Close

Megkezdődött a közgazdászok 53. vándorgyűlése Miskolcon

A fejlődésre és a felzárkózásra fókuszál a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 53. Közgazdász-vándorgyűlése, amelyet tíz év után ismét Miskolcon tartanak, a három napos tanácskozást csütörtökön nyitották meg.
    
Kovács Árpád, az MKT elnöke a megnyitón felidézte, hogy 1962-ben Miskolcon alakult meg a társaság első megyei szervezete, a közgazdasági képzés pedig a Miskolci Egyetemen 25 évvel ezelőtt indult.
    
Mint mondta: a szakmának a vándorgyűlés a legnagyobb, legrangosabb rendezvénye. A tíz évvel ezelőtti miskolci rendezvényen egyebek mellett az ország uniós felzárkóztatásáról, az államháztartás helyzetéről és a külgazdaság előtt álló feladatokról tanácskoztakidézte fel.
    
Bihall Tamás, az MKT Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének elnöke, a megyei kereskedelmi és iparkamara (Bokik) elnöke Miskolc  elismerésének nevezte, hogy a közgazdász szakma képviselői, bankárok, vállalati vezetők itt vitatják meg az elmúlt év gazdasági történéseit, valamint azokat a kihívásokat, amelyek előtt áll az ország.
    
Kiss János Miskolc alpolgármestere is úgy fogalmazott: a város elmúlt években elért eredményeinek is köszönheti, hogy ismét otthont adhat a vándorgyűlésnek. A borsodi megyeszékhelyen az előző önkormányzati ciklus óta több mint 92 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg – idézte fel. Hozzátette, a közeljövő infrastrukturális, és fejlesztési beruházásainak köszönhetően Miskolc gazdaságilag még inkább meghatározó nagyvárosa lehet az országnak. Az irány , ezt az is mutatja, hogy nemcsak közpénzek áramlottak ide, hanem európai léptékkel mérve is meghatározó vállalatok, sőt, világcégek telepedtek meg – hangsúlyozta.
    
A fejlődést szavai szerint az is mutatja, hogy 2010 januárja óta nyolcezerrel csökkent az álláskeresők száma Miskolcon. Az a kormányzati döntés pedig, hogy Miskolc lesz az egyik kiemelt gazdasági és fejlesztési központja Magyarországnak, szintén azt igazolja, hogy " irányba tartunk, és a megfelelő döntéseket hoztuk meg" – tette hozzá.
    
Kovács Árpád a megnyitón közgazdasági életműdíjat adott át a 90 éves Kopátsy Sándor közgazdásznak, és méltatta a professzor munkásságát.
 
Csányi: 10 ezer milliárd forintnyi szabad likviditás van jelenleg a bankszektorban
A bankszektorban ma mintegy 10 ezer milliárd forint szabad likviditás van, ebből 8 ezer milliárd forint azonnal kihelyezhető lenne, a hitelkereslet azonban alacsonyjelentette ki Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen csütörtökön, Miskolcon.
    
Megjegyezte, csak maga az OTP szeretne 1000 milliárdnyi forrást hitelként kihelyezni, vagyis a hitelkínálat oldaláról "nincs semmilyen probléma." Szavai szerint a bankok "üldözik az ügyfelet", pedig a kedvező, átlagosan 2,5 százalékon nyújtott hiteldíjak egyes esetekben 2 százalék alá is mehetnek.
Hitelkereslet azonban nincs, aminek oka a Magyarországon működő vállalatok magas, az európai átlag feletti, a GDP 87 százalékát kitevő eladósodottsága.     
    
A gazdaság növekedése és az ezt elősegítő programok ellenére 2015-ig csökkent a vállalati hitelállomány összege, amely várhatóan 2016-ban éri el mélypontját, majd 5,3 százalékkal bővülhet, és valamikor 2020 körül érheti el a már elfogadható, a GDP-hez viszonyított 2 százalékos szintetmondta.
    
A magyar hitelintézetektől felvett hitel a GDP-nek csak a 21 százaléka, ami azt mutatja, hogy a vállalti piacról jelentős mértékben kiszorult magyar bankszektorjegyezte meg. 
    
A lakossági a hitelpiacról szólva elmondta, a bankszektor összesen mintegy 800 milliárd forintnyi hitelkövetelést engedett el a forintosítással, ezen felül még 100 milliárd forint volt az az összeg, amit az ügyfelek közvetlenül megkaptak.     Ez jelentős összeg, ami a csökkenő törlesztő részletekkel együtt hozzájárul a fogyasztás növekedéséheztette hozzá.
    
Vélekedése szerint a lakossági hitelek piacán fordulat várható, 2016 és 2020 között eléri hét százalékot a növekedés üteme. Az OTP emelkedésre elsősorban a fogyasztási hitel, ezen belül az autóhitelezésben számít.
    
Csányi Sándor a hitelezés szempontjából a szabályozást és a népesség elöregedését nevezte visszatartó tényezőnek. A 20-35 éves korcsoport népessége a jelenlegi 1,9 millióról 2020-ra várhatóan 1,7 millióra csökken, a pénzügyi kríziseket általában "hihetetlen szigorú" szabályozások követikmondta.
    
Megemlítette, a tőkeszükséget jelentősen megnőtt, a válság előtti szinthez képest több mint négyszeresére nőtt a bankok tőkeszükséglete. Ez drágítja a hitelezést, és csökkenti a kevés tőkével rendelkező bankok hitelezési lehetőségétfűzte hozzá.
    
Csányi Sándor felidézte, a szektort az elmúlt időszakban számos adó sújtotta, ehhez hozzájön még a végtörlesztési és elszámolási törvény miatti veszteségek is, amelyek összesen 3 ezer milliárd forintos kiesést okoztak. Emellett sok tönkrement takarékszövetkezet, bank és brókercég terheit a bankok által finanszírozott Országos Betétbiztosítási Alapra és "bankszektor ártatlan szereplőire" hárították áttette hozzá
    
"Ez a kis kaland, amit a takarékszövetkezetekkel és brókercégekkel a magyar gazdaság átélt, (…) körülbelül 500 milliárdjába került a magyar bankszektornak" – hangsúlyozta Csányi Sándor.
    
A bankvezér szerint a problémák ellenére a következő években nőhet a bankszektor jövedelmezősége. Nőnek a lakossági hitelek, és ha lassan is, ezt követik a vállalati hitelek, a szektor pedig 2020-ra elérheti a már elfogadható, tíz százalék körüli jövedelmezőséget. Csányi Sándor megjegyezte, túl sok mozgástér viszont nincs, a pénzintézeteknél hosszú évek óta költségracionalizálás folyik, amit csak kevéssé mérsékeltek a korábban elindult fiókbezárási akciók.
    
Pozitív viszont, hogy a legnagyobb bankok kockázati költségnövekedése megállt, ami szintén a jövedelmezőség irányába mutattette hozzá
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top