Close

Minél messzebb Bécstől

muszlimegerszegi000

Megduplázódott a muszlimok száma az elmúlt tizenöt évben Ausztriában, egyes forgatókönyvek szerint 2046-ra akár már Bécs lakosságának harminc százaléka is muszlim lehet – ismertette a Bécsi Demográfiai Intézet a „Demográfia és vallás Ausztriában” címet viselő tanulmányát az osztrák Die Presse.

A vallásgyakorlatra vonatkozó tanulmány szerint a legutóbbi 2001-es népszámlálás óta megduplázódott a muszlimok aránya Ausztriában, ugyanis arányuk 4 százalékról 8 százalékra nőtt. Eközben a katolikusok aránya a 2001-es 75 százalékról 64 százalékra apadt, miközben a vallástalanok aránya 12 százalékról 17 százalékra emelkedett. A változások elsődleges okai a kutatás szerint egyértelműen az országba beáramló közel-keleti, afrikai bevándorlók közösségeiben keresendőek.
Nyilvánvaló, – bár erre a kutatás nem tért ki – az újonnan az országba érkező muszlimok napi vallásgyakorlata, hitbuzgalma, a vallása felé való elkötelezettsége mélyebb, szervezettebb formát ölt, mind egyéni, mind közösségi szempontból, mint a névlegesen 64 százalékos tömböt megjelenítő katolikus osztrákoké. Ha a tanulmány a napi, illetve a szakrális ünnepekhez kapcsolódó vallásgyakorlatra, a vallási rituálékhoz való egyéni, közösségi viszonyulás kérdéseire is kitérne; a mérleg nyelve – feltételezzük – a bevándorlók (az újosztrákok) felé dőlne el. Ez egyszerre jelzi a katolikus egyház általános válságát, és európa szellemi, vallási életének fokozatos iszlamizálódását.

egerszegimuszlim02(Bécs, 2012. Helyi muszlimok a Charlie Hebdo Mohamed prófétát gúnyoló rajzai és “A muszlimok ártatlansága” c. iszlámellenes rövidfilm ellen vonultak utcára. Több országban is véres zavargásokig fajultak a felvonulások. Forrás: Reuters)

Az intézet elemzői négy lehetséges forgatókönyvet is felvázoltak a jövőre nézve, arra vonatkozóan, hogy milyen lesz Ausztria vallási összetétele 2046-ban. Az első forgatókönyv szerint az európai mobilitásnak köszönhetően főként európaiak fognak Ausztriába bevándorolni. Ez a forgatókönyv nem számol jelentős közel-keleti és afrikai bevándorlással, azonban 2046-re így is le fog csökkeni a katolikusok aránya a mostani 64 százalékról 46 százalékra, míg a muszlimok aránya a jelenlegi 8 százalékról 14 százalékra fog növekedni. A felekezetekhez nem tartozók aránya 25 százalék lesz e forgatókönyv alapján. A második forgatókönyv már nem csak európai bevándorlókkal számol, hanem közel-keletiekkel is. Ezen számítások szerint a muszlimok aránya 17 százalékra fog nőni, míg a katolikusoké 45 százalék, a vallástalanoké pedig 24 százalék lesz 2046-ra. A harmadik forgatókönyv a migráció leállását modellezte. Ebben az esetben a jövőbeli folyamatokra csak a termelékenységi ráta és a vallási mobilitás (áttérés egyik vallásról a másikra) fog hatni. Ha ez a szcenárió következik be, akkor a vallástalanok aránya 28 százalék lesz, a muszlimoké 12 százalék, azonban a katolikusok aránya ebben a modellben is 50 százalék alá fog csökkenni.

A negyedik lehetséges forgatókönyv nagyon erős közel-keleti és afrikai migrációval számol. Az intézet munkatársai szerint ez azt fogja eredményezni, hogy Ausztria lakosságának 21 százaléka lesz muszlim 2046-ra. Az elemzés szerint, amennyiben ez a forgatókönyv igazolódik be, akkor Bécs lakosságának 30 százaléka lesz muszlim, azaz harminc éven belül a muszlim lesz a legnagyobb vallási csoport Bécsben. A tanulmány szerint az első és második forgatókönyv megvalósulására van a legnagyobb esély az elmúlt 10 év demográfiai és vallási tendenciái alapján.
AZ OSZTRÁKOK INKÁBB MAGYARORSZÁGRA KÖLTÖZNÉNEK – “MINÉL MESSZEBB BÉCSTŐL, ANNÁL JOBB!”

