Close

Frankofón Filmnapok és Fesztivál

 

Idén február 26. és április 2. között lesz a Frankofón Filmnapok és Fesztivál, amelynek vezérfonala a sokszínűség.

A fesztivált indító 6. Frankofón Filmnapok keretében tíz napon át 52 filmvetítés, köztük 20 premier előtti bemutató várja az érdeklődőket Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban. A filmnapok mellett további 30 kulturális és oktatási rendezvény hívja fel a figyelmet egész márciusban a frankofón kultúra sokszínűségére. Budapest mellett számos vidéki város is aktív részese a fesztiválnak, így például Pécsett frankofón színházi fesztivál lesz. A fesztivál programjában lesznek társadalmai kérdéseket érintő előadások, irodalmi eszmecsere és a migrációról is tartanak konferenciát.
A filmnapok vetítésein olyan sztárokkal találkozhatunk a vásznon, mint Isabelle Huppert, Omar Sy, Vincent Cassel, Guillaume Canet, Mathieu Amalric vagy Gerard Depardieu. A legújabb francia filmek mellett kanadai, görög alkotások  és nemzetközi koprodukciók is szerepelnek a programban.
A rendezvénysorozat péntek este a Valley of Love vetítésével nyílik meg az Urániában a francia mozi két világszerte ismert alakjával, Isabelle Huppert-rel és Gérard Depardieu-vel. A filmnapok programjában belga, svájci, görög, kanadai, román és tunéziai alkotások is szerepelnek. Újdonság idén az Éjszakai vetítések miniszekciója, a közelmúlt francia filmtermésétől igencsak elütő filmekkel: a Night Fare a B kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása, Alice Winocour Maryland című misztikus thrillerének hangulata részint Gesaffelstein francia dj elektronikus zenéjének köszönhető.
A világhírű magyar-francia képzőművész, Victor Vasarely munkáiból március 18-án nyílik kiállítás a Francia Intézet kiállítótermében. A tárlat június 18-ig lesz látható, majd az anyagot három dél-francia városban is bemutatják.
Francia-magyar együttműködés eredménye az a barokk est is, amelynek – más frankofón programok mellett – a Müpa ad otthont. Az A38 Hajón könnyűzenei programok lesznek, itt többek között a Carrousel francia-svájci sanzonduó, valamint az elektronikus zene, azon belül is a synthwave mozgalom két ismert alakja, Perturbator és Dan Terminus lép fel.
A magyar kormány támogatásával megvalósuló 16. Frankofón Fesztivál nemcsak a franciául már tudó, hanem a nyelvet nem ismerő, de a frankofón kultúra iránt érdeklődő fesztiválozókat is várja.
A részletes programot a franciaintezet.hu és a facebook.com/franciaintezet honlapon, valamint a rendezvénysorozat brosúrájában (issuu.com/franciaintezet) találhatják meg az érdeklődők.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top