Close

VI. Kézműves Magyar Ízek Vására

Hatodik alkalommal rendezik meg a budapesti Millenárison a Kézműves Magyar Ízek Vásárát november 8-10. között.  A rendezvény fókuszában ezúttal a Magyarországon megtalálható vadak és a magyar halfajták lesznek. Az eddigi legnagyobb vásáron 180 kiállító vonul fel, és azt a megszokott harangkongatás helyett vadászkürt együttes nyitja meg.

A szervezők a B épület előtt egy 30 termelőből álló szabadtéri vásárt is berendeznek, ahol a húskészítmények mellett vad és hal különlegességeket is meg lehet vásárolni. Itt bárki megkóstolhatja a szürkemarha, mangalica, szarvas és pisztráng ínyencségeket is. Az épületben pedig 150 termelő több mint 5000 ízzel (mézek, lekvárok, szörpök, sonkák, sajtok, pálinkák, fűszerek és tejtermékek, stb.) várja az eredeti magyar és határon túli magyar különlegességek kedvelőit.
Magyarországon csaknem 90 fajta hal található meg, de ebből az átlagfogyasztó alig ismer néhányat, halfogyasztásunk pedig messze elmarad az uniós átlagtól. Hazánk vadászati nagyhatalomnak számít, évente ugyanis 250 ezer vadat ejtenek el. Magyarország a lőtt vad mennyisége és minősége terén is az elsők között van, vadhús fogyasztásában viszont az utolsók közt kullogunk. Ennek egyik legszembetűnőbb oka a rossz minőségben rejlik: szinte csakis előre csomagolt, mirelit vadhúshoz lehet hozzájutni. Tőkehús formájában Magyarországon a háziasszonyok zöme nem tud vadhúst venni.
Pap Krisztián, a rendező Magyar Delikátesz Kft. ügyvezetője elmondta, hogy halfogyasztásban sereghajtók vagyunk az unióban, hiszen az EU 22 kg/év átlagához képest itthon csak 4,2-4,5 kg halat fogyasztunk átlagosan évente. Ezért is gondolták úgy, hogy a vadászidény alkalmával a vad és a hal lesz a mostani vásár középpontjában. – Mindig is a magyar gazdaság segítése, a magyar élelmiszeripar és a tradicionális magyar ízek népszerűsítése és a magyar termelők segítése lesz a célunk a rendezvénnyel. Utóbbiak közül sokuknak az is nagy segítség, hogy a vásárt látogató több ezer vendégen keresztül komoly bevételhez és vásárlói bázishoz jutnak – hangsúlyozta Pap Krisztián.
Most novemberben a kedvezőbb jegyárak mellett újításként a látogatók 300 Ft-os kuponok formájában a vásáron is levásárolhatják a belépő árát. A rendezvényről bővebb információ a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, a www.magyardelikatesz.hu oldalon és a facebook.com/magyarizek közösségi oldalon található!
Bognár Mária

 

                                                  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top