A nyilvánosságra hozott kutatás indulatos reakciókat váltott ki az osztrák kommentelőkből. A Kronen Zeitung által is szemlézett tanulmányra érkezett reakciókból, kommentekből a lap válogatást közölt a péntek délután. A kommentszemléből kiderül, hogy olvasóik túlnyomó többsége nagy problémának tartja a bevándorlók számának ilyen mértékű megnövekedését. Többen Bécs és Ausztria elhagyását is meglebegtették. Az alábbiakban amandiner válogatását láthatják a két cikkhez érkezett kommentekből (valamint egy villanásnyit az osztrák közállapotokból).

egeszegimuszlim04(Muszlim tüntetők imádság közben a Szent István-székesegyház előtt. Forrás: Reuters)

„Már keresem a házam Magyarországon!!!” (Kriho)

„Beszéltem egy osztrákkal, akinek magyar felesége van és Magyarországon él. A jelenleg uralkodó állapotok mellett nem szeretne többet Ausztriában élni.” (Straniera)

„A lánytestvérem már két éve Sopronban él. Mödlingben dolgozik, az csak egy fél óra, végig autópályán. Hétvégente gyakran meglátogatom. Nyugodt kisváros, jó ételek, barátságos emberek és mindenek előtt nincsenek…ehh már úgy is tudjuk. Lassan megfontolom, hogy odaköltözzek.” (golf11)

„Magyarország csodaszép! Már évek óta ott dolgozom! A családom nagyon biztonságban érzi magát! És már félelemmel utazunk Ausztriába! Szomorú, de ez a realitás! Aki meg Magyarországot szidja, az vagy irigy vagy egyáltalán nem ismeri!” (puntigamohweh)

„Az ismerőseim és én is ki szeretnénk vándorolni. Ez az egész már elviselhetetlen!!!” (Delphi333)

„Ez nem olyan, mint 1683-ban! Most nem jön Sobieski segíteni!” (demartini)

„Teljesen őszintén, már arra spórolok, hogy végre eljöjjek ebből a városból. Ez az életcélom.” (Dane001)

„Nekem már van egy házam Szerbiában!” (augustin49)

 

„Már 3 éve oroszul tanulok, mert az az utolsó keresztény ország Európában, már csak menni akarok, itt nagyon félek.” (uwilein)

„Ezt a felfoghatatlan őrültséget finanszírozza minden munkavállaló és munkaadó! Szegénységbe és csődbe hajszolnak minket az adókkal és a rossz gazdálkodással! Magyarországon a házak nagyon olcsók! Az életminőség kitűnő!” (cyrano)

„Minél messzebb Bécstől, annál jobb!” (kati123)

„Én is szívesen kivándorolnék Magyarországra, vagy Oroszországba még szívesebben! Sajnos a szakmámmal egyik országban sem tudnék semmit sem kezdeni…” (Strerndal)

„A feleségem magyar és Magyarországon fogunk magunknak lakást venni. Ami itt zajlik a mi polgárainkkal az már másodosztály.” (schwindelei)

„Kivándorolni? Ezt akarják a mi politikusaink? Ki fogja akkor fizetni a meg nem érdemelt eltartásukat, ha mi már nem vagyunk itt? Vajon ezen már ők is gondolkoztak?” (iglaubnichts)

„Magyarország biztosan a legjobb hely az élethez. Sajnos még 8 évet kell várjak, hogy le tudjak ott telepedni. Csak remélni tudom, hogy van még annyi időm.” (ottoman)

„Szörnyű, hogy az osztrákellenes politika miatt le kell mondjunk a szép Ausztriáról Magyarország javára. A magyar egy büszke nép. Mind barátságos, mind tiszta, nincsenek fejkendők és még a táj is szép.” (Delphi333)

„Szerettem Ausztriát és a kivándorlás sosem volt opció! De tekintettel arra, hogy a kormányunk a fejkendő, a burka és a kaftán mellett döntött a drindl, a bőrnadrág és a kávéházak helyett, már idegennek érzem magam a saját országomban! Spanyolország mindig csak a második otthonom volt, de most már azt tartom az elsődleges otthonomnak!” (istjaklasse)

„A Meidlinger Hauptstrasse-n voltam épp… Egyetlen osztrákot sem láttam vagy hallottam. Hol vagyok?” (Freitag)

„Csak a szavazófülkében tudnak az egyszerű polgárok változtatni valamin.” (Janka)

„Korábban a bécsiek mindig féltek a magyaroktól, ma meg mindenki oda akar kivándorolni…. hogy változnak az idők ;-)” (mariomi)

Volt, aki a muszlimok számának várható növekedéséből cinikus humorral népegészségügyi következtetéseket vont le:

„Legalább az alkoholprobléma csökkenni fog.” (HansKristStrach)

De akadt olyan hozzászóló is, akit zavart, hogy a migrációs téma ilyen mértékben dominál, szerinte a probléma a sajtó által generált médiahisztéria:

„Remélhetőleg a választás többet érdemel, mint ez a téma.” (Coco4)

Végül egy kommentelő egyszerűen Magyarországra irányította honfitársait:

„Na jó, keress egy házat Magyarországon, ilyen emberekre nekünk itt nincs szükségünk.” (holadrio)

 

 

Forrás: mandiner.hu, PS, Die Presse, Kronen Zeitung; Fotó: Reuters

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top