Close

Nemzetközi Mikulás Konferencia

mikulaskongresszus01

 

Csodákra szükség van – és hogy léteznek, vagy szükség esetén legyárthatóak, arra bizonyíték, hogy idén 60-ik alkalommal rendezték meg a Mikulások Nyári Konferenciáját. A téma természetesen a mikulás élet, annak apró-cseprő nagy dolgai, semmiképe sem a manók juttatásai vagy akár a manó szakszervezet életrehívása. Sokkal inkább az öröm minden hétköznapi formájában. A helyszín Dánia volt, ahol idén először a magyar Mikulás is képviseltette magát.  A kongresszuson a jókedv teljes mértékben szükségszerű és garanált is volt. A tikos jelszó pedig: ho-ho-ho…

Egy gyerekben mindig felmerül, hogy hol van nyáron a Mikulás és mit csinál? Ime: konferenciákra jár és készül a téli teendőire. Pancsol a tengerben és ismerősivel átbeszéli az év nagy kérdéseit. Két Mikulás ha találkozik mindig van miről beszélnie, pláne ha több száz. Dániában idén hatvanadik alkalommal rendezték meg a Mikulások Nemzetközi Konferenciáját, ahol közel 200 Mikulás képviseltette magát. A rendezvény ötletgazdája egy mesés gondolkodású, legendás előadóművész Christian Jörgen, vagy ahogy művész nevén mindenki szólította Tribini professzor volt. Dán utcai művészként kezdte és végül ő lett dánia öröm-professzora, vidámság művésze, derűje és szórakoztatása nem ismerte határokat. Múlhatatlan volt. A vidámság fesztiváljának is lehetne aposztrofálni a Mikulás Kongresszust, az önfeledtség ünnepének. A felnőtt játékosság és a gyermeki mese-mondavilág bonthatatlan szövetségének, amely erre a 4 napra megerősödik, hogy felhőtlenül, felejhetetlen élményekkel ajándékozzák meg egymást. Tribini professzor kezdeményezésére, a Mikulás Kongresszus és a Dán Mikulásszövetség 1957 óta, minden évben összehívja a Mikulásokat, hogy a karácsonyi szezonon kívül, a különböző kultúrákból származó Mikulások találkozzanak, élményeket, tapasztalatokat és ismereteket cseréljenek egymással, valamint örömet szerezzenek a résztvevő gyerekeknek. A világ számos pontjáról érkeztek képviselők, Németországból, Dániából, az Egyesült Állmokból, Kanadából, de Koreából és Japánból is voltak résztvevők. Idén pedig a magyar Mikulás is a meghívottak között volt. A kongresszus napjaira a világ Mikulásai Bakken városába költöztek, programjaik között szerepelt  koppenhágai kirándulás, közösen meglátogatták a híres Kis Hableányt, részt vettek egy hajókiránduláson, vidámparki közös szórakozáson, városi felvonulásokon voltak főbb szereplők és megtartották, derüs, éves sósfürdőzésüket is

.mikulaskongresszus02

A magyar Mikulás és az ötletgazda Tribini professzor szobra Bakkenben. 

Fotó: Pécsi Mikulás és Kölyök Tanya Alapítvány

 A magyar Mikulástól megtudtuk: önfeledt és felejthetetlen programban volt része.  A derű alap hangulat volt a Kongresszuson, ahol örömtelien ajándékoztak örömet és viszonzásként is jókedvet kaptak. Kulisszatitokként elárulta: Mikulás a Mikulást mindig kisegítette a bajban – ha kajlán állt a sapka vagy a szakáll – és valódi Mikulásként viselkedtek egymással minden élethelyzetben és szituációban. Őmaga évek óta ellátja a dolgos mikulási teendőket Magyarországon a téli időszakban, de ilyen szórakoztató szórakoztatásban még neki sem volt része.

Picit tudományosabb oldalról is megközelítve az eseményt, megtudtuk tőle: azért éppen Dánia a helyszín, mert az ottani mondavilágban JuleMan a Mikulás neve. Jule pedig Dániában a Július jelentése is, így remek alkalom ez a hónap arra, hogy ünnepeljenek. Az ottani kultúrkörben JuleMan felel a terményért, a megfelelő betakarításért és a fényhozó ünnepeket is az ő nevéhez kötik. Vagyis lényegesen nagyobb bűvös-körrel rendelkezik egész évben, mint a mi Mikulásunk. Így az ünnep a dánok számára külünösen is kedves.

Ehhez a bűvös mondakörhöz csatlakoztak tulajdonképpen 60 éve a világ Mikulásai.

 mikulaskongresszus03

 

A fesztivál összefoglaló anyagát tanulmányozva úgy tűnik: a Mikulás szakma nem tanulható, leginkább elsajátítható, csínja-bínja fortélyai pedig egy ilyen kongresszuson elleshetők. Megélhetők. Légy vidám és ho-ho-ho – talán így lehetne összefoglalni a kongresszus 4 napját, amely ki kell hogy tartson az év többi, 361 napjára is. Ahogy a magyar Mikulástól megtudtuk: idén még 122 nap van Mikulásig!

És minden nap számít. 

 

Forrás: Pécsi Mikulás és Kölyöktanya Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top