Close

Hol van otthon? – A norvég rezidencián

Buda vára régmúlt idők kőbe zárt tanúja. A környék házai emlékeztetnek azokra az?időkre, amikor a vár épült, és azokra az eseményekre, amelyek ott történtek. Az itt álló kevés modern épület egyikének lakóját nagyon érdekli a vár történelme. Az?utolsó 20-30 évben épült házak közül az az épület, amelyben ő lakik és dolgozik, az?egyik legmutatósabb. Az egyik oldalon a Dunára és a Parlamentre, a másikon a?Magyar Országos Levéltárra nyílik kilátás. A Várnegyedben saját várában él és tanulmányozza a múltat Tove Skarstein excellenciás asszony, Norvégia budapesti nagykövete.
Az épület ugyan Budán áll, mégis innen messzire elrepít bennünket. Amikor az ember a Norvég Nagykövetség budapesti épületére néz, a látvány egy távoli világba varázsolja. Kívülről a szín és az építészeti stílus teszi különlegessé, a környező XVI-XIX. századi házak közül eltérővé, mégis szervesen részévé válik a kerület házainak.
Az épületen belül a hatalmas ablakok, a fekete, fényes gránit lépcsők, a fa bútorok tapintása, a parketta színe teszi, hogy az ember úgy érzi, abba a skandináv világba érkezett, ahogyan külföldről az ember a skandináv otthonokat elképzeli. Ez az épület ad otthont Norvégia magyarországi nagykövetének. A nagykövetség, amely ugyanabban az épületegyüttesben helyezkedik el, mint a rezidencia, ugyanezt az életszínvonalat és életmódot tükrözi.
Tove Skarstein úgy tartja: „Ilyen csodálatos környéken és környezetben élni és dolgozni kiváltság. A Várnegyed tele van történelemmel. A Habsburg időkre és a II. világháború alatti ostromra gondolok. Minden nap sétálok itt, mivel kutyatulajdonos vagyok, ebédidőben elviszem a kutyát, élvezem a friss levegőt, a környezetet, és hogy nincs nagy zaj, mivel itt alig jár autó.”
Nem véletlen a hamisítatlan norvég hangulat, ha tudjuk, hogy ízig-vérig norvég épülettel állunk szemben: a norvég állam vásárolta a telket, amelyre norvég építész tervezte meg az épületet, majd norvég szakemberek építették fel. Olyan ez, akár egy kiállítóterem, amely bemutatja a norvég építészet, az építőanyagok és kivitelezés legjavát.
A politológia és nemzetközi irányítás és stratégia szakon is diplomát szerzett nagykövet asszony 2012 szeptemberé-ben érkezett Magyarországra. Előtte hat évig Bulgáriában dolgozott, még korábban a NATO brüsszeli központjában az új csatlakozásokkal foglalkozott. Ezt megelőzően Genfben a humanitárius ügyeken ténykedett, az 1990-es évek elején pedig első kiküldetésként Vietnámban dolgozott.

A teljes cikk az A Mi Otthonunk magazin májusi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top