Close

Palesztinok Trump döntése után

003.trump.jerusalem

Donald Trump beszéde destabilizációt okozhat a térségben, veszélybe sodorhatja az erőszak felszámolását és még bonyolultabbá teheti a békét – vélik amerikai elemzők. David M. Halbfinger, Mark Landler a The New York Times tudósítója és szakértője úgy látja: az elnök bejelentése, miszerint az USA átteszi székhelyét Jeruzsálembe, megkérdőjelezi az Egyesült Államok régóta fennálló szerepét az izraeli-palesztin konfliktusok közvetítőjeként.

Trump nemzetközi szempontok alapján hozta meg a döntést az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való áthelyezésére. Habár ez nem történik meg azonnal, félév a minimum, amíg lezajlik, a palesztinok már a döntést mély sérelemként élik meg. A palesztin elnök, Mahmoud Abbas, a békefolyamat veteránja, keserűen azt mondta, hogy az Egyesült Államok ténylegesen lemondott róluk.

Az izraeliek között Trump bejelentése örömöt váltott ki, nemcsak Benjamin Netanyahu jobboldali kormányában, hanem a liberális ellenzéki vezetőktől is. „A zsidó nép és a zsidó állam örökké hálás lesz” – mondta Netanyahu egy videóban, amelyben Trump „bátor és igazságos” döntését  fontos lépésnek tekinti a béke felé.

Yair Lapid, a baloldali ellenzéki párt vezetője elmondta: „A politikának nem szabad fenyegetést és megfélemlítést kelteni. Ha az erőszak az egyetlen érv a jeruzsálemi nagykövetség ellen, akkor az csak azt bizonyítja, hogy helyénvaló döntés született. „

Naftali Bennett, oktatási miniszter és a jobboldali párt vezetője pedig kihangsúlyozta, hogy Jeruzsálem amerikai elismerése Izrael fővárosaként „azt mutatja, hogy Izrael stratégiai türelme kifizetődött”.

The New York Times

Fotó: Reuters/  Palesztinok USA és Izrael százlóját égették Trump bejelentésének napján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top