Close

Csupa fa kint és bent

törökbálinti energiatakarékos ház

 

A törökbálinti ház minden irányból fák között rejtőzködik, mégis könnyen megközelíthető. Tulajdonosai a fák szerelmesei, amelyről a ház belső kialakítása is árulkodik: a lucfenyő padlólécek szépen harmonizálnak a mennyezet parasztgerendáival, melyet a fából készült, pácolt konyhabútor és a nappali-étkezőben könyvespolcok sora tesz teljessé.

Dani és Gina is vidékről származnak, ezért fontos volt számukra a hagyományos parasztház-érzet megragadása és a természet közelsége. „Imádjuk a fákat!”
Interneten kezdtek megfelelő telek után nézelődni, ezt a házhelyet mégis úgy találták, hogy egy másik ingatlan miatt keresték meg a tulajdonosát. Bár a közművesítést nekik kellett megoldani, mégis örülnek, hogy így döntöttek.

A ház építtetésébe a jogász-közgazdász házaspár 2013-ban kezdett bele, akkor még két gyermekkel, ám időközben öt főre bővült a család. A legkisebb jövevény, Vera egyelőre a szülők hálószobájában lakik, ám hamarosan majd testvéreivel osztozhat a ház hatalmas emeleti gyerekszobájában.

A házat a család tavasz óta lakja, és élvezi előnyeit: a lakás egész nyáron kellemes volt, a kertben pedig a terasz és a diófa adnak árnyékot. Az épület nyáron a talajkollektorra csatlakoztatott kaloriferen keresztül is hűthető, amely 1,5-2 méterrel a föld szintje alatt – ahol a hőmérséklet 8-10 fokon stagnál minden évszakban – folyadék keringetésével gyűjti a hőt. Ha ez nem elegendő, aktív hűtésre használható a hőszivattyú berendezés egyik egysége is, amely a külső levegőből nyer energiát.

energiatakarékos ház belülről - Törökbálint

Most, az ősz beköszöntével is közel ugyanaz a hőmérséklet van a lakás minden részében: éjjel és nappal is egyaránt 23 fok körül. A kisgyermekes család számára ez a kiegyenlített hőmérséklet ideális.
Hűvösebb napokon a levegő-víz hőszivattyú állítja elő a meleget, mely falfűtéses, mennyezetfűtéses és padlófűtéses rendszerben látja el a házat. A padló temperálásnak köszönhetően az előszobában és a konyhában lerakott mészkő burkolat is egész évben kellemes érzetet ad. A rezsiköltség minimális, pedig egy kisgyermekes családnál a főzés és a mosás mindennapos tevékenységek.

 „Sokan azt gondolják, hogy a passzívház valami luxus, pedig egy átgondolt tervezéssel, gépészettel nincsen jelentős nagyságrendi különbség egy hagyományosan épített házhoz képest.” – véli Gina – „Talán nem is pénzkérdés, inkább egy életforma, nem is biztos, hogy mindenkinek ez a legjobb megoldás. Bennünket erről a ház tervezője győzött meg és egyáltalán nem bántuk meg.”

Tihanyi-Konda Szilvia

A cikket tovább olvashatja az A Mi Otthonunk magazinban. Keresse az újságárusoknál!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top