Close

Budapest Ragtime Band

budapestragtimeb 1

A Budapest Ragtime Band, a magyar tradicionális jazz-élet talán legpatinásabb együttese 1980-ban alakult főiskolát illetve Zeneakadémiát végzett művészekből. A zenekar célja a ragtime muzsika hagyományainak ápolása mellett több tradicionális amerikai zenei műfaj bemutatása, életben tartása és népszerűsítése a magyar közönség körében.

A ragtime a századforduló elején rendkívül népszerű zenei műfaj volt Amerikában. Scott Joplin és a többi nagyszerű komponista eredetileg zongorára írták rag-jeiket. A régi zongorakottákat porolta le a Budapest Ragtime Band, a ragtime-okat pedig 8-10 tagú együttesre hangszerelték át. Ehhez adottak voltak a jól képzett muzsikusok és egy olyan hangszerpark, ami egészen kivételes hangszerelési megoldásokra adott lehetőséget.
Később a ragtime-ok mellé swing-melódiákat, dixieland-slágereket és virtuóz hangszerszólókat vettek műsorukba. Az egészen egyedülálló és a negyvenes évek Amerikájában népszerű Spike Jones együttesének show-műsorai adták az ötletet, hogy komolyzenei művek (Kék Duna Keringő, Kardtánc, Monti Csárdás, Brahms: Magyar Táncok, Puccini: Tell Vilmos nyitány Bizet, Rossini, Brahms és Liszt művei stb.) tréfás, humoros „Budapest Ragtime stílusú”feldolgozásait, paródiáit kezdjék megírni és játszani.
Műsoraikban rendszeresen szerepelnek zenei feldolgozások, így például a magyar operett és tánczene szerzők, többek között Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Fényes Szabolcs, Seress Rezső, Zerkovitz Béla, Szenes Iván dalainak ragtime-os, szórakoztató a tőlük megszokott gegekkel tűzdelt átiratai.

Ezek az átdolgozások nagy sikert aratnak itthon és külföldön, valamint egy különleges és egyedülálló hidat képeznek a komoly és könnyűzenei műfaj között. Annak ellenére, hogy a ragtime egyértelműen amerikai gyökerekkel rendelkező műfaj, csapatuk évek óta küldetésének tekinti, hogy megismertesse a hazai komoly és könnyű műfajok legkiválóbb alkotásait a közönséggel itthon és külföldön egyaránt.

Az együttes a ragtime repertoár határait feszegeti a kezdetektől fogva. A Budapest Ragtime Band koncertjeinek elmaradhatatlan része a show, a vidámság és a móka. A „fejbelőtt zenésztől” a cipőpucolókig.

Repertoárjukat – ahogy az elmúlt 37 évben – jelenleg is újabb számokkal, zenei humorral, különleges hangszerelési megoldásokkal teszik színesebbé a közönség örömére, mert nincs olyan ember, akit ez az egyedi zenei hangzás hidegen hagyna.

A zenekart magas színvonalú hangszertudása, önfeledt előadásmódja és színpadi show-val fűszerezett koncertprogramja emelte Európa és a világ ismert és elismert, tradicionális jazzt játszó együttesei közé.

A Budapest Ragtime Band évente kb. 150 meghívásnak tesz eleget. Felléptek már, több alkalommal a Berlini Filharmónia nagytermében, rendszeresen turnéznak Angliában, két ízben vendégszerepeltek a Kanári-szigeteken, hatszor jártak az Amerikai Egyesült Államokban, meghívást kaptak Mexikóba, jártak Európa összes országában, több német, svájci, lengyel, olasz stb. fesztiválon játszottak, külföldi jazzklubokban is gyakran megfordulnak. Olyan nagyságokkal adhattak koncertet, mint Dave Brubeck, Chris Barber, Clark Terry, John Scofield, Johhny Griffin stb.

A BRB tagjai fontosnak tartják a határon túli magyarsággal való kapcsolattartást, akikhez gyakorta kapnak meghívást. Már a kilencvenes évek elejétől koncertjeikkel aktív résztvevői a magyar közösség kulturális életének, világszínvonalú magyar nyelvű műsorukkal, a határainkon túl élő nemzettársaink nemzettudatát is erősítik. Rendszeresen és nagy sikerrel játszanak a határon túli magyar területeken. A zenekar rendszeresen vállal jótékonysági koncerteket.

Külföldön – ahogy az említett adatok mutatják – eddig is jelentős sikereket értek el és méltóképp, és magas színvonalon képviselték nevükhöz és magyar zenei hagyományokhoz híven Budapestet és természetesen Magyarországot a világ minden táján, ahol megfordultak.

A Budapest Ragtime Band jól ismert a hazai jazz és könnyűzene kedvelők körében, népszerűségük évtizedek óta töretlen. Az együttes a hazai zenei élet egyik meghatározó tradicionális jazz zenekara. Itthon is minden évben hivatalosak az ország legkülönbözőbb tájaira, elegáns koncerthelyszínekre, bálokra éppúgy, mint falunapokra. A zenekar otthona az Óbudai Társaskör.

A tagok különösen szívükön viselik a gyermekek zenei nevelését, ezért ifjúsági műsoraikkal – a Nemzeti Filharmóniával karöltve, együttműködve – húsz éve rendszeresen járják az ország általános és középiskoláit és formálják ifjúságunk zenei ízlését – egyfajta kulturális missziót is betöltve. A zenekar ismeretterjesztő gyermekműsora remek alkalom az örömzene fogalmának megismertetésére és bemutatására. Ezek a sorozatok 2016-ban folytatódnak.

A Budapest Ragtime Band megalakulása óta tizenegy hanghordozót (három LP, nyolc CD) készített, s már készül a következő, melynek különlegessége, hogy kizárólag magyar örökzöldek – zenekarra jellemző – feldolgozásait tartalmazza.

Gayer Ferenc -zenekarvezető, bőgő
Kiss Bálint – harsona
Stein Ferenc – zongora
Csárics Sándor – trombita
Széki József – ütőhangszerek
Antal Tibor – hegedű
Weszely János – dob

Nyitókép: Vámos Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top