Close

Újabb festett gépek a RepTárban

Újabb díszfestésű gépekkel bővül a RepTár flotta! A forgószárnyas szekció egészül ki „Csőrike II”-vel és a „Szarvastehén”-nel.

A repülőeszközök díszfestése nem újkeletű jelenség. Nyugat-Európában több évtizedes múltra tekint vissza a helikopterek és a merev szárnyas repülőgépek egyedi díszítése. Hazánkban a rendszerváltást követően vált lehetővé a légierőben rendszeresített típusok különleges festése.
A 1904-es oldalszámú, legendás MiG-21-es vadászgép, „Cápeti” volt az első 1992-ben, amely a terepszínű festését lecserélte egy feltűnőbbre. A helikoptereknél a 117-es oldalszámú Mi-24-es „Csőrike” a millennium évében kapta meg „sas tollait”, mely kamuflázsnak is tökéletes volt.
Az alkotója Simkó Zsolt munkája során airbrush technikát alkalmazott.
A végeredmény mindenkit lenyűgözött, ezért a 2007-es kecskeméti nemzetközi repülőnapra készülő újabb forgószárnyas díszfestését is rábízták. A 714-es Mi-24-es helikopter festésének alapjául a típus NATO kódneve „Hind”, azaz „Szarvastehén” szolgált. A magyar nemzeti színek is hangsúlyosan megjelentek a gépen, leglátványosabban repülés közben voltak láthatóak: piros-fehér-zöld kokárdát formáztak a forgószárnylapátokon. 2010-ben újabb különleges festésű Mi-24-es mutatkozott be a repülőnapon. Simkó Zsolt 10 éves retuspisztolyos gyakorlattal a háta mögött, jobb minőségű festékek és modernebb technikai eszközök birtokában újra alkotta a „ragadozómadarat” és a 716-os oldalszámú Mi-24V típusra festve megszületett „Csőrike II”.
2019. november 19-étől mindhárom díszfestésű harcihelikopter feltűnik a RepTár udvarán. Az újonnan érkező gépek a fegyvertartó félszárnyak és forgószárnylapátok nélkül érkeznek, melyek később természetesen kiszállításra és felszerelésre kerülnek és végleges helyüket, előreláthatólag
jövő év tavaszán foglalják el „Cápetiék” mellett.
www.reptar.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top