Close

Az elnöki beszéd

elnopkibeszed.002

Jeruzsálem nem csak a három nagy vallás középpontjában áll, de ma is a világ egyik legsikeresebb demokráciájának a szíve…Természetesen nem lesz teljes egyetértés, és nem lesz nézeteltérések nélküli a bejelentésem. De biztosak vagyunk abban, hogy végső soron, egy olyan békét és helyet teremtünk, ahol sokkal nagyobb a megértés és az együttműködés – mondta Donald Trump a Fehér Házban kedden. A Diplomáciai Fogadóteremben megtartott beszédében Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, kiemelve, hogy volt bátorsága megtenni azt, amit elődeinek nem. Egy húsz éves adósságot törlesztettem ezzel – mondta beszédében.  

Köszönöm – kezdte, a karácsonyi díszbe öltöztett fogadóteremben. – Amikor hivatalba léptem, megígértem, hogy a világ kihívásait szem előtt tartom és egy új gondolkodással tekintek ezekre. Nem tudjuk megoldani a problémáinkat azzal, hogy ott, ahol kudarcot vallottuk, megismételtük a múlt sikertelen stratégiáit. Minden ilyen kihívás új megközelítést igényel.

Mai bejelentésem egy új szellemiség kezdetét jelenti az izraeli és a palesztin konfliktusokban

1995-ben a kongresszus elfogadta a jeruzsálemi beadványt, amelyben sürgette a szövetségi kormányt, hogy helyezze át az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, és ismerje el a várost, Izrael fővárosnak. Ez a törvény a kongresszuson kétoldalú többséget kapott… Mégis, több mint 20 éve minden korábbi amerikai elnök elmulasztotta ennek betartását és nem volt hajlandó áthelyezni az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe, vagy elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Az elnökök ezt a mulasztásukat azzal a meggyőződéssel tették, hogy Jeruzsálem elismerésének késleltetése, előmozdítja a békét térségben. Néhányan azt mondják, hogy nem volt bátorságuk ehhez, de a helyzeteket úgy tálalták, hogy minden időben megértették őket. Mindazonáltal a helyzet megmaradt. Több mint két évtizedes lemondás után nem vagyunk közelebb Izrael és a palesztinok közötti tartós békemegállapodáshoz. Hiábavalóság lenne feltételezni, hogy az eddigi képlet megismétlése most más, vagy jobb eredményt hozna. Ezért döntöttem úgy, hogy itt az ideje, hogy hivatalosan elismerjék Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A korábbi elnökök ezt nagyszabású kampány ígéretként tették meg, majd nem lépték meg. Én ma ezt az ígéretet teljesítem. Úgy ítéltem meg, hogy ez a tettem az Amerikai Egyesült Államok legfőbb érdeke és az Izrael és a palesztinok közötti béke megteremtésének alapja. Ez egy hosszú, elmaradt lépés a békefolyamat előmozdításához. Tartós megállapodásra törekszünk.

Izrael szuverén nemzet, a jogokkal, amikkel minden más szuverén nemzet rendelkezik. Ennek elismerése a béke eléréséhez szükséges feltétel. 70 évvel ezelőtt az Egyesült Államok elnöke, Truman úr ismerte el Izrael államát. Azóta Izrael létezik és most Izrael fővárosát Jeruzsálembe tettem át, amely a zsidó nép fővárosa volt az ókorban.

Ma Jeruzsálem a modern izraeli kormány székhelye.

Ez az izraeli parlament otthona, valamint az izraeli Legfelsőbb Bíróság székhelye. Ez a miniszterelnök és az elnök hivatalos tartózkodási helye. Több kormányzati minisztérium székhelye.

Évtizedek óta az amerikai elnökök, az államtitkárok és a katonai vezetők látogatásaik során Jeruzsálemben találkoztak az izraeli vezetőkkel, ugyanúgy, ahogy én is, amikor az év elején Izraelbe utaztam.

Jeruzsálem nem csak a három nagy vallás középpontjában áll, de ma is a világ egyik legsikeresebb demokráciájának a szíve. Az elmúlt hét évtizedben az izraeli népnek olyan országa lett, ahol a zsidók, a muzulmánok és a keresztények, valamint minden vallás képviselői szabadon élhetnek és imádkozhatnak a lelkiismeretük és hitük alapján. Jeruzsálemnek most és a jövőben is, olyan helynek kell lennie, ahol zsidók imádkoznak a nyugati falon, ahol a keresztények a kereszt állomásait járják végig és ahol a muszlimok az Al Aqsa mecsetben imádkozhatnak. Azonban az elmúlt években az Egyesült Államok képviselői elutasították, hogy hivatalosan is elismerjék Jeruzsálemet Izrael fővárosanak. Tény, hogy eddig egyáltalán nem ismertük el ezt az erőt. De ma végre elismerjük és ezt kinyilvánítjuk. Jeruzsálem Izrael fővárosa. Ez nem más, mint a valóság elismerése. Ez nyilvánvaló. Ez olyasmi, amit meg kellett tenni.4050

