Close

Adventi készülődés

adventi koszorú

Sok üzletben már hetek óta tart a karácsonyi tumultus, azonban sokan az utolsó pillanatig halogatják az ajándékvásárlást, érlelgetik magukban az ajándékozási ötleteket, tervezgetik a karácsonyi menüt és közben arra vágynak, bárcsak több idő jutna szeretteikre, legalább ilyenkor!
Miközben szinte általános, hogy éppen a december válik túl zsúfolttá a munkahelyi karácsonyi hajtás vagy éppen az ajándékok utáni hajsza miatt. Manapság a karácsony túl hamar jön, váratlanul. Nincs időnk várni rá, felkészülni lélekben az ünnepre.

 A felkészülés – az advent – a hagyományosan hozzá kapcsolódó szokásokkal, segít ebben. Aki nem vallásos, arra is hatással van e szimbólumvilág és megérinti a karácsony hangulata.
Mit is takar az „adventi időszak” elnevezés? Ez egy hagyományos keresztény ünnepi időszak, a lényege pedig a felkészülés Jézus Krisztus születésének emlékezetére. (Az advent elnevezés a latin adventus, „eljövetel” jelentésű szóból származik.) Mivel az emberiség 4000 évig várta a Megváltó eljövetelét, ezt a 4000 évet jelképezi az adventi koszorú 4 gyertyája, melyek közül a karácsonyig hátralévő vasárnapokon mindig eggyel többet gyújtanak meg.

Úgynevezett „csúszó dátumú ünnep” az Advent, amely a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét. A változó dátum oka a visszafelé számolás: december 25-étől kell visszaszámolni, és egészen vízkeresztig, vagyis január 6-ig tart az adventi, illetve a karácsonyi időszak. (Sok családban ezért éppen ezen a napon bontják le a karácsonyfát.) Adventi koszorú Az adventi koszorú készítésének hagyománya ősi időkre nyúlik vissza és összefüggésben van a téli napfordulóval.

A kör alakú, vagyis az örökkévalóságot jelképező koszorúkat zöld, vörös és aranyszínű szalagokkal díszítették; a zöld volt a termés, a piros az élet, az arany pedig a fény színe. Eleinte fűzfaágakból, szalmából készült és a rontó szellemek eltérítésére is alkalmazták az ajtóra függesztve. Később vált mai jelentésében szokássá: az 1800-as években egy gyermekotthon lakóit szerette volna megörvendeztetni a kerék alakú csillárra helyezett gyertyákkal egy német protestáns lelkész. Ő még 24 gyertyát használt, ma már csak a vasárnapokat jelzik a gyertyák.

Az „újkori” adventi koszorú fenyőágakból, borókából és más örökzöld ágakból készül. Díszei lehetnek tobozok, makkok, erdei bogyók, különböző növények termései, szalagok és természetesen a négy gyertya, melyeket a Szentestét megelőző négy vasárnap szokás meggyújtani. 

Mi magunk is készíthetünk adventi koszorút! Igaz, hogy sokféle kész koszorút kaphatunk virágboltokban, lakberendezési boltokban, de a sajt kezűleg készítettek sokkal többet tesznek hozzá az ünnep hangulatához, sokkal lélekmelengetőbbek. Az alap koszorúhoz is sok helyen hozzájuthatunk, amit aztán saját ízlésünk szerint díszíthetünk fel. Tehetünk rá például borostyánlevelet, fagyöngyöt, fahéjat, szalagot, de a saját kezűleg hajtogatott papírdobozkákig szinte bármit használhatunk. Gondoljunk arra:  a mi magunk által készített adventi koszorú vagy karácsonyi dísz sokkal értékesebb,mint a pénzen vett!

A cikk ITT folytatódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top