Close

Itthon is lehet síelni

A hazai síturizmust népszerűsítő kampányt indított a Magyar Turizmus Zrt. és a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter.

A Síelj Itthon! szlogen alatt futó kampány bemutatkozó sajtótájékoztatóján Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a hazai turizmus érdeke, hogy a magyar síelők a hazai sípályákat részesítsék előnyben, és itthon is minél többször menjenek el síelni. A síturizmus fellendítésének alapja az együttműködés, ezért törekedni kell a síközpontok és a környékbeli szálláshelyek közötti szolgáltatói összefogás megteremtésére.  A helyettes államtitkár fontosnak nevezte a síklaszter célkitűzését, hogy tagjai között hazai sífelszerelés-gyártók is legyenek, mert így a magyarországi termelőkapacitás erősödésével új munkahelyek is megteremtődnek.
Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója rámutatott, hogy az évi 11 millió belföldi vendégéjszakának csupán 15 százaléka esik a három téli hónapra. A magyarországi sípályákat már csak közelségük miatt is érdemes előnyben részesíteni a sítudás megszerzésére. A hazai sípályák és a kapcsolódó szállás- és vendéglátóhelyek többsége olyan kis- vagy középvállalkozás, amely elfogadja fizetőeszközként a SZÉP-kártyát is – tette hozzá.
Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter ötletgazdája utalt arra, hogy a magyar lakosság 5 százaléka, 497 ezer ember síel rendszeresen, de többnyire külföldön. A szervezet azt tűzte ki célul, hogy a hazai síturizmust fejlessze és a téli sportokat népszerűsítse, megfelelő helyszínek, sípályák létrehozásával. Mindehhez felhasználja a marketing eszköztárát, emellett szélesíteni kívánja az érdekeltekkel az együttműködést. Honlapjuk a www.sieljitthon.hu.
Míg korábban az egyszeri, de hosszabb időtartamú síüdülések voltak jellemzőek, most egyre gyakoribbá válik, hogy a télisport szerelmesei többször, rövidebb időre mennek el síszabadságra. Sokan pedig maguk nem síelnek, csupán a pálya széléről „nézik” lesikló családtagjaikat. Általános tendencia viszont, hogy a síelők száma – ha lassan is – de egyre nő. Fehér Gyula szerint ezekre a tényezőkre kellene építeni a hazai síturizmus fejlesztésében.
A májusban alakult klaszter névadója, Chernel István ornitológus Norvégiában 1891-ben ismerkedett meg a sível és a síeléssel. A lábszánkózás kézikönyve című, saját kiadású könyvében elsőként ismertette a sportágat.
A klaszternek jelenleg 18 tagja van, közülük 7 havas: Dobogókő, Eplény, Kékestető, Mátraszentistván, Nagy Hideg-hegy, Pécs, Visegrád  és 6 műanyag pálya: Babos, Fogarasi, Waxklub, Győrújbarát, Nanook, Megyeri. A klaszter tagja továbbá 3 síszakmai szervezet a Síoktatók Magyarországi Szövetsége, a Skiculture.hu és a Magyar Síakadémia, valamint 2 kereskedelmi cég, a Hefa Sport – Veszprém és a SkiOutlet – Budapest is.
Magyarországon 40 sípálya van 68 sílifttel, 29 pálya éjszakai kivilágítással is rendelkezik.
Bognár Mária

 

          

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top