Close

Nyolc, látszólag ártalmatlan szokás éveket vehet el az életünkből

04

04A jelentősebb rossz szokásokat mindannyian fejből fújjuk, ám a jelentéktelennek tűnő apróságokon is sok múlik.

Jól ismerjük már az alaptételeket: ne dohányozzunk, óvatosan napozzunk és figyeljünk az étrendünkre, különösen a készételeket kerüljük. Amennyiben azonban komolyan gondoljuk, hogy a lehető leghosszabban szeretnénk élninem örökké, de legalább hosszan és egészségesen –, oda kell figyelnünk néhány apróbb dologra is. Íme nyolc olyan ártalmatlannak tűnőrosszszokás, amelyeket el kellene kerülnünk.

A jelentősebb rossz szokásokat mindannyian fejből fújjuk, ám a jelentéktelennek tűnő apróságokon is sok múlik.

Jól ismerjük már az alaptételeket: ne dohányozzunk, óvatosan napozzunk és figyeljünk az étrendünkre, különösen a készételeket kerüljük. Amennyiben azonban komolyan gondoljuk, hogy a lehető leghosszabban szeretnénk élninem örökké, de legalább hosszan és egészségesen –, oda kell figyelnünk néhány apróbb dologra is. Íme nyolc olyan ártalmatlannak tűnőrosszszokás, amelyeket el kellene kerülnünk.

allurok 720

Központi kérdéssé tesszük a korunkat
A születésnapjának már a közeledésétől is égnek áll a szőr a karján? Nincs ezzel egyedül. De tanácsos felülvizsgálni a hozzáállását, mert ha túl sokat rágódik a korán, az komoly hatással lehet az öregedés folyamatára. Ha túl sokat gondol a öregedéssel járó negatív dolgokra, például a mentális hanyatlásra, akkor valóban úgy érezheti, hogy idősebb a koránál is – ezt bizonyítja a Purdue Egyetem kutatása. Hogy mik a jó hírek? Az ön kezében van a kulcs ahhoz, hogy fiatalabbnak érezze magát: hinni kell benne, hogy fiatalosabb. Szüksége van egy kis inspirációra? Beszélgessen el másokkal arról, hogy melyek a korosodás jó oldalai.

A diómentes étrend
Hacsak nem allergiás a diófélékre, kötelezően be kell vezetni a fogyasztásukat a napi nassolások közé. A Harvard Egyetem egyik hosszú távú, 30 éven át történő követéssel lezajlott kutatása ugyanis azt bizonyította, hogy a csonthéjasok napi fogyasztói 20 százalékkal alacsonyabb számban haltak meg daganatos-, szív- vagy légző rendszeri betegségekben. Teljesen mindegy, hogy ez dió, mogyoró, mandula, földimogyoró vagy pisztácia – de lehetőleg sózatlan legyen. Napi egy-két marokkal fogyasszon belőle.

Fukar életet élni
Itt egy újabb életbevágóan fontos oka annak, amiért jobb adni, mint kapni. A nagylelkű cselekedetek segíthetik a hosszabb életet. Az American Journal of Public Health folyóiratban közzé tett cikk szerint a másoknak nyújtott segítség fontos szerepet játszik a stressz csökkentésében, így az elhalálozás kockázatát is csökkenti. A nagylelkűség olyan ajándék, amit egyben saját magának is ad.

Egész nap ülni
Ha a nap java részét ülve tölti, eljött az ideje felállni. A BMJ Open szakfolyóiratban megjelentetett tanulmány szerint a napi 3 óra ülés akár két évvel is megrövidítheti az életét. De mi van akkor, ha irodai munkát végez? Találja meg a lehetőségét, hogy időről időre egyen egy rövid, gyors sétát. Álljon fel, amikor telefonon beszélget, és nézzen utána, tud-e magasabb asztalt szerezni, amely mellett állva is dolgozhat. Minden apróság segít egy kicsit…

Éjjeli virrasztások
Lehet, hogy rendszeresen éjjeli műszakban dolgozik, vagy bagoly típus, aki akkor kel életre, amikor a Nap lemegy – tudnia kell azonban, hogy a Holddal való ébredésnek van egy sötét oldala is. A kevés alvás, vagy az ember biológiai órájával ellentétes alvás jelentősen megnöveli a 2-es cukorbetegség, az elhízás, a szívroham és stroke kockázatát. Az elégtelen alvásról kialakult az a tudományos vélemény, hogy felgyorsítja az agy öregedését is. És a lista igen hosszú.

Állandó rossz hangulat
Nem csak a folyamatos tivornyázás, hanem a szünet nélküli ború is veszélyeztetheti az egészségét. Azok a középkorú nők, akik féltékenyek, idegesek, rosszkedvűek vagy nyugtalanok, az életük későbbi szakaszában nagyobb kockázattal néznek szembe az Alzheimer-kórral – az Amerikai Neurológiai Akadémia egy közel 40 éves kutatása bizonyítja ezt. Az érem másik oldala, hogy ennek a kockázatnak a csökkentése rajtunk múlik, dolgozni kell rajta. Ha magától nem megy, inkább kérjen segítséget egy szakértőtől.

Lassan sétálni
A séta a mozgás, testedzés nagyszerű formája, legyen szó bármilyen tempóról. A Lawrence Berkeley National Laboratory 39 000 embert felölelő, több mint egy évtizeden át tartó kutatása szerint azonban a halálozási arány mégis azok között volt magasabb, akik lassabban sétáltak. Még akkor is, ha ugyanannyi energiát használtak fel sétájukhoz, mint akik rövidebb ideig, de erőteljesebb tempóban gyalogoltak. A halálozási kockázat fordulópontját a 23 perces mérföldenkénti sebességnél azonosították be, ami nagyjából 23 perc/1,6 km, azaz 1 kilométer 14 perc alatti megtételét jelenti. Ez igazán nem nagy kihívás, óránként csak kicsivel többet jelent, mint 4 kilométeres sétát.

Szexuális frusztráció
A Biological Psychology szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint az aktív szexuális életet élő emberek vérnyomása alacsonyabb, mint azoké, akik nem élnek nemi életet. A University of Michigan Health System kutatásának következtetése, hogy a nemi élet fenntartása lehet a fiatalos, egészségesebb és hosszabb élet egyik titka. Igaz, a kutatást muslicák tanulmányozásával végezték el, így embereknél nem lehet garanciát vállalni a végeredményre, de megéri megpróbálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top