett volna nekünk, de nekem már akkor volt egy kisebb csokoládétörténeti gyűjteményem, s ezzel az ingatlannal kiteljesedett a lehetőség: Létrehoztunk egy olyan múzeumot, ahol nem csak a tárgyakat lehet megnézni, mert vendégeink nagy örömére ez egy interaktív foglalkozással egybekötött látogatás: van sok kóstoló, mindenki készít egy kézműves csokoládét, és van egy filmvetítés is a csokoládé történetéről. 

Az ország egész részéről jönnek ide látogatók? Hogyan lehet bejutni e mesebeli helyre?

Mivel ez egy vezetett kóstolóprogram, előre be kell jelentkezni. A nap különböző időszakaiban indulnak a másfél-kétórás túrák, az egyik egy pralinét kóstoló és vendéglátással kombinált túra, az úgynevezett fejedelmi túra, ahol minden vendég kap egy frissen sült csokoládés süteményt egy forró italt és egy desszert bort.

A külföldiek mennyire ismerik ezt a programlehetőséget?

Nagyon jól ismerik, hiszen Igen jó helyezésünk van, a budapesti programok közül, ami 600 körül van, mi a 16. helyen vagyunk. Most a pandémiás helyzet miatt nem sok külföldi van, de ma éppen Írországból voltak vendégek. Érdekes, nagyon sok lengyel vendég megfordul nálam, de sok itt élő külföldi is a vendégem.

Úgy tudom, hogy Ön egyben szakács is…

Vendéglátósként kezdtem az életemet, szeretek sütni-főzni, szoktunk itt esti vacsoraprogramokat is rendezni borkóstolóval, hétféle bor hét fogással, utána csokoládékóstoló vagy pálinka.

Cukrászként és funkcionál?

Igen, itt a házban készítünk kézműves pralinékat, és a vacsoraprogramjainkhoz különleges desszerteket.

Miből áll egy ilyen vacsora?

Hét bor vagy hét pálinka mellé álmodtunk meg egy hétfogásos menüt, ami a kertben kezdődik tábortűzzel. Van előfogás, előétel, főétel.

A vírusjárvány mennyire volt hatással az Ön vállalkozására?

Mi is 2,5 hónapig zárva voltunk, ez alatt fejlesztettünk, egy nagyon szép kerti fagylaltozóval bővültünk, amit nagyon szeretnek az emberek.

Számos kiállításon is megfordulnak, hol találkozhatunk Önökkel legközelebb?

Ebben az évben a járvány miatt már nincs tervünk, de jövőre a Tisza-tavi ICM rendezvényen jelenünk meg.

Köszönjük a beszélgetést, további sok sikert kívánunk!

Oláh Éva

Shares
scroll to top