Close

Ne hagyj az autóban

kutyakepauto

Matrica kampány indult Magyarországon, az autóban felejtett gyermekek és állatok védelmében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hvatal és az Illatos úti állatmenhely, Vigyél Haza Alapítványa közös felhívást fogalmazott meg. A szülőket és felelőtlen állattartókat célozzák meg a Ne hagyj az autóban! felszólítású kapmányukkal. Matricákkal arra figyelmeztetnek, hogy a tűző napon, kánikulában gékocsikban hagyott gyermekek és állatok életveszélyben vannak. A figyelemfelkeltő matricákat a bevásárlóközpontok bejáratanál helyezik el, hogy a belépésnél figyelmeztessenek: nehogy élet maradjon veszélyben az autóban. 

A kampány fontosságát és szükségességét az elmúlt évek sajnálatos tragédiái indokolták – fogalmaztak a szervezők. Évről évre hazánkban is történtek olyan esetek, amikor az emberek a napon parkoló autóban felejtették gyermekeiket, házi kedvenceiket. A gépjárműben a hőmérséklet nagyon rövid idő alatt 50-70 Celsius fokra is emelkedhet, amely súlyos egészségkárosodást okoz, vagy akár visszafordíthatatlan folyamatokhoz is vezezhet. Az akcióhoz eddig hat nagy áruházlánc csatlakozott, így a jövőben hamarosan a bejárataikhoz kerülnek a matricák. A Nébih pedig várja olyan vendéglátó-, valamint kereskedelmi egységek jelentkezését, akik a Ne hagyj az autóban! logók kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést.

nehagyjazatutoban

 Ne hagyj az autóban! – matrica. Fotó: Nébih

A Vigyél haza Alapítvány felelős állatbarátoknak is ad tanácsot, a hőség napjaira: ha végszükség van, a kocsiban hagyott kutya életének érdekében akár az autó ablaka is betörhető! – írják. Hőségriado Felhívásuk szerint, ha végszükségben, segítő szándékkal a tőle elvárható gondossággal, az állat életének megmentése érdekében járt el az állatbarát, és ellene, mégis, hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes jogászai, ingyenes jogi segítséget nyújtanak. Oldalukon több, hasznos jótanácsot is adnak arra az esetre, ha ilyesmi történne. Íme: 

Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.

A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost

Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak bizonyítékként használjuk fel.)

Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.

Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni).

Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top