Ezzel összhangban lesz jeruzsálemi székhelyű a nagykövetségünk, a Külügyminisztériumot irányítom arra, hogy elkezdje a felkészülést az amerikai nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe áthelyezésére. Azonnal megkezdjük a legjobb építészek, mérnökök és tervezők kijelölését, hogy egy új nagykövetség épüljön, amely elkészültével, nagyszerű jelképe lesz a békének.

E bejelentés megfogalmazásakor egy dolgot nagyon fontos dolgot egyértelművé szeretnék tenni: ez a döntés nem tér el attól, hogy kifejezze teljes elkötelezettségünket a tartós békemegállapodás elősegítésétől. Olyan megállapodást akarunk, ami sokat jelent az izraeliek számára, és nagyon sokat a palesztinok számára. Nem vitatjuk a végleges jogállással kapcsolatos kérdéseket, beleértve az izraeli szuverenitás bizonyos korlátait Jeruzsálemben vagy a megtámadott határok rendezését. Ezek a kérdések az érintett felekre vonatkoznak.

Az Egyesült Államok továbbra is mélyen elkötelezett abban, hogy elősegítse a mindkét fél számára elfogadható békemegállapodást. Mindent megteszek, hogy segítsek egy ilyen megállapodás létrejöttében.

Nem kérdés, hogy Jeruzsálem szerepe az egyik legérzékenyebb pontja ezeknek a tárgyalásoknak.

Az Egyesült Államok kétoldalú megoldást támogat, amelyben mindkét fél egyetért. Ezzel egyidőben felszólítom valamennyi felet, hogy tartsák fenn Jeruzsálem szent helyeiben a békét, a status quót, beleértve a Haram al-Sharif néven ismert Templom-hegyet. A mi legnagyobb reményünk a béke. Ez univerzális vágy, valamennyi emberben.

A mai bejelentésemmel megerősítem a hosszú távú elkötelezettségünket a térség békéjéért és biztonságáért. Természetesen nem lesz azonnali egyetértés és nem zajlik majd nézeteltérések nélkülien. De biztos vagyok abban, hogy végső soron egy olyan békét és helyzetet teremtünk, ami nagyobb a megértést és együttműködést eredményez. Ez a szent város, az emberiség legjobbjait szólítja meg.

Tegyünk meg mindent, amit lehetséges, és nem húz minket vissza a régi viszályokba. Tehát ma nyugodtnak, mérsékeltségnek és a tolerancia hangján szólónak kell lennie mindazoknak, akik a viszályok megszüntetése érdekében cselekszenek. Gyermekeink örököljék a szeretetünket a békénket, ne pedig a konfliktusainkat.

Megismétlem a szaúd-arábiai történelmi és rendkívüli csúcstalálkozón az idei év elején elhangzottakat: a Közel-Kelet kultúrájában, lelkében és történelemében gazdag régió. Népessége ragyogó, büszke és sokszínű. Aktív és erős. De a jövőjét a vérontás, a tudatlanság és a rettegés uralja.

Pence alelnök az elkövetkező napokban a régióba utazik, hogy újra megerősítse elkötelezettségünket a közel-keleti partnerekkel való együttműködésben, hogy legyőzzük a radikalizmust, amely veszélybe sodorja a jövő generációinak reményeit és álmait.

Eljött az idő azoknak számára, akik a békét szeretnék és a szélsőséges erőket kívonni a térségből. Eljött az ideje, hogy minden civilizált nemzet és polgárai úgy reagáljanak a nézeteltérésekre, hogy ne erőszakkal oldják meg. És itt az ideje, hogy a Közel-Keleten a fiatal és mérsékelt hangok világos és szép jövőt építhessenek maguknak

Tehát, ma engedjük újra magunkat a kölcsönös megértés és tisztelet útjára. Nézzük át a régi feltevéseket, és nyissuk meg a szívünket és az elménket az új lehetőségek előtt.

És végül megkérném a régió politikai és vallási, izraeli és palesztin, zsidó, keresztény és muszlim vezetőit, hogy csatlakozzanak hozzánk a tartós béke nemes törekvésében.

Köszönöm. Isten áldjon bennünket. Isten áldja Izraelet. Isten áldja meg a palesztinokat és Isten áldja meg az Egyesült Államokat.

Forrás: The New York Times

Európa azonnal megszólalt az ügyben. Cikkünk: Emanuel Macron elsők között reagált

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top