Close

Salzburg, a sörfőváros

Salzburg sok egyéb nevezetessége mellett egyúttal „Ausztria sörfővárosa” is. Itt van az ország sörfogyasztási egyesületének, a BierIG-nek a székhelye, mely szervezet szemináriumokkal, sörfesztiválokkal népszerűsíti a sörkultúrát, emellett tanfolyamokat indít a házilagos sörfőzésről és „bajnokságokat” rendez  a hobby-sörfőzdék és a kis sörfőzdék számára. A városban képezik ki – világszerte egyedülállóan – a diplomás sörkínálókat, a sör-sommeliéket. A ma már abszolút férfiakhoz köthető sör készítése egészen a 17. századig a nők feladata volt, olyannyira, hogy sok nő hozományában szerepelt a sörfőző üst.


Salzburg és környéke számos sörfőző üzeme közül a legrégebbi az 1492-ben (Amerika felfedezésének évében) alapított Stieglbrauerei, mely ma Ausztria legnagyobb magán-sörfőzdéje. A város Maxglan nevű részében működő üzem főként belföldi alapanyagokkal és a közeli Untersberg friss forrásvizével dolgozik. Területén a látogatók Európa legnagyobb sörtémájú kiállítását tekinthetik meg, benne élmény-sörfőzdével, sörmúzeummal, sörkóstoló pincével. A különleges sörmúzeum, a Stiegl-Brauwelt 1995 óta létezik, bemutatja a különféle alapanyagokat, a sörgyártás eszközeit, és magát a gyártási folyamatot is megismerhetik az érdeklődők. A sörfőzde kapcsolódó étterme 200 férőhelyes. Jóllehet a Stiegl a legmodernebb, leggyorsabb kereskedelmi hálózattal rendelkezik: egy ponton hű maradt a tradícióhoz: a sörfőzdéhez közeli vendéglőkbe ma is, mint évszázadok óta mindig, lovaskocsik szállítják a sört. A fogatok és az eléjük fogott pompás, feketén pöttyözött hófehér paripák önmagukban is látványosságok.

Az eredetileg a Mülln Kolostor ágostonrendi szerzetesei által 1621 óta működtetett másik nevezetes sörfőzde, az Augustinerbräu régi, féltve őrzött receptek alapján készíti a nemes nedűt. Itt múzeumi értékkel (is) bíró régi eszközökkel dolgoznak. Ezek nem csupán környezetkímélők, de hozzájárulnak az itt főzött sörök sajátos zamatához is. Az üzemhez kapcsolódik Ausztria legnagyobb sör-étterme, a maga tágas kertjével. A kettőben együtt összesen 1400 vendég fér el, a kertben gesztenyefák lombja alatt elhelyezett asztaloknál. Itt a sört a kiszolgáló legények még ma is közvetlenül a fahordókból eresztik a kőkriglikbe, de a vendég maga is csapolhat. A kulináris élvezeteket nyújtó specialitásokat pedig a piaccsarnokra emlékeztető „Schmankerlgang”-ban választhatja ki. A vendéglátóhely augusztus 28-nak, Szt. Ágoston napjának fényes ünnepséget szentel.

A városhoz közeli Obertrum községben modern eljárásokkal állítják elő a sört, hét generáció óta itt működő családi vállalkozásban. Saját eljárásuk, a nyílt erjesztés szabadalmat is kapott. A Trumer Welt „sörvilágában” egy képzett sörsommelié vezeti végig a vendégeket az üzemen, egészen a sörpincéig és a Sigl sörétteremig, ahol azok kedvükre fogyaszthatnak a sajátkészítésű sörökön kívül a különböző évjáratú nemzetközi sörkészletből is. Van egy sörkút is, amiből frissen csapolt Trumer Pils folyik.

Salzburg-Schallmoos nevezetes helye az a hagyományőrző és immár kultikus rangra emelkedett sörfőzde, a die Weisse, ahol szintén régi recepteket használnak. Az ezek szerint készült sörök legnevezetesebbike a „fehér sör”, melyet dús élesztőhab díszít. Ezt 1901 óta gyártják, és csatos palackokba töltik. Sajátos gyümölcsös aromáját a tíznapos érlelés adja. Emellett különféle további specialitások is készülnek itt, mint a Jubilator vagy a Frizz, ezek valamiféle baksör-variációk.     

 

Szöveg és kép: Bognár Mária  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top