Close

Salzburg adventkor is

A salzburgi karácsonyi vásár a világ leghíresebbjei közé tartozik, ez a végtelenül sokszínű város az év végére is tartogat különleges élményeket.

A vásár a XV. század végére nyúlik vissza, a Dóm téren már ekkor is voltak zsibvásárok, szinte mindenre kiterjedő árukínálattal. A XVII. századtól ennek már Nikolaimarkt („Miklósvásár”) a neve, mely a november 23-át követő négy héten át tartott. Helyszíne ekkor is a történelmi központ, vagyis a Dóm tér, és a vásárlók nemcsak finomságokat vásárolhattak, de mindenféle egyebet is, egészen a hasznavehetetlen kacatokig. Hírneve már ekkor az első öt között volt, és a bécsi, párizsi, amszterdami és müncheni vásárokkal egy lapon említették.
Mai formájában 1974 óta tartják. A Residenz és Dóm téren kialakított Christkindlmarkt ünnepélyes kapunyitása hagyományosan az első adventi vasárnapot megelőző csütörtökön, zárása pedig karácsony másnapján van. A vásár mai kínálata most is rengeteg mindent felölel, karácsonyfadíszek, különféle ajándéktárgyak, helyi népszokásokhoz kötődő szuvenírek, és természetesen osztrák ínyencségek mind megtalálhatók itt, az elmaradhatatlan forralt bor és puncs mellett.
Egyedülálló ünnepi atmoszféráját a vásár felett kifüggesztett, a csillagos égboltot idéző fények máshol nem tapasztalható ünnepi hangulata adja.
Az adventi időszakban gyalogtúrákat is szerveznek Salzburg óvárosában. Az idegenvezetők mesélnek a város karácsonyi hagyományairól, legendáiról. A túrák a Residenz téren felállított karácsonyfától indulnak.


A vízi játékairól híres Hellbrunnba ilyenkor is érdemes ellátogatni, ugyanis itt is van karácsonyi vásár „Hellbrunni adventi varázs” néven. A kastélykertben 400-nál is több fenyőfán 13 ezer piros üveggömb és fényfüzér ragyog, a kastélyépület 24 ablaka pedig adventi naptárt utánoz. A kastélypark vizes részén 2016 óta egy hatalmas karácsonyi angyalszobor is tündököl: ruháját szélgép lebegteti, ezért távolról nézve olyan, mintha mozogna. A kisebbeket itt gyermekvilág várja, ahol pónilovagolhatnak, állatkölyköket simogathatnak, a nekik berendezett postahivatalban levelet adhatna fel a Jézuskának. Krampuszbemutató is van eredeti maszkokkal és kosztümökkel.


A híres salzburgi sörfőzde, a Stiegl Brauwelt udvarán Bieradvent néven tart a karácsonyi vásár, ahol két különleges sört is kortyolgathatunk: a Christkindl organikus mézzel ízesített, borostyánsárga színű, íze pedig bársonyos. Valódi téli itóka. A „tüskés sör” pedig egy szinte elfeledett sörkülönlegesség. Ennek felszolgálásakor izzó vasrúd merül az itallal töltött korsóba, karamelizálva annak cukortartalmát, miközben a széndioxidot „kiűzi” a sörből. Egyedi zamatú, kellemes ivóhőmérsékletű sört kapunk ily módon.


A ma már világszerte ismert Stille Nacht (Csendes éj) című karácsonyi dal is ezen a környéken, Arnsdorf falucskában született. Szövegét Joseph Mohr írta, dallamát Franz Xaver Gruber komponálta. Először 1818 december 24-én a szomszédos Oberndorf városka templomában hangzott fel, amelynek helyén ma emlékkápolna áll. Ez előtt is rendeznek karácsonyi vásárt. A helyi postahivatalban karácsonyi bélyeggel és pecséttel ellátott leveleket lehet feladni.
Arnsdorfban mindmáig működik az 1771-es alapítású iskola, melyben Franz Xaver Gruber több mint két évtizeden át tanított. Ez Ausztria legrégebbi ma is működő iskolája. Az épület emeletén kialakított múzeumban látható az a karácsonyi betlehem, amit az éneket komponáló tanár maga készített. 
Salzburg tartomány legrégebbi adventi vásárát a Grödig melletti St. Leonhardtban rendezik. Itt a szokásos adventi kínálatot színvonalas iparművészeti tárgyak egészítik ki, és kapható egy helyi specialitás, a szárított körtével és fügével készített „Kletzenbrot”. A vásár teljes bevételét jótékony célokra fordítják.


A térség adventi látványosságai közé tartozik a krampuszfutás, amelynek 500 éves hagyománya van. Egy-egy krampuszcsoport (Pass) a Mikulásból, több krampuszból áll, de tagja a jutalomosztó, az édességek hordozója is. Az ijesztő maszkokba bújt figurák virgáccsal csapkodják a nézelődőket, a járókelőket. A hiedelem szerint a krampuszok által megcsapkodottakra nagy szerencse vár. A krampuszmaszkok készítésének nagy hagyománya van a Salzburg közeli Walsban is. A legjellemzőbb változata az ördögfejes. 
Írta és fényképezte: Bognár Mária 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top