Close

Öttusa Eb

Gyuricza Róbert, az MTI különtudósítója jelenti:
Az első tízben mindhárom magyar az úszás után
Mindhárom magyar döntős az első tíz helyezett között áll az úszás után az angliai öttusa Európa-bajnokság hagyományos férfi versenyében.
 
A selejtezős eredmények alapján Demeter Bence az utolsó előtti, Marosi Ádám és Kasza Róbert pedig az utolsó, azaz a leggyorsabb futamba került. Demeter javított csütörtöki eredményén, 2:02.49 perccelaz ír Arthur Lanigan-O Keeffe-vel holtversenybenhetedik lett összesítésben. Az utolsó futamban a két magyar közül Kasza kezdett gyorsabban, Marosi az első százon kicsit visszafogottabb volt, a végére azonban változott a sorrend, Marosi 2:01.92-vel csapott a célba a 200 méter végén, míg Kasza 2:02.75-tel végzett. Előbbi idő a hatodik, utóbbi pedig a kilencedik legjobb volt a teljes mezőnyt tekintve. Marosi némileg elmaradt attól, amit a selejtezőben úszott, Kasza viszont javított.
 
Az első számot a várakozásoknak megfelelően a brit James Cooke nyerte 1:56.16-tal. A második is egy hazai versenyző, Joseph Choong lett 1:59.20-szal, míg a harmadik legjobb időt az orosz Makszim Kusztov úszta 2:00.44-gyel.
 
A bathi Eb szombati férfi, illetve vasárnapi női döntőjében nyolc olimpiai kvótát osztanak ki.
 
Demeter és Kasza az élcsoportban, Marosi visszacsúszott
 
Marosi Ádám viszont visszacsúszott a hatodikról a 19. helyre, mert a második szám nem sikerült neki.
Demeter és Kasza 20 ellenfelét győzte le és 15-től kapott ki, de különböző út vezetett ehhez a végeredményhez
Demeter jól kezdett, sokáig egészen lazán és jókedvűen vívott, s ez érthető is volt, mert szép győzelmeket aratott, időnként pedig még nála jobb vívók ellen is nyert. A vége felé azonban kisebb hullámvölgybe került, az utolsó szakaszban már több veresége volt, ezzel együtt nagyon eredményt ért el. Kasza az elején nem találta a ritmust, hatszor kapott ki, miközben csak három tust adott, azután viszont összeszedte magát, szépen felzárkózott. Volt olyan szakasza a versenynek, amelyben sorozatban hatszor nyert, végül egészen eredményt hozott össze, amivelválogatottbeli csapattársával holtversenyben – a nyolcadik helyen végzett
    
Marosinak ugyanakkor nem ment a vívás, végig küzdenie kellett a tusokért, s bár sokáig döntetlen körül tudta tartani az állást, a végén egymás után öt ellenfelétől kapott ki, ezzel pedig nehéz helyzetbe került a folytatásra. Az 15/20-as vívóeredménye holtversenyben a 24. helyet jelentette
    
A körvívás után következett a bónuszkör, amelyben a második számban utolsó helyezett mérkőzött meg először az utolsó előttivel, a győztes maradhatott a páston a következő ellenféllel szemben, és ez így ment addig, amíg az első helyezett is vívott. Minden győzelem egy pontot ért, vagyis sorozattal lehetett még kozmetikázni az eredményt. A magyarok közül Marosi és Kasza kikapott a pástra lépése alkalmával, Demeter viszont három ellenfelétaz orosz Alekszandr Leszunt és Ilja Frolovot, valamint a cseh David Svobodátlegyőzte, és csak a negyediktől, a lengyel Szymon Staskiewicztől szenvedett vereséget.
    
A második számban az orosz Makszim Kusztov volt a legjobb 24 győzelemmel, míg az ír Arthur Lanigan-o Keeffe és a francia Valentin Prades 23 asszót nyert.
 
Az állás két szám után:
1. Makszim Kusztov (orosz) 883 pont
2. Arthur Lanigan-o Keeffe (ír) 873
3. Valentin Prades (francia) 860
4. Demeter Bence 856
5. Kasza Róbert 852
…19. Marosi Ádám 826
 
Kasza és Marosi előrelépett, Demeter nem lovagolhatott
 
Kasza Róbert és Marosi Ádám ugyanakkor jól lovagolt, így összetettben előrelépett, előbbi harmadik, utóbbi 12. a kombinált szám előtt.
    
Demeter negyedik volt az úszást és a vívást követően, így utána már csak hárman lovagoltak volna, mivel a harmadik számban fordított sorrendben követik egymást a versenyzők. Amikor azonban került a sor, a műsorközlő bemondta, hogy lócsere történt, így majd csak utolsóként következik. Amikor pedig már az összes lovas teljesítette a pályát, azt közölték, hogy Demeter nem lovagolhat
    
Mint utóbb kiderült, lovaamely a többihez hasonlóan az első körben már végigment a pályán, és egyébként öt akadályt vert le – a bemelegítő területen megsérült, a magyar öttusázót leszállították róla, és az egyik versenybíró új lovat sorsoltatott vele. A szabály szerint azonban, ha a lovas felszáll a lóra a bemelegítőben, már nincs lehetőség a cserére. Vagyis szabálytalan volt, hogy új lovat kapott, ugyanakkor sérült lóval semmiképpen sem tudott volna értékelhető eredményt elérni. A magyar küldöttség óvott, de beadványát elutasították.
    
Mivel a döntőben nyolc riói kvótát osztanak, Demeternek jó esélye volt ezek egyikének megszerzésére, sőt, versenyben állt valamilyen éremért is, illetve a csapat is nagy valószínűséggel dobogós lehetett volna. A kombinált számban ugyan részt vehet Demeter, de pontszáma jóval kevesebb lesz, mint ellenfeleié.
    
A magyar remények így a másik két döntősre korlátozódnak. Marosi a 18. helyről a 12.-re lépett előre azzal, hogy hibátlanul, szintidőn belül, azaz 300 pontot érően ment végig a pályán, illetve Kasza is javított pozícióján, az ötödikről a harmadik helyre került, mivel csak egy akadályt vert le, s 293 pontot kapott teljesítményére.
 
Kasza ötödik, ezzel olimpiai kvótás
 
Csapatban a magyarok a hatodik helyen végeztek. Az aranyérem a franciáknak, az ezüst az oroszoknak, a bronz pedig a cseheknek jutott.
    
Egyéniben meglepetésre az ír Arthur Lanigan-o Keeffe győzött, mögötte a francia Valentin Prades, majd az olasz Riccardo De Luca futott a célba.
    
Kasza a nagyjából a várakozásnak megfelelő úszás után rosszul kezdte a vívást, de aztán magára talált, és végül az élmezőnyben végzett a második számban. Aztán a lovaspályán csak egy akadályt vert le, így a lövészetekkel kombinált 4×800 méteres futást harmadikként kezdhette meg. A zárószámban jó sorozatokat produkált, sokáig tartotta érmes pozícióját, de aztán hátrébbról megérkeztek a nagyon erős futók, így végül ötödikként ért célba.
    
"A felkészülés végén mindig akadt valami kis gond, emiatt kétségbe voltam esve, mert én akkor szerepelek jól, ha sokat edzek – kezdte értékelését. – Már a selejtező is nagyon kemény volt, de utána arra gondoltam, hogy sokan támogatnak, és megfogadtam: ha a fene fenét eszik is, beverekszem magam az első nyolc közé. Kicsit sajnálom, hogy az érem nem jött össze, az utolsó egy-két száz méteren ment el, de végül is kvótáért jöttem, az pedig meglett" – tette hozzá.
    
Marosi, aki betegséggel küszködött a verseny előtt és még Bath-ban sem volt teljesen rendben, jól úszott, de a vívásban csak küszködött, így ott sok pontot veszített. A lovapályán hibátlanul ment végig, ezzel felzárkózott a 12. helyre, most azonban nem volt benne annyi, hogy innen még pár hellyel előrébb zárkózzon és ő is riói kvótás legyen.
    
A legjobban Demeter számára alakult a verseny első két száma. Kaszáéhoz hasonló úszással és vívással alapozta meg további szereplését, legjobb magyarként negyedik volt a lovaglás előtt, de aztán nem engedték a pályára jönni, ezzel elszálltak a reményei. A bemelegítő területen megsérült a lova, s bár leszállították róla és újat húzattak vele, végül kizárták ebből a számból. Sérült lóval nem tudott volna értékelhető eredményt elérni, a cserét pedig melegítés közben már tiltja a szabály, a magyarok óvását így elutasították.
    
"Úgy éreztem, jó formában vagyok. Felszabadultan kezdtem a döntőt, jól úsztam, tudtam irányítani az asszókat – nyilatkozott azután, hogy a kombinált számot teljesítette. – Az én lovammal az első körben egy olasz ment, edzőmmel elemeztük a hibáit. A bemelegítésnél az első három ugrás jól sikerült, a negyediknél kicsit hibáztam, a kelleténél távolabbról ugrattam el a lovat, abba aztán bele is álltunk, utána pedig már rosszabbul mozgott a ló. 
    
Demeter kiemelte: neki azt mondták, hogy húzhat új lovat, ebben egy kicsit kételkedett, mert a szabály szerint nem lehet.
    
"Újra összeszedtem magam és már készültem bemenni a pályára, amikor közölték velem, hogy nem lehet. Nagyon csalódott voltam, jó lovaglással összejöhetett volna a kvóta. Ebben az évben korábban sok csalódás ért, most úgy éreztem, ezeket mögöttem hagytam, de úgy látszik, még a mai is hozzátartozott" – tette hozzá.
    
Az Eb-n nyolc kvótát osztottak ki. A kvalifikáció névre szól, ugyanakkor nem jelent biztos riói részvételt. Egy-egy nemzetből ugyanis nemenként csak két fő indítható, így ha többen szereznek erre jogosultságot a jövő nyárig tartó időszakban, az adott szövetség határoz majd arról, ki vehet részt a játékokon. A kvótaszerzés azt jelenti, az adott versenyző nevezhetővé válik. 
    
Eredmények:
    
férfi hagyományos verseny, egyéni, Európa-bajnok:
   
Arthur Lanigan-o Keeffe (Írország) 1487 pont
2. Valentin Prades (Franciaország) 1476
3. Riccardo De Luca (Olaszország) 1475
…5. Kasza Róbert 1470 (úszás: 2:02:75 perc/332 pont, vívás: 20 győzelem/15 vereség/0 bónuszpont/220 pont, lovaglás: 293 pont, lövészet-futás: 11:15.33 perc/625 pont)
…11. Marosi Ádám 1452 (2:01.92/335, 15/20/1/191, 300, 11:14.12/626)
…36. Demeter Bence 1153 (2:02.49/333, 20/15/3/223, 0, 11:43.45/597)
 
férfi hagyományos verseny, csapat, Európa-bajnok:
 
Franciaország (Valentin Belaud, Christopher Patte, Valentin Prades) 4384 pont
2. Oroszország (Ilja Frolov, Jegor Puskarjevszkij, Alakszandr Leszun) 4354
3. Csehország (David Svoboda, Ondrej Polivka, Jan Kuf) 4348 
…6. Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence) 4075 
 
Vasárnap a női verseny döntőjét rendezik, amelyben ugyancsak nyolc riói kvóta talál gazdára. A magyarok közül Földházi Zsófia, Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara lesz ott a legjobb 36 között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top