Close

Professzor Polt Péter

20141210polt peter

Polt Pétert, mint intézménye oktatóját nevezte ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Dr. Polt Péter, mint legfőbb ügyész (is) vehette át új címét a köztársasági elnöktől. A közlemény háború azonnal megindult a kinevezés hírére a pártok és az intézmények között. Az ELTE nem támogatta a kinevezést, a DK elutasította és korrupciónak nevezte az eljárást, a kollégái közül volt, aki úgy értékelte: szakmailag megérdemelte, ám nem jó időzítéssel és rossz, politikai felhanggal kapta meg Polt Péter az egyetemi tanári kinevezését és a professzori címet. A legfőbb ügyészt az új címre, Balog Zoltán miniszter terjesztette elő.  

A magyar egyetemeken, főiskolákon és kutatóintézetekben a hazai szokások és a törvényi szabályozás alapján a következő beosztásokat különböztetik meg, oktatói munkakörben: tanársegéd, adjunktus, docens, főiskolai tanár, illetve egyetemi tanár. A vonatkozó törvényi szabályozás értelmében az egyetemi tanár cím használatára jogosultságot szerzett  tanár jogosult a professzori cím használatára is, ameddig a miniszterelnök, illetve a köztársasági elnök a tanári cím használatának jogát nem vonja meg.

Polt Péter egy okos, felkészült jogász. Tehát nyugodtan lehetne ilyen címet adni neki, de rosszkor, rossz időben, politikai felhangokat feltételezve került sor a kinevezésére – mondta Gatter László, a Fővárosi Bíróság korábbi elnöke.

Polt Pétert a jogszabályok által meghatározott eljárásrendben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyhangú javaslatára, a Magyar Akkreditációs Bizottság egyetértésével terjesztette fel egyetemi tanári kinevezésre Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – adta hírűl közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Professzorok a nemzeti droidképzőn

A Demokratikus Koalíció azt kívánja Polt Péternek, hogy örüljön a professzori kinevezésének, mert legfőbb ügyész már nem sokáig lesz – reagált a DK. Majd hozzátette: hiába szavazta le az ELTE Jogi kara, a köztársasági elnök mégis címet és fokozatot adott Polt Péter legfőbb ügyésznek. 

A Fidesz felé elfogult, pártérdekeket szolgáló Polt Péter nem érdemel professzori címet – írta az Együtt a Korszakváltók Pártja.Ebből is jól látszik, hogy azért stafírozzák ki folyamatosan és azért is van szüksége a Fidesznek az állami droidképzőként üzemelő Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, mert itt bármelyik haver professzori címet kaphat – áll híreikben.

A DK szerint a baloldali kormány első feladata az kell legyen a kormányváltás után, hogy elmozdítja a helyéről Polt Pétert. 

Reagálás az újabb hazugságokra – közlemény

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megvédte oktatóját és külön közleményében reagált a Polt Pétert érő vádakra, ” Reagálás az újabb hazugságokra „címen jutatták el véleményüket az Országos Sajtószolgálathoz. Íme: 

01.nemzt.k.e.polt„A médiában megjelentekkel ellentétben Dr. Polt Péter legfőbb ügyészből nem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és Áder János „csinált”professzort, hanem szabályos eljárás eredményeként döntött a köztársasági elnök az egyetemi tanári kinevezésről. A megjelent állításokkal szemben az igazság az, hogy Dr. Polt Péter 1983 óta különböző egyetemeken (ELTE, Győri Széchenyi István Egyetem, Pázmány Péter Tudományegyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) folytatott, illetve folytat oktatói és tudományos tevékenységet, amely – a vonatkozó törvény szerint – nem összeférhetetlen, teljes értékű főállású tevékenység. A tudományos munkássága keretében 2011-ben PhD fokozatot szerzett, majd 2016-ban habilitált a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. Dr. Polt Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tanszékvezetője. 2017. év elején megpályázta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által kiírt egyetemi tanári nyilvános pályázatot. Az egyetemi tanári pályázat feltétele magas szintű tudományos, oktatói tevékenység, publikáció, hazai és nemzetközi elismertség. A pályázatot – az eljárási szabályok szerint – el kell bírálnia az adott egyetemi kar kari tanácsának, szenátusának, egy, az egyetem által felkért külsős szakértőkből álló testületnek, majd a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságnak (MAB).

Az akkreditációs bizottság két bírálót jelöl meg, akik írásban értékelik és ajánlják vagy ellenzik az egyetemi tanári kinevezést. A javaslatról MAB szakbizottsága, majd a plenáris ülése szavaz. Dr. Polt Péter esetében valamennyi fórum javasolta az egyetemi tanári kinevezést, amelyet a szakminiszter a jogszabály rendelkezése
szerint terjesztett a Köztársasági Elnök elé, akinek kizárólagos jogosultságába tartozik az egyetemi tanári kinevezés. A Köztársasági Elnök ezután döntött az egyetemi tanári kinevezésről.

Ettől teljesen elkülönül az egyetemi magántanári cím – írja a Nemzeti Közsszolgálati Egyetem magyarázván az ELTE-n történteket. Ilyen egyetemi magántanári címre tett javaslatot az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar büntetőjogi tanszékének vezetője és dékánja, amelyet a kari tanács a megismételt szavazáson nem támogatott.

E két ügyet most össze mosta a sajtó – állítják az közszolgálati egyetem vezetői, akik úgy vélik ez teljesen megalapozatlan és érthetetlen. Tisztázó közlemények nyilvánosságra hozatalát kérik a közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely a hazai közszolgálati, rendészeti és honvédtiszti képzés felsőoktatási intézménye, több ezer hallgatója és az oktatói kara nevében egyúttal visszautasítja az Együtt közleményéből áradó gyalázkodást.

Forrás: OS, Együtt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top