Close

Mariánum – Tündérkert közösségi ház Szovátán

Az Erdélyi Tündérkert Alalpítvány megbízásából a Portaterv Városrendezési és Építészeti Tervező Iroda Kft. (Mo) és a Kvader Design Srl. (Ro) konzorciuma készíti a Szovátán megvalósuló MariánumTündérkert Közösségi Ház építészeti terveit. Tervezők: Callmeyer László, Marthi Zsuzsa (Portaterv), és Kiss Szilárd (Kvader Design) építészmérnökök. A tervezett épület, Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar számára jelent majd végleges otthont, amelyben az iskolanővérek zenei nevelő munkája kiteljesedhet. A iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely a Kodály-módszerrel ma már 250 gyermeknek (8-19 éves korú) ad lehetőséget az aktív muzsikálásra, a zenei anyanyelv megőrzésére. A kórus tagjai Szovátáról, és a Felső-Nyárádmente hét falujából gyülekeznek majd ide, hogy fejleszthessék tudásukat. Az alapítók elképzelése szerint, az intézmény otthont fog majd adni Erdély zenei kulturális életének is, hiszen erre most nincs megfelelő épület, tehát zenetanárok oktatására, zenei rendezvényekre is alkalmasnak kell lennie a tervezett épületnek.

Kodály zenei öröksége, és a helyszín építészeti hagyományaihoz leginkább a nagy erdélyi építész, Kós Károk szellemisége által ihletett építészeti karakter adhat méltó keretet, a tervezett épület erre az örökségre épít. Callmeyer László úgy formálta meg az épületet, hogy megjelenésével jelképe is lehessen a helyi közösség nemzeti hagyományainak, hogy a büszkeség forrása lehessen.
A készülő Közösségi Ház Szováta külterületén, egy csodálatos panorámájú telken létesül, amelynek adottságai kiválóak egy ilyen jelentős helyszín fejlesztésére. A telek közepe egy kisebb dombtető magaslati pontja, amelyről kiváló kilátás nyílik a környező hegyekre, és az általuk közrezárt medencére. A helyszín tágabb horizontot ad az itt nevelkedő gyerekeknek, javítja az öntudatukat, növeli énképüket.
A telek magaslati pontja alkalmas szabadtéri rendezvényekre is, amely fókuszpontja lett az épületnek, ezért az épület tömege is, az itt helyet kapó, mintegy 100 m2-es zenei rendezvényterem is erre szerveződik tengelyesen, szélesre nyitható bejárati nyílásokkal a szabad tér és a kilátás felé.

Az épület teljes hasznos területe 280 m2

Az épület földszintjén helyezkednek el fejlesztés első ütemben kiépülő funkciók, az előés fogadó tér, a közösségi tér, a mellékhelyiségek, az iskolanővérek szálláshelyei, a konyha és az ebédlő, valamint a gépkocsitároló. A pinceszintre csak a fűtés-melegvíz készítő berendezés kerül, melynek fűtőanyaga alapvetően fa. A padlástér tartalékterületként került kialakításra, amely az intézmény bővülése esetén utólag is kiépíthető vendégszobáknak, oktató termeknek, irodának, stb. A nagyterem felett ívesen formált galéria került kialakításra, kb. 20 számára. A földszinti közösségi tér kb 60 fős befogadóképességével (székeken), összesen 80 fér el a nagyteremben.

Az épület hagyományos és természetes szerkezetekkel készül, zsindelyes karakterű cserépfedéssel, látszó faszerkezetekkel, fehér vakolt felületekkel, természetes kőburkolattal. Az épületen kialakított fadíszítések a szovátai építészet jellegzetes jegyeit idézik.

Összeállította: Marthi Